Πάγο βάζει ο Γερμανός καγκελάριος στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σε τεντωμένο σκοινί εξαιρετικά λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, κινείται η Ευρώπη. Στο μεταξύ, να παγώσει τις φιλοδοξίες του Κιέβου για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον προς το παρόν, επιχειρεί το Βερολίνο.

Κάτι, πάντως, που εάν επιτευχθεί, ίσως ανοίξει τον δρόμο για αποκλιμάκωση της έντασης. Πόσο μάλλον, αφού η Μόσχα δηλώνει ότι αποτελεί την κόκκινη

γραμμή της η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στο Κίεβο, Όλαφ Σολτς, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική.

Ιδιαίτερα εν μέσω της συγκυρίας του εμπόλεμου κλίματος που καλλιεργείται, με τις μεγάλες Δυτικές πρωτεύουσες, αλλά και την Αθήνα, να καλούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία, επειδή επίκειται ρωσική εισβολή. Κάτι που η Μόσχα αρνείται ότι σκοπεύει να πράξει, αν και έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί ολιγάρχες φεύγουν

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, άλλοτε ηθοποιός, Βολοντιμήρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε κατά όσων φεύγουν από τη χώρα, και ιδιαίτερα κατά των οικογενειών της οικονομικής ολιγαρχίας που σπεύδουν να την εγκαταλείψουν.

«Η οικογένειά μου είναι πάντα με την Ουκρανία», είπε, διαβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του θα παραμείνουν στην Ουκρανία. Σχολιάζοντας, επίσης τις πληροφορίες για δεκάδες ιδιωτικές πτήσεις με κορυφαίους επιχειρηματίες να φεύγουν από την Ουκρανία, είπε: «Όσοι είναι μαζί μας μένουν. Όσοι περισσεύουν, φεύγουν. Οι πραγματικοί Ουκρανοί θα μείνουν».

Πέντε είναι τα βασικά σημεία που προέκυψαν από τη συνάντηση του Όλαφ Σολτς και του Βολοντιμήρ Ζελένσκι, και τις κοινές δηλώσεις τους, σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο:

1. ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Η διαφωνία του Γερμανού καγκελάριου για τις φιλοδοξίες του Κιέβου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία. «Το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας δεν είναι του παρόντος», είπε ο Σολτς.

Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «εμείς δεν στέλνουμε το μήνυμα ότι το θέμα του ΝΑΤΟ δεν είναι του παρόντος», σημειώνοντας ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εκτιμάται, πάντως, ότι το ενδεχόμενο ένταξης απομακρύνεται. Τουλάχιστον στην παρούσα.

2. Αγωγός Nord Stream: Ο Ο.Σολτς δεν έδωσε καμία υπόσχεση ότι το Βερολίνο θα στραφεί κατά του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική, Nord Stream 2.

Αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον αγωγό. «Έχουμε κάποιες διαφορές στις αξιολογήσεις» με τον Σολτς, είπε ο Ζελένσκι.

Ο δεύτερος υποθαλάσσιος αγωγός έχει ολοκληρωθεί και έχει κατασκευαστεί προκειμένου να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν το σχέδιο. Το Κίεβο, επίσης, απεύχεται να λειτουργήσει, διότι έτσι θα μειωθούν θεαματικά οι ποσότητες του φυσικού αερίου που περνούν από την Ουκρανία (και η Ουκρανία τροφοδοτείται με αυτό) προς την ΕΕ.

Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι ζήτησε να δοθούν στην Ουκρανία νομικές εγγυήσεις και εγγυήσεις στον τομέα της ενέργειας. Η Ουκρανία, υποστήριξε, αντιμετωπίζει κινδύνους ασφαλείας από τον Nord Stream 2.

Κίνδυνος κατάρρευσης του Κιέβου

Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που θα δουλέψει και ο Nord Stream 2, η Ουκρανία θα βρεθεί σε δραματική κατάσταση από πλευράς ενέργειας. Πόσο μάλλον αφού είναι μια χώρα με μακρύ και δύσκολο χειμώνα.

Εκτός αυτού, η κυβέρνησή της εμφανίζει εξαιρετικά άσχημους δείκτες σε όλους τους τομείς. Πολιτική, διαφθορά, οικονομία-ακρίβεια, μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σε τέτοιες συγκυρίες, δεν αποκλείεται ακόμα και η κατάρρευση της κυβέρνησης του Κιέβου. Εξάλλου, οι τελευταίες ουκρανικές κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.

3. «Σχήμα Νορμανδίας»: Η επιμονή της Γερμανίας να συνεχίσει να λειτουργεί το «σχήμα της Νορμανδίας» για την ειρηνική διευθέτηση του «Ουκρανικού».

To «σχήμα της Νορμανδίας», ή «διαδικασία του Μινσκ», συστάθηκε μετά το 2014, οπότε ανετράπη ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας, προσαρτήθηκε η Κριμαία στη Ρωσία, και αποσχίσθηκε η Ανατολική Ουκρανία από την Ουκρανία, προκειμένου να «διευθετηθεί» το Ουκρανικό ζήτημα.

Στο σχήμα αυτό μετείχαν οι τότε καγκελάριος Μέρκελ, πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος, Ποροσένκο, και ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια ευρω-ρωσική πρωτοβουλία. Ωστόσο, έτσι όπως εξελίσσονται σήμερα τα γεγονότα, με τις ΗΠΑ να έχουν πάρει την πρωτοκαθεδρία εκ μέρους της Δύσης στο Ουκρανικό, ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και το «σχήμα της Νορμανδίας» επιχειρείται να εκτοπιστούν.

Η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να επιμένει, όπως άλλωστε και η Γαλλία. Κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σολτς, στις 8 Φεβρουαρίου, στο Βερολίνο, με τους προέδρους της Γαλλίας και της Πολωνίας.

4. Ανατολική Ουκρανία: Η διαβεβαίωση (;) που έδωσε ο Ζελένσκι ότι θα προωθηθούν «προς συζήτηση» νομοσχέδια σχετικά με το ειδικό καθεστώς της Ανατολικής Ουκρανίας και την διεξαγωγή τοπικών εκλογών.

Η Α.Ουκρανία, και ειδικότερα οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που έχουν αποσχισθεί από την Ουκρανία και ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές (το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι περιοχές έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία) αποτελεί, μαζί με την Κριμαία, το σημαντικότερο αγκάθι του Ουκρανικού στην παρούσα φάση.

Σε αυτό επιμένει η Μόσχα, η οποία ζητάει από το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για την Α.Ουκρανία (εκλογές, αυτονομία) και πολύ περισσότερο να μην επιχειρήσει στρατιωτικά στις περιοχές.

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, εάν προκληθεί κάποια πολεμική «έκρηξη», θα είναι το πιθανότερο σε αυτές τις περιοχές.

5. Κριμαία: Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι από τις συζητήσεις και δηλώσεις Σολτς-Ζελένσκι, όπως παρουσιάστηκαν στον ουκρανικό Τύπο, απουσίαζε κάποια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της Κριμαίας.

Κάτι που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η προσάρτησή της από τη Ρωσία μάλλον θεωρείται τετελεσμένο γεγονός και για το Κίεβο, παρότι ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του είπε ότι θα ανακτήσει την Κριμαία και την Α.Ουκρανία.

Κυρώσεις

Ο Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθεί ουσιαστικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη Δύση. «Η θέση μου είναι σαφής: η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιθετικότητας είναι η χρήση προληπτικών μέτρων», είπε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης και ένα πραγματικός προμαχώνας της δημοκρατίας στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι, χωρίς την Ουκρανία είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Επικρίσεις

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε εν μέσω ουκρανικών επικρίσεων για την αμφιλεγόμενη, όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο, στάση του Βερολίνου έναντι της Ρωσίας.

Κύκλοι του Κιέβου, ως επί το πλείστον φιλοαμερικανικοί, θεωρούν τη Γερμανία ως το «πιο πιστό» Δυτικό κράτος στη Μόσχα. Το Βερολίνο αρνείται να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Επιπλέον, αναφέρει ο ουκρανικός Τύπος, ο Σολτς απέχει αποφεύγει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα μπλοκάρει τον Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος προ ημερών, στις 7 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Την επομένη, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα