Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό το mindset σε βοηθά να παραμείνεις ανθεκτικός στην αβεβαιότητα

20:40 14/2/2022 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές μπορεί να σκεφτόμαστε «πώς να αντιμετωπίσω την αβεβαιότητα» και πώς θα βγω από όλο αυτό που έχω βρεθεί ξαφνικά. Σαν άνθρωποι έχουμε τη μοναδική ικανότητα να φανταζόμαστε διαφορετικά σενάρια και αποτελέσματα, να ονειροπολούμε αισιόδοξες ιστορίες, να σχεδιάζουμε το μέλλον και ακόμη και κάποιες φορές ακόμα και να αγωνιούμε για σενάρια καταστροφής, ανεξάρτητα από το πόσο πιθανά μπορεί να είναι ή όχι. Πώς μπορούμε να πετύχουμε την ισορροπία μεταξύ της χωρίς λόγο αισιοδοξίας και της κυνικής σκέψης και να χαράξουμε μια πορεία προς τα εμπρός σε έναν απρόβλεπτο κόσμο, ειδικά όταν μια πανδημία

δεν μας έχει προσφέρει τα εχέγγυα που χρειαζόμαστε για ένα πετυχημένο μελλοντικό σχεδιασμό; Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ερευνητική έκθεση από το τμήμα ερευνών της εταιρείας BetterUp BetterUp Labs, μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με το πώς η μελλοντική σκέψη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ευδοκιμήσουν και να παραμείνουν ανθεκτικοί απέναντι στην αβεβαιότητα.

Πώς να αντιμετωπίσω την αβεβαιότητα

Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτή τη μελλοντική νοοτροπία ως «προοπτική», την έμφυτη ανθρώπινη ικανότητα να σκέφτεται το μέλλον και να οραματίζεται τι είναι δυνατό.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η BetterUp Labs ξεκίνησε μια έρευνα αγοράς με περισσότερους από 1.500 εργαζομένους στις ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον τρόπο σκέψης με μελλοντική νοοτροπία, μπορούν να βελτιώσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, ακόμη και παρά την αβεβαιότητα και τον απρόβλεπτο παράγοντα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εξισορροπούν την αισιόδοξη δράση με τον πραγματισμό και φαντάζονται πιθανές οπισθοδρομήσεις είναι πιο πετυχημένοι, αισιόδοξοι και λιγότερο αγχωμένοι από τους συνομηλίκους τους που δεν ασκούν τη μελλοντική σκέψη.

Μπορώ να βγάλω και εγώ 100.000€ σε ένα χρόνο; Ναι! Και ο τρόπος είναι πιο εύκολος από αυτό που φαντάζεσαι

Τι σημαίνει για το μέλλον της ηγεσίας;

Η κυριαρχία της ηγεσίας που προσανατολίζεται στο μέλλον δεν αφορά την πρόβλεψη ή την πρόβλεψη ενός μέλλοντος, αλλά μάλλον οραματίζεται πολλές διαφορετικές μελλοντικές καταστάσεις και πιθανές διαδρομές. Αντί να σκέφτεται το μέλλον ως ενιαίο στόχο σε ένα γραμμικό χρονοδιάγραμμα, φαντάζεται μια ποικιλία από μελλοντικά συμβόλαια που ακολουθούν τις δηλώσεις του αν-τότε. Με άλλα λόγια, για ένα δεδομένο σύνολο «αν», ποια είναι τα πιθανά «τότε»;

Αυτή η μικρή αλλά ζωτικής σημασίας διαφορά στον προγραμματισμό βοηθά τους ηγέτες να λαμβάνουν πιο λογικές και ευέλικτες αποφάσεις που έχουν υπόψη τις μελλοντικές συνέπειες, καλές και κακές.
Οι στοχαστές με την μελλοντική σκέψη είναι λιγότερο ανήσυχοι και καταθλιπτικοί. Εκείνοι που έχουν υψηλή ηγετική σκέψη αναφέρουν ότι έχουν 34% λιγότερο άγχος και 35% λιγότερη κατάθλιψη από τους συνομηλίκους τους και είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, πιο παραγωγικοί και έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Pexels


Έρευνα του Πανεπιστημίου Concordia, δείχνει ότι η αδυναμία προγραμματισμού μας κάνει να νιώθουμε ανίσχυροι, κάτι που προκαλεί άγχος και συναισθηματική αναταραχή. Για να κάνουμε σχέδια με μεγάλη αβεβαιότητα, μπορούμε να οραματιστούμε εναλλακτικό μέλλον και να κρατήσουμε συναισθηματικό και στρατηγικό χώρο για τον καθένα.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε μια αίσθηση δράσης που μας βγάζει από τον μηρυκασμό της ανησυχίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ηγέτες που προσανατολίζονται στο μέλλον είναι λιγότερο ανήσυχοι.

Οι future-minded ηγέτες έχουν ομάδες με ισχυρότερες επιδόσεις

Οι ηγέτες μ’ αυτό το mindset πρέπει να σχεδιάσουν περισσότερα και να λογοδοτήσουν για περισσότερα απρόοπτα. Αλλά η ανταμοιβή μπορεί να είναι σημαντική. Παρόλο που οι ηγέτες που προσανατολίζονται στο μέλλον αφιερώνουν 147% περισσότερο χρόνο στον προγραμματισμό της ζωής τους και 159% περισσότερο χρόνο στον προγραμματισμό της δουλειάς τους από εκείνους με χαμηλές ηγετικές δεξιότητες που προσανατολίζονται στο μέλλον, οι ομάδες με future-minded ηγέτες είναι 18% υψηλότερες σε απόδοση, 18% καλύτερες στην καινοτομία και 25% πιο ευέλικτες. Αυτές οι ομάδες είναι επίσης 15% πιο ανθεκτικές και 19% πιο αφοσιωμένες.

Αυτή είναι η νούμερο ένα δεξιότητα που χρειάζεσαι για την επαγγελματική σου επιτυχία

Η συνεργασία με άλλους βελτιώνει τις ηγετικές δεξιότητες με βλέψεις στο μέλλον

Το 82% των ανθρώπων έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε τουλάχιστον έναν τομέα της ηγεσίας που προσανατολίζεται στο μέλλον, είτε πρόκειται για την επίτευξη διαφόρων αποτελεσμάτων, τον καθορισμό λογικών στόχων ή την ευελιξία κατά την εκτέλεση.

Μπορείς να εξασκηθείς κι εσύ σ’ αυτό τον τρόπο ηγεσίας;

Ναι! Συνεργάσου με άλλους αντί να εργάζεσαι μόνος σου ή να είσαι συγκεντρωμένος σε πολύ περιοριστικό βαθμό. Η πιο ευέλικτη συνεργασία με τους άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε αυτό το δυναμικό για να οραματιστούμε τις συνέπειες των αποφάσεων και να σχεδιάσουμε ό,τι είναι μέσα ή έξω από τον έλεγχό μας, ενώ μας εκθέτει στις προοπτικές των άλλων για το μέλλον.


Τελικά, η μελλοντική σκέψη μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ολιστική εικόνα των τρόπων με τους οποίους τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά και σωστά. Αγκαλιάζοντας αυτήν την ευφάνταστη μελλοντική εστίαση και εξισορροπώντας την ελπιδοφόρα αισιοδοξία με τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Γιατί οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερες γυναίκες Leaders

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό το mindset σε βοηθά να παραμείνεις ανθεκτικός στην αβεβαιότητα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα