Ο λόγος που το αδυνάτισμα μεγαλώνοντας γίνεται όλο και πιο δύσκολο

14:47 11/1/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι όσο μεγαλώνεις δυσκολεύεσαι όλο και περισσότερο να χάσεις βάρος; Και φυσικά είναι λογικό, αφού το αδυνάτισμα σε μεγαλύτερη ηλικία γίνεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολο. 

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τα παιδιά αδυνατίζουν πιο εύκολα από τους ενήλικες. Μεγαλώνοντας δεν είναι τόσο εύκολο να χάσεις τα περιττά σου κιλά κι ίσως κι η προσπάθεια που πρέπει να κάνεις να σου φαίνεται τεράστια και να μην προλαβαίνεις, όπως όταν ήσουν πιο νέος. Μια δίαιτα για σένα ήταν πιο αποτελεσματική στο παρελθόν απ’ ό,τι τώρα. Κι αναρωτιέσαι φυσικά γιατί συμβαίνει αυτό.

Γιατί
το αδυνάτισμα σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο δύσκολο;Λιπίδια

Τα λιπίδια είναι ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά, οι ελιές, το λάδι, και μερικά ψάρια. Παρέχουν στο σώμα διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των λιπών. Μπορεί ο όρος «λίπος» να μην είναι και ο πιο ευχάριστος, όμως πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν λίπη που είναι πολύ υγιή, όπως τα οξέα ακόρεστα λίπη, που βρίσκονται σε φυτικά έλαια και όσπρια. Η κατανάλωσή τους είναι, μάλιστα, επωφελής για την υγεία. Επιπλέον, τα λιπίδια είναι ευεργετικά, διότι επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αποτελούν, ακόμα, μέρος των κυττάρων του νευρικού συστήματος, διευκολύνουν την απορρόφηση βιταμινών και προλαμβάνουν ορισμένες ασθένειες.

Κάψε τις διπλάσιες θερμίδες με μια κίνηση!

Παρ’ όλα αυτά, καμία περίσσεια δεν είναι καλή για τον άνθρωπο. Όλα αυτά τα λίπη που εισέρχονται στο σώμα πρέπει να εξαλειφθούν πριν από την κατανάλωση νέων τροφών, επειδή ο λιπώδης ιστός υφίσταται μεταβολές ανάλογα με την ποσότητα των λιπιδίων που καταναλώνεις ή σταματάς να καταναλώνεις. Πώς θα το κάνεις αυτό; Μπορείς να αντικαταστήσεις το λίπος που καίγεται με νέο λίπος ή να το συσσωρεύσεις αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες, ενώ το σώμα σου παραμένει παθητικό. Σ’ αυτό η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο, και αυτό μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί στα παιδιά που, σε αντίθεση με τους ενήλικες, καίνε συνεχώς λίπος, όταν παίζουν.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου με το πέρασμα των χρόνων;

Σύμφωνα με μια μελέτη των ερευνητών του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία, ο λόγος για τον οποίο παχαίνεις πιο εύκολα μεγαλώνοντας είναι ακριβώς επειδή αυτή η αντικατάσταση των λιπιδίων γίνεται πιο αργά. Μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο, όμως στην πραγματικότητα, το σώμα σου χρειάζεται να κάνει αυτή την αντικατάσταση για να ρυθμίσει τη μάζα του  λίπους του.

Ο λιπώδης ιστός ρυθμίζει τα αποθέματα λίπους και αποθηκεύει την ενέργεια με τη μορφή θερμίδων. Το μέγεθός του αυξάνεται καθώς αποθηκεύεται το λίπος, δηλαδή όσο περισσότερο τα αποθέματά μας γίνονται περισσότερα, τόσο περισσότερο παχαίνουμε.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές βάρους και τις μοριακές διαδικασίες σε περίπου 100 άτομα, άνδρες και γυναίκες, για 13 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι κερδίζουν ή χάνουν βάρος μείωσαν τη διαδικασία της αντικατάστασης των λιπιδίων.

PexelsΚατανάλωση λίπους ανά ηλικία

Η σωστή αναλογία λιπιδίων διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση κάθε ατόμου. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα λιπίδια πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50% της διατροφής των μωρών. Η ποσότητα αυτή παρέχεται σε φυσιολογικές συνθήκες από το μητρικό γάλα. Οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν το 40% των καθημερινών θερμίδων τους ως λίπος, ενώ από την ηλικία των 19 ετών και πάνω, τα λιπίδια θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περίπου το 25 έως 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση συνιστά την εξάλειψη του υπερβολικού λίπους, την κατανάλωση μόνο γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και την αποφυγή του τηγανίσματος κρέατος και ψαριών στα άτομα άνω των 50 ετών.

Μην ξεχνάς πάνω απ’ όλα πως ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και να συμβουλευτείς τον διατροφολόγο σου! 

Διάβασε ακόμα:

Η ηλικία στην οποία χάνεις κιλά έχει μια σημαντική συνέπεια

Photo: Sympa-sympa

Το άρθρο Ο λόγος που το αδυνάτισμα μεγαλώνοντας γίνεται όλο και πιο δύσκολο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα