Όλα τα μυστικά για να μάθεις να φτιάχνεις σωστά έναν παραδοσιακό και αυθεντικό ελληνικό καφέ

15:57 17/12/2021 - Πηγή: iPop

Ο ελληνικός καφές είναι κάτι ιερό, είναι παράδοση και όποιος μένει στην Ελλάδα αποκλείεται να μην έχει συνδυάσει την καθημερινότητά του με αυτόν. Μόλις πίνω ελληνικό καφέ ξυπνούν αναμνήσεις και πολλαπλά συναισθήματα μέσα μου. Θυμάμαι τον παππού και την γιαγιά στο καφενείο του χωριού, τον μπαμπά μου κάθε πρωί να απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ και την μαμά μου να τον φτιάχνει με πολλή αγάπη και μεράκι, ενώ μυρίζει ολόκληρο το σπίτι. Αυτός ο καφές θυμίζει Ελλάδα

και πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις όλα τα μυστικά και τα κόλπα για να τον φτιάχνεις σωστά!

Ο ελληνικός καφές είναι ένα δυνατό παρασκεύασμα καφέ, το οποίο σερβίρεται με αφρό στην κορυφή (καϊμάκι) και το κατακάθι στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Είναι ένα στυλ καφέ που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας πολύ λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ χωρίς φιλτράρισμα. Η παρασκευή του θέλει λίγη τεχνική και πολύ «μεράκι». Σήμερα, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλα τα μικρά κόλπα, τις συμβουλές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να τον ετοιμάσεις με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ένα μικρό tip: Πρόσεξε να μην ανακατεύεις συνεχώς τον καφέ όσο ψήνεται. Τον ανακατεύεις μόνο στην αρχή και μετά τον αφήνεις να ζεσταθεί. Δώσε λίγη περισσότερη αγάπη και προσοχή για να δημιουργήσεις το κατάλληλο καϊμάκι, που δίνει στον ελληνικό καφέ μια χαρακτηριστική υφή.

Μάθε πώς να φτιάχνεις την παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς εύκολα και γρήγορα

Πώς να φτιάξω ελληνικό καφέ: Παραλλαγές ανάλογα με τις αναλογίες των συστατικών

Ο ελληνικός καφές παρασκευάζεται κατά προτίμηση και υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη. Για κάθε είδος θα χρειαστείς διαφορετική ποσότητα ζάχαρης και καφέ. Δοκίμασε να πειραματιστείς για να μάθεις ποιο ταιριάζει στα γούστα σου.

Σκέτος, χωρίς ζάχαρη: Αν σου αρέσει ο καφές σου χωρίς ζάχαρη, τότε πρόσθεσε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ.
Μέτριος: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Γλυκός: 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ, 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Βαρύ γλυκός: 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ

Τα υλικά που θα χρειαστείς:Ελληνικός καφέςζάχαρηνερό

Ειδικός εξοπλισμός:

ΜπρίκιΦλιτζάνι ελληνικού καφέ

Η αυθεντική φάβα με συνταγή της γιαγιάς

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:Γέμισε ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ με νερό (περίπου χωρητικότητας 60-70 ml) και ρίξε το στο μπρίκι.Αν σκοπεύεις να φτιάξεις περισσότερους από έναν καφέ, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις το σωστό μέγεθος μπρίκι. Αν και θα σου προτείναμε να φτιάχνεις τον κάθε καφέ ξεχωριστά.Το μπρίκι σου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να αφήνει τον καφέ να βγάζει φουσκάλες και να αφρίζει.Η δημιουργία της σωστής ποσότητας αφρού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας.Πρόσθεσε την προτιμώμενη ποσότητα καφέ και τη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά.
Τοποθέτησε σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψε ξανά μία ή δύο φορές. Άφησε τον καφέ να ζεσταθεί, χωρίς να ανακατέψεις. Μόλις παρατηρήσεις ότι ο καφές αρχίζει να αφρίζει, απόσυρε το μπρίκι από τη φωτιά και σερβίρεις στο φλιτζανάκι.Προσοχή μην το αφήσεις να βράσει.Άφησέ τον να ξεκουραστεί για 4-5 λεπτά, ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και να δέσουν οι κόκκοι στον πάτο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα τα μυστικά για να μάθεις να φτιάχνεις σωστά έναν παραδοσιακό και αυθεντικό ελληνικό καφέ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα