Οι 109 σελίδες που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς αν ισχύουν όσα πίστευες

12:11 17/12/2021 - Πηγή: iPop

Πώς μπορείς να ανοίξεις τον δρόμο προς τη δημιουργικότητά σου; Και τελικά ποια είναι η δική σου πηγή έμπνευσης; Θα ακούσεις πολλές φορές τον κόσμο να λέει ότι πήρε έμπνευση απ’ το ηλιοβασίλεμα, τη θέα της θάλασσας ή τον νυχτερινό ουρανό, αλλά στην πραγματικότητα αυτές είναι απλά όμορφες εικόνες που γίνονται η αφορμή για να δημιουργήσεις. Η πραγματική έμπνευση βρίσκεται κάπου αλλού. Ξανασκέψου το, γιατί όλα όσα πίστευες γι’ αυτό τον κόσμο μπορεί να μην ισχύουν.

Ούσα σε μια φάση διαρκούς αναζήτησης και ενδοσκόπησης, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος μέσα σε 109 σελίδες μου έδωσε μπόλικη τροφή

για σκέψη. Ο άνθρωπος που σε ηλικία 19 χρονών έγραψε τη μουσική για το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέσα απ΄το βιβλίο με τίτλο “Ξανασκέψου το” μας μιλάει για τη σχέση της τέχνης με τη ζωή.

Κι αν σ’ αυτό το σημείο σκέφτεσαι ότι δεν είσαι “κουλτουριάρης” για να ενδιαφέρεσαι γι’ αυτό το βιβλίο, πρέπει να σου πω ότι ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος αναρωτιέται γιατί υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ “κουλτουριάρικων” και “μη κουλτουριάρικων” και απορεί που κάποιος άνθρωπος επινόησε αυτή τη φράση. Άλλωστε η τέχνη δεν περιορίζεται στα στενά όρια που την έχουμε λανθασμένα οριοθετήσει.

Ο κόσμος της τέχνης είναι ένας υπέροχος, μαγικός κόσμος με πολλές εκφάνσεις. Στο βιβλίο “Ξανασκέψου το”, ο συγγραφέας μας εκθέτει μερικές απ’ τις πιο συχνές παρανοήσεις γύρω απ’ την τέχνη και τη ζωή ενώ καταρρίπτει μύθους γύρω απ’ την ύπαρξή μας.

Η έννοια της έμπνευσης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο, καθώς αποτελεί κι έναν κοινό παρανομαστή για την τέχνη του καθενός. Τι είναι, άλλωστε, η ζωή χωρίς την έμπνευση; Κι ενώ πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι βρίσκουμε έμπνευση σε συγκεκριμένες εικόνες ή καταστάσεις, η αλήθεια είναι αυτές είναι απλά η αφορμή για να ενεργοποιηθεί αυτό που έχουμε ήδη μέσα μας.

«Η έμπνευση είναι ένα καιρικό φαινόμενο της ψυχής» και σίγουρα δεν έρχεται κατά παραγγελία, ενώ για να δημιουργήσουμε τελικά ένα έργο -όποιο κι αν είναι αυτό- δεν αρκεί μόνο η έμπνευση. Μαζί μ΄εκείνη έρχεται και το πάθος που μας παρακινεί να κάνουμε τα πάντα. Δεν θα ήμασταν, όμως, σε θέση να απολαμβάνουμε τους καρπούς των μεγάλων καλλιτεχνών εάν δεν υπήρχε και το ταλέντο. Γιατί μπορεί εγώ να θέλω να γράψω κλασική μουσική, να βρω την πηγή έμπνευσής μου, ακόμα και να παθιαστώ, αλλά αν δεν έχω ταλέντο σ’ αυτό δεν θα οδηγηθώ πουθενά…

Η λέξη που κολλάει παντού είναι το ταλέντο

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου διαβάζω τη φράση ότι «δεν μπορείτε να γίνετε κάτι άλλο απ’ αυτό που είστε. Τζάμπα κόπος» και η πρώτη μου σκέψη είναι πως πρόκειται για μια πολύ ματαιόδοξη οπτική, όμως, γρήγορα αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να ξε-γίνουμε ο εαυτός μας, μπορούμε, όμως, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του, το πιο βελτιωμένο μοντέλο, αρκεί να αποβάλλουμε απ’ τη ζωή μας πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες μέσα μας που μας κρατούν μακριά απ’ τον στόχο μας.

Αν είσαι έτοιμος να αποκτήσεις τη δική σου άποψη για την τέχνη και τη φιλοσοφία της ζωής, αλλά και να βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα που σε βασανίζουν… Ξανασκέψου το!

Το βιβλίο “Ξανασκέψου το” κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι 109 σελίδες που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς αν ισχύουν όσα πίστευες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα