Οι εφιάλτες σου κάνουν καλό κι αυτός είναι ο λόγος!

12:36 29/11/2019 - Πηγή: iPop

Τα όνειρα έχουν ακόμη κάτι το μυστηριώδες. Άλλοι τα πιστεύουν κι άλλοι τα ξεχνούν το επόμενο πρωί. Και μέσα σε όλα… οι εφιάλτες έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στη ζωή μας. Η επίδραση ενός εφιάλτη, όμως, δεν είναι πάντα για κακό. 

Οι εφιάλτες γνωρίζουμε πως δεν έχουν καθόλου πλάκα. Σε ξυπνούν, σε τρομάζουν, το σκέφτεσαι συνέχεια και σε αγχώνουν. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η επίδραση ενός εφιάλτη δεν είναι πάντα για κακό αλλά μπορεί να εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό.

Οι ερευνητές απ’την Ελβετία και τις ΗΠΑ

εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν μια ομάδα συμμετεχόντων βίωσε ένα άσχημο όνειρο. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι αφού οι συμμετέχοντες ξύπνησαν, οι ίδιοι εγκεφαλικοί χώροι που ρυθμίζουν τα συναισθήματα ανταποκρίθηκαν σε τρομακτικές καταστάσεις πολύ πιο αποτελεσματικά.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά ενισχύουν τη θεωρία ότι τα όνειρα πραγματικά βοηθούν το μυαλό μας να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει πραγματικές καταστάσεις άγχους.

unsplash/Pelly Benassi

Σε γενικές γραμμές, τα όνειρα έχουν γίνει ένα δημοφιλές θέμα έρευνας στους κύκλους της νευροεπιστήμης, πιο συγκεκριμένα των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούν καθώς κοιμόμαστε. Μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό ονείρων.

Τι μπορεί να σημαίνουν όνειρα που σίγουρα όλοι έχουμε δει

Επιπλέον, οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται μόνο ανάλογα με τον τύπο του ονείρου που βιώνει κανείς, για παράδειγμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις που μπορεί να προκαλέσει ένα μοναδικό όνειρο.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Για την έρευνα, 18 άνθρωποι συμμετείχαν στο πείραμα. Ήταν «εξοπλισμένοι» με ηλεκτρόδια EEG, για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες ξυπνούσαν από τον ύπνο τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.

Κάθε φορά τους έκαναν μια σειρά ερωτήσεων όπως: «είδες κάτι στον ύπνο σου; Και, αν ναι, ένιωσες φοβισμένος; «.

Ανάλογα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων και την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι ερευνητές εντόπισαν δύο περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην πρόκληση του φόβου που βίωσαν κατά τη διάρκεια του ονείρου.

Το πρώτο μέρος του εγκεφάλου, «insula»,  εμπλέκεται επίσης, στην αξιολόγηση των συναισθημάτων και στη ρύθμιση ενώ είμαστε ξύπνιοι και ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που αρχίζουμε να νιώθουμε φόβο.

Το δεύτερο μέρος του εγκεφάλου, ο φλοιός του μυελού, από την άλλη πλευρά, βοηθά στον έλεγχο των αντιδράσεων κατά τη διάρκεια απειλητικών καταστάσεων.

unsplash/Jordan Bauer

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν οι νευρικές συσχετίσεις του φόβου όταν ονειρευόμαστε και παρατηρήθηκε πως οι παρόμοιες περιοχές ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε τον φόβο τόσο στις φάσεις ύπνου όσο και σε κατάσταση ξύπνιου!

Οι εφιάλτες με λίγα λόγια σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις καλύτερα καταστάσεις έντονου άγχους και φόβου στην καθημερινότητά σου. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως η ερευνητική ομάδα θεωρεί πως όταν ένας εφιάλτης είναι τόσο έντονος που ξεπερνά το «όριο» τότε χάνει τα νευρολογικά του οφέλη καθώς υπάρχουν πιθανότητες να διακοπεί ο ύπνος σου και να είσαι αγχωμένος όταν ξυπνήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ξέρουμε ακριβώς πόσα όνειρα βλέπεις και πόσο διαρκεί το καθένα

Photo: unsplash/Monica Silva

Το άρθρο Οι εφιάλτες σου κάνουν καλό κι αυτός είναι ο λόγος! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα