Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

12:22 11/1/2020 - Πηγή: iPop

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing με ανακοίνωση του στρατού, στην οποία αναφέρεται πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε «από λάθος».

Όπως μετέδωσε το Σάββατο η ιρανική κρατική τηλεόραση, ο στρατός του Ιράν κατέρριψε «από λάθος» το Boeing 737 της Ukraine

International Airlines.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι η κατάρριψη του ουκρανικού Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος».

Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν, σημείωνε η ανακοίνωση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».

Το σχόλιο του Ιρανού Προέδρου για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

Απ’ την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος τόνισε στο Twitter πως πρόκειται για «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

The Islamic Republic of Iran deeply regrets this disastrous mistake.

My thoughts and prayers go to all the mourning families. I offer my sincerest condolences. https://t.co/4dkePxupzm

— Hassan Rouhani (@HassanRouhani) January 11, 2020

«Ο υπεύθυνος θα λογοδοτήσει αμέσως»

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν διαβεβαίωσε  τους πολίτες της χώρας ότι «ο υπεύθυνος» για την τραγωδία με την κατάρριψη του Boeing 737 θα λογοδοτήσει «αμέσως» στη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι επιδιώκοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρισιακές διαδικασίες των ενόπλων δυνάμεων, θα καταστήσουμε αδύνατη την επανάληψη τέτοιου είδους λαθών

Η Ουκρανία ζητά την τιμωρία των υπευθύνων

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης, τόνισε απ’ την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής. Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού

Δες ακόμα:

Συντριβή Boeing στο Ιράν: Το video που δείχνει ότι η Τεχεράνη το κατέρριψε και όλα τα νέα δεδομένα

Photo: AP

Το άρθρο Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα