Ο εφιάλτης στο Αφγανιστάν συνεχίζεται – Στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν για να τους σώσουν τη ζωή

16:20 14/2/2022 - Πηγή: iPop

Σχεδόν το ένα πέμπτο των οικογενειών στο Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στη δουλειά, καθώς τα εισοδήματα έχουν πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους έξι μήνες, με περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά να ασχολούνται τώρα με την παιδική εργασία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Save the Children Fund.

Μια έρευνα σε 1.400 νοικοκυριά σε επτά επαρχίες του Αφγανιστάν διαπίστωσε ότι το 82% των Αφγανών έχει χάσει σημαντικό εισόδημα από τότε

που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του περασμένου έτους, με το 18% να αναφέρει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να στείλει τα παιδιά του στη δουλειά.

Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Η ιδεολογία των Ταλιμπάν και οι νόμοι που ισχύουν για τις γυναίκες

Η παιδική εργασία στο Αφγανιστάν και η απώλεια διαβίωσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, εάν μόνο ένα παιδί σε καθεμία από αυτές τις οικογένειες στέλνεται στη δουλειά, τότε περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στη χώρα απασχολούνται με παιδική εργασία.

Περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων ανέφεραν απώλεια εισοδήματος, με το ένα τρίτο (34,8%) να έχει χάσει όλο το εισόδημα του νοικοκυριού του και το ένα τέταρτο (26,6%) να έχει χάσει περισσότερο από το μισό. Οι οικογένειες που ζουν σε πόλεις επλήγησαν περισσότερο, με τις μισές οικογένειες στην Καμπούλ να λένε ότι έχουν χάσει ολόκληρο το εισόδημά τους.

Η τεράστια άνοδος των τιμών που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση έχει αφήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία να αγοράσουν φαγητό. Περίπου το 36% των οικογενειών ανέφερε ότι αγοράζει τρόφιμα στην αγορά με πίστωση και το 39% δανείζεται τρόφιμα από οικογένειες που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Καθώς οι οικογένειες βυθίζονται όλο και περισσότερο στο χρέος και τη φτώχεια, το 7,5% είπε ότι εκλιπαρούσε ή βασιζόταν σε φιλανθρωπία για να ταΐσει τις οικογένειές του.

Ζώντας στο σώμα μιας γυναίκας: «Οι Ταλιμπάν φοβούνται την ομορφιά, τη δύναμη – και την αντίστασή μας»

Θέσεις εργασίας

Μια έκθεση τον περασμένο μήνα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών ILO διαπίστωσε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι έχασαν ή απωθήθηκαν από τις δουλειές τους τους τελευταίους 5 μήνες υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν σε σχεδόν 700.000 έως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ίσως σε 900.000 έως το δεύτερο τρίμηνο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Στον απόηχο της εξαγοράς των Ταλιμπάν, της οικονομικής ελεύθερης πτώσης και των τσουχτερών τιμών, ένα βάναυσο κύμα πείνας και κακουχιών έχει σαρώσει το Αφγανιστάν. Αυτό το χειμώνα, 14 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίσουν απειλητικά για τη ζωή επίπεδα πείνας, ενώ τα ποσοστά υποσιτισμού εκτοξεύονται στα ύψη.

Καμία έλλειψη φαγητού

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο διευθυντής του Save the Children στο Αφγανιστάν, Κρις Νιαμάντι, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στις αγορές, αλλά οι γονείς απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Μια τραγωδία θα μπορούσε να συμβεί εάν η κατάσταση παραμείνει ανεξέλεγκτη, προειδοποίησε. «Πρόκειται για οικονομική κρίση και χρειάζεται οικονομική λύση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ξεκλειδώσουν ζωτικά κεφάλαια και να ξεπαγώσουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία για να αποτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη της κρίσης».

«Υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός, είτε να πέσει ένας τοίχος πάνω τους»: Οι ζωές των LGBTQ+ Αφγανών βρίσκονται σε κίνδυνο

Οι δύσκολες επιλογές των γονιών

Τον περασμένο μήνα, η Save the Children ανέφερε ότι ο αριθμός των επικίνδυνα υποσιτισμένων παιδιών που επισκέπτονταν τα ιατρεία της είχε υπερδιπλασιαστεί από τον Αύγουστο. Περιποιούνται άρρωστα παιδιά κάθε μέρα που δεν έχουν φάει τίποτα εκτός από ψωμί για μήνες. «Οι γονείς πρέπει να πάρουν αδύνατες αποφάσεις – ποια από τα παιδιά τους ταΐζουν; Στέλνουν τα παιδιά τους στη δουλειά ή τα αφήνουν να πεινάσουν; Αυτές είναι βασανιστικές επιλογές που κανένας γονέας δεν πρέπει να κάνει».

Διατροφική ανασφάλεια

Σύμφωνα με μια έκθεση κατάστασης για τη χώρα που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), την υπηρεσία επισιτιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό – προβλέπεται να εκτεθούν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, συμπεριλαμβανομένων 8,7 εκατομμύρια που κινδυνεύουν από συνθήκες λιμού, 4,7 εκατομμύρια παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό το 2022, και οι 34 επαρχίες του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν επίπεδα κρίσης ή έκτακτης ανάγκης οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Πέρυσι, το WFP βοήθησε 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρά τις προκλήσεις, έφτασε σε 8,5 εκατομμύρια άτομα με επισιτιστική και διατροφική βοήθεια τον Ιανουάριο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο εφιάλτης στο Αφγανιστάν συνεχίζεται – Στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν για να τους σώσουν τη ζωή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα