Εκλογές στη Συρία με απόφαση Άσαντ – Η επικοινωνία Πούτιν -Ομπάμα για την κατάπαυση πυρός

22:38 22/2/2016 - Πηγή: iPop

Μετά από 4 χρόνια θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη Συρία με απόφαση Άσαντ.

Στις 13 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Συρία, σύμφωνα με εντολή που έδωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης της Δαμασκού την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εκεχειρία
στη Συρία από 27 Φεβρουαρίου

Ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από την Μόσχα και την Ουάσινγκτον πως αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στην Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου.

Η παύση του πυρός ξεκαθαρίζεται πως δεν θα αφορά την μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Οι επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν από Ρωσία και συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ωστόσο, θα έχουν ως στόχο αποκλειστικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι καλούνται μέχρι τις 12:00 ώρα Συρίας στις 26 Φεβρουαρίου να δηλώσουν εάν η απόφαση τους βρίσκει σύμφωνους.

Ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσε την Τετάρτη πως έχει γίνει μια συμφωνία για ανακωχή στην Συρία.

Σήμερα γίνεται συνεδρίαση και Επιτροπής στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να αξιολογηθεί η απόφαση ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η στάση της Τουρκίας

Η Τουρκία χαιρετίζει την απόφαση για εκεχειρία στην Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει την ζωή τόσων αμάχων.

«Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι μια εκεχειρία από εκείνες του παρελθόντος και ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε. Ελπίζουμε ότι η Ρωσία, στη μάχη που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα διακόψει τις πτήσεις των αεροσκαφών της και θα σταματήσει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκεί ήδη πέντε χρόνια», δήλωσε στο CNN Turk μέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Τηλεφωνική συνομιλία ObamaPutin για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία

Έπειτα από πρωτοβουλία της Ρωσικής πλευράς επικοινώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin ώστε να συζητήσουν για την εκεχειρία που συμφωνήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στη Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του State Department οι δύο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι υψίστης σημασίας να εφαρμοστεί με αυστηρότητα από όλους και πως η συριακή Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα πρέπει να τηρήσουν με σοβαρότητα και αυστηρότητα την κατάπαυση πυρός.

Το State Department παράλληλα έδωσε στην δημοσιότητα πεντασέλιδο κείμενο με όλες τις λεπτομέρειες και τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Joint Statement of U.S. and #Russia, as Co-Chairs of the #ISSG, on Cessation of Hostilities in #Syria: https://t.co/FzyK284NV1

— Department of State (@StateDept) February 22, 2016

«Υπό όρους» η κατάπαυση του πυρός

«Υπό όρους» θα δεχτεί η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Οι όροι που διευκρινίζονται στην ανακοίνωση είναι να τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Τέλος στους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων της Συρίας ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Να μπει ένας τέλος στους στους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων της Συρίας ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, Mark Toner.

Παράλληλα, ο Toner τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας όλες οι οργανώσεις εντός της Συρίας να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Photo: AFP/Getty

The post Εκλογές στη Συρία με απόφαση Άσαντ – Η επικοινωνία Πούτιν -Ομπάμα για την κατάπαυση πυρός appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα