Ο εμβολιασμός δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά ανθρώπινο δικαίωμα όλων

17:11 15/7/2021 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με τις επιστημονικές και υγειονομικές εκτιμήσεις, ο εμβολιασμός είναι η μοναδική λύση για την προστασία εναντίον του Covid-19. Ωστόσο, η καθολική προσβασιμότητα σε εμβόλια δεν είναι δεδομένη. Τη στιγμή που οι ανεπτυγμένες χώρες πλησιάζουν τον πλήρη εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού, υπάρχουν χώρες όπου οι εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 2%.

Δυστυχώς, η πανδημία ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες ανισότητες και τις διακρίσεις. Αν και η απειλή του Covid-19 είναι κοινή, οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται σε εξαιρετικά

δυσμενή θέση. Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στον ανεπαρκή αριθμό εμβολίων, αλλά και στην αγορά τους σε υψηλές τιμές, στην έλλειψη νοσοκομειακών μονάδων και προσωπικού.

Η παροχή επαρκών εμβολίων είναι ζήτημα επιτακτικής ανάγκης, ιδιαίτερα τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Πολλοί άνθρωποι προκειμένου να προστατευτούν καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όπου είναι εφικτός ο εμβολιασμός τους, όπως στην περίπτωση των Ιρακινών πολιτών. Στην Ινδία, χιλιάδες άτομα έπεσαν θύματα απάτης, πληρώνοντας για ένα «εμβόλιο» αποτελούμενο από αλατόνερο. Εξίσου θλιβερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Βραζιλία, με τους θανάτους να φτάνουν περίπου τους 2000 ημερησίως και με τους πολίτες να διαδηλώνουν ενάντια στην διαφθορά με αίτημα την προσβασιμότητα στον εμβολιασμό.

@ActionAidΣτόχος η καθολική προσβασιμότητα σε εμβόλια

Είναι φανερό ότι η ανταπόκριση των ισχυρών σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη είναι ατελέσφορη. Παρ’ όλα αυτά, η μαζική κινητοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή. Η ActionAid συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία #PeoplesVaccine μάχεται από κοινού με άλλους Οργανισμούς ενάντια στην αδικία και τους γεωγραφικούς φραγμούς, για ίση κατανομή εμβολίων, ώστε να μην μείνει κανένας απροστάτευτος. Βασικά αιτήματα αποτελούν η πώληση των εμβολίων σε προσιτές τιμές, η ύπαρξη διαφάνειας σε θέματα αγοραπωλησίας και η εκχώρηση των δικαιωμάτων παρασκευής σε τρίτα μέλη για να είναι εφικτή η μαζική τους παραγωγή.

Παράλληλα, μέσω της άσκησης πολιτικής πίεσης προσπαθεί οι φωνές όλων των περιθωριοποιημένων, των ευάλωτων και  των αδικημένων πληθυσμών να ακουστούν ηχηρά και οι πολιτικοί με τη σειρά τους να λάβουν νέες αποφάσεις. Όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο, όταν έλαβε χώρα η συνάντηση G20 για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ActionAid δημοσίευσε μία έρευνα, που αποδεικνύει ότι η φορολόγηση των 5 κυρίαρχων στην παγκόσμια αγορά τεχνολογικών εταιρειών (Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft) αρκεί για τον εμβολιασμό όλων των ανθρώπων στον πλανήτη. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα στην συνάντηση των G7 πρότεινε να ληφθούν μέτρα για την άρση του απαρτχάιντ των εμβολίων, για τον εμβολιασμό του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2021 και όλου του πληθυσμού έως το τέλος του 2022. Τέλος, συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες και τους εθελοντές στις  περιοχές που χρειάζονται στήριξη, προκειμένου να δράσουν στοχευμένα για την κάλυψη των αναγκών.

Η αποστέρηση βοήθειας και υποστήριξης σε μία τέτοιου είδους υγειονομική κρίση ισοδυναμεί με την καταστρατήγηση του δικαιώματος στη ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι  που αφήνονται έρμαια της τύχης τους για την επιβίωσή τους και δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη. Κάθε ένας θάνατος που σημειώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες σηματοδοτεί την ήττα σε μία άνιση μάχη χωρίς εμβόλια και οικονομικούς πόρους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Κανείς δεν αξίζει να πεθαίνει αβοήθητος. Είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης να δράσουμε για ένα πιο δίκαιο μέλλον. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Ο εμβολιασμός δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά ανθρώπινο δικαίωμα όλων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο εμβολιασμός δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά ανθρώπινο δικαίωμα όλων,