Ο εφιάλτης στο Ιράν συνεχίζεται: Σοκάρει ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων

13:00 22/11/2022 - Πηγή: iPop

Τουλάχιστον 58 παιδιά, μερικά από τα οποία φέρεται να είναι μόλις οκτώ ετών, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξέσπασαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα, πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τους Οργανισμούς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (HRA), 46 αγόρια και 12 κορίτσια κάτω των 18 ετών έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα,

πέντε παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς η βία έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταξύ των παιδιών, που πέθαναν την τελευταία εβδομάδα, είναι και ο 9χρονος Kian Pirfalak, ένα από τα 7 άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος, που δολοφονήθηκαν στην πόλη Izeh.

Ιράν: 16χρονη μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις αρχές

Η οικογένειά του κατά τη διάρκεια της κηδείας του την Κυριακή, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκίνητου που επέβαιναν. Ο Kian καθόταν δίπλα στον πατέρα του. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν την όποια ευθύνη για τον θάνατό του και κατηγόρησαν από την πλευρά τους τους «τρομοκράτες» για τους πυροβολισμούς.

Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που έχουν πεθάνει στο Ιράν έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης βίας σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να μην δείχνουν καμία πρόθεση για υποχώρηση.

Θάνατοι παιδιών – Ιράν: Οι μαρτυρίες των οικογενειών που σοκάρουν

Οικογένειες στο Ιράν μίλησαν αποκλειστικά στον Observer για τον θάνατο των παιδιών τους, τα οποία, όπως λένε, δολοφόνησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Hassan Daroftadeh είπε ότι ο γιος του Kumar έλεγε πάντα στην οικογένειά του ότι θα μεγαλώσει για να γίνει ένας «σπουδαίος άνθρωπος». Αντίθετα, είπαν, ο Kumar έγινε μάρτυρας αφού πέθανε στους δρόμους της πατρίδας του Piranshahr στο δυτικό Ιράν στις 30 Οκτωβρίου. Ο πατέρας του είπε ότι πέθανε αφού πυροβολήθηκε πολλές φορές με μεταλλικά σφαιρίδια από κοντινή απόσταση.

«Ο Kumar απλώς στεκόταν στο δρόμο. Δεν είπε ούτε λέξη. Δεν ξέρω με ποια έννοια κατέληξε να γίνει μάρτυρας. Το Piranshahr είναι μια μικρή πόλη. Δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες εκείνο το βράδυ, ο γιος μου, όμως, έγινε μάρτυρας. Ήταν απλώς ένα μικρό αγόρι», δήλωσε ο Daroftadeh σε ένα βίντεο το οποίο έγινε viral στα social media.

«Είμαι συντετριμμένος. Ο Kumar ήταν η σανίδα σωτηρίας της μητέρας του», είπε. «Το ιρανικό καθεστώς αρνείται ότι τον σκότωσε. Αργότερα είπαν ότι τον σκότωσαν «ξένοι». Δεν ξέρω πώς αγκαλιάζει τα δικά του παιδιά ο αστυνομικός που σκότωσε τον γιο μου. Δεν ξέρω πώς κοιμάται το βράδυ».

Το ίδιο απόγευμα, ένα μήνα πριν από το θάνατο του Kumar – τον ​​οποίο οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονόμασαν «Bloody Friday» μετά τη δολοφονία 93 ανθρώπων σε όλο το Ιράν– ο 17χρονος Mohammad Eghbal πήγαινε για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής όταν πυροβολήθηκε πισώπλατα από ελεύθερο σκοπευτή στο Zahedan. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εκείνη τη μέρα σκοτώθηκαν 10 παιδιά στην πόλη.

Ο Mohammad Eghbal εργαζόταν ως οικοδόμος από την ηλικία των εννέα ετών για να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του και ονειρευόταν να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα smartphone και να μπορέσει να ανοίξει έναν λογαριασμό στο Instagram.

Τα τελευταία του λόγια ήταν σε έναν άγνωστο, σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς του. «Ρώτησε έναν περαστικό, «Παρακαλώ, πάρε το κινητό μου από την τσέπη μου και φώναξε τον μπαμπά μου. Πες του ότι έχω πυροβοληθεί». Ο συγγενής πρόσθεσε ότι όταν έφτασαν στο νοσοκομείο για να τον αναζητήσουν, η οικογένεια αντίκρυσε μια «εμπόλεμη ζώνη».

Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις

«Πτώματα κείτονται στο πάτωμα, φωνές και κραυγές από τις μητέρες γέμιζαν τον χώρο» είπε ο συγγενής.

Μετά τον θάνατό του, ο 17χρονος καταχωρήθηκε από τα κυβερνητικά Μέσα ως τρομοκράτης. «Είπαν ότι ο Mohammad ήταν σχισματικός. Ήταν μοναχοπαίδι και δεν είχε ιδέα τι σημαίνει αυτός ο όρος».

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, 12 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία Κουρδιστάν από την αρχή των διαδηλώσεων – και 3 πέθαναν υπό την κράτηση των ειδικών δυνάμεων του Ιράν. Επιπλέον 200 Κούρδοι έφηβοι συνελήφθησαν και 300 τραυματίστηκαν μετά από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Mohammad Eghbal, ο 17χρονος Abolfazl Adinehzadeh βγήκε για την καθιερωμένη του προσευχή στην πόλη Mashhad και ποτέ δεν επέστρεψε.

«Κηδέψαμε τον Abolfazl με πάνω από 50 βλήματα στο σώμα του. Οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν μόνο τα 27. Φοβόμαστε ότι η μητέρα και οι αδελφές του δεν θα καταφέρουν ποτέ να δεχθούν τον θάνατό του και να ανακάμψουν».

instagram/ghazalsheei

Η οικογένειά του είπε ότι ο έφηβος είχε το κίνητρο να βγει στους δρόμους να διαδηλώσει από αγάπη για τις τρεις αδερφές του. «Ο Abolfazl ήταν ένα παιδί με καλούς τρόπους και, έχοντας μεγαλώσει με τρεις αδερφές, γνώριζε καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Ιράν. Ήταν πραγματικά ένας φεμινιστής που ήθελε ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες», είπε ένας από τους συγγενείς του στον Observer.

«Μόλις οι αδερφές του άκουσαν την είδηση ​​[ότι είχε πυροβοληθεί], έτρεξαν προς τον δρόμο ουρλιάζοντας το όνομά του. Όλη η οικογένεια είναι απαρηγόρητη. Λατρεύτηκε από όλους μας».

Οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής του Ιράν. Είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.

Ο θάνατος δύο έφηβων κοριτσιών, της Nika Shakamari και της Sarina Esmailzadeh, που φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας επειδή διαδήλωσαν, προκάλεσε περαιτέρω οργή.

«Flowing Free»: Ένα γλυπτό – σύμβολο αφιερωμένο στην «θηλυκότητα και τη γενναιότητα» των γυναικών του Ιράν

Βίντεο με μαθήτριες σε όλη τη χώρα που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία τους αφαιρώντας τα χιτζάμπ τους και κατεβάζοντας φωτογραφίες των ανώτατων ηγετών του Ιράν έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας σε επιδρομές σε σχολεία όπου ξυλοκοπούσαν παιδιά. Σύμφωνα με το σωματείο δασκάλων του Ιράν, ένα άλλο 16χρονο κορίτσι, η Asra Panahi , πέθανε μετά από επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας στην τάξη της στη βορειοδυτική πόλη Ardabil στις 18 Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις σε παιδιά στα σχολεία συνεχίζονται, σύμφωνα με τη Hengaw, η οποία είπε ότι μια 16χρονη κοπέλα από το Κουρδιστάν βρίσκεται σε βοηθητικό πρόγραμμα, αφού έπεσε από ένα σχολικό βαν, καθώς συνελήφθη στο σχολείο της την περασμένη εβδομάδα.

Η HRA αναφέρει ότι περισσότεροι από 380 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων και περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ο αριθμός αμφισβητείται από τις αρχές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο εφιάλτης στο Ιράν συνεχίζεται: Σοκάρει ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα