Η Κύπρος εξετάζει την έξοδο της στις αγορές

14:05 16/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου προσανατολίζεται στο να δοκιμάζει  έξοδο στις αγορές, στοχεύοντας σε δεκαετές ομόλογο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στόχος είναι ένα δεκαετές ομόλογο, αλλά τα ζητήματα αυτά, όπως και το τελικό ποσό που θα αντληθεί, καθορίζονται, σε διαβούλευση, από τους συμβούλους της έκδοσης και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) έχει

ήδη ανακοινώσει ότι ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για φέτος, το οποίο ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ , εκ των οποίων το 1 δισ. θα καλυφθεί μέσω έκδοσης Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ). Όπως είχε αναφέρει το ΓΔΔΧ, στην ετήσια έκθεση για το 2023, πρόθεση για τα επόμενα χρόνια είναι η έκδοση τουλάχιστον ενός ομολόγου αναφοράς (ΕΜΤΝ) ανά έτος, με άντληση ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ 1,0-1,5 δισ. ευρώ για σκοπούς κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ΓΔΔΧ, στοχεύουν στην εξομάλυνση της καμπύλης λήξεων χρέους με έμφαση στην έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς και το νέο περιβάλλον επιτοκίων το ευνοούν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ΒΒΒ+, από ΒΒΒ  διατηρώντας θετικές τις προοπτικές, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «Α-2».

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του ο οίκος S&P, αιτιολογώντας την αναβάθμιση, η Κύπρος, το 2023 είχε το υψηλότερο ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη και αναμένει ότι μέχρι το 2027, το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα σε «BBB+» από «BBB», είχε προχωρήσει και η Fitch. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη, τονίζοντας το ότι η κυπριακή οικονομία έχει θετική προοπτική.

Keywords
Αναζητήσεις
i-kypros-exetazei-tin-exodo-tis-stis-agores.htm
Τυχαία Θέματα