Μαθήματα ενδυνάμωσης για παιδιά που αύριο θα γίνουν δυνατοί ενήλικες

17:15 21/11/2022 - Πηγή: iPop

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες φορές αναγκάζονται να γνωρίζουν τα παιδιά δυσκολίες της ζωής; Ποιες είναι οι δυσκολίες της ζωής και από όλα αυτά τελικά τι μπορεί να αντέξει ένα παιδί. Δύσκολη κουβέντα, άβολη, μας κάνει σαν γονείς να νιώθουμε αδύναμοι, ανίσχυροι να τους δώσουμε όλα όσα τους υποσχεθήκαμε. Δεν θα μιλήσω σήμερα για τα τραγικά χτυπήματα της μοίρας, για τους θανάτους, τις ασθένειες, τα σοβαρά προβλήματα που ευχόμαστε να μην τύχουν σε κανέναν, όχι γιατί δεν είναι θέματα προς συζήτηση, αλλά γιατί αυτά χρειάζονται ειδική μεταχείριση και τις περισσότερες φορές την βοήθεια κάποιου

ειδικού.

Παιδιά δύο ταχυτήτων

Δεν θα αναφερθώ στα παιδιά του παρελθόντος, όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες από τα χρόνια που μεγαλώναν παιδιά πίσω στις δεκαετίες του 50 και του 60 και περπατούσαν χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο. Που πριν το σχολείο έκαναν το άρμεγμα στα πρόβατα ή το τάισμα ή να πήγαιναν στο χωράφι πριν και μετά το σχολείο. Παιδιά που έφυγαν 14-15 χρονών για να πάνε σε μεγάλα αστικά κέντρα και να κάνουν δουλειές του ποδαριού για την επιβίωση. Μόνα τους! Και όμως από το μηδέν αυτά τα παιδιά δημιούργησαν αυτοκρατορίες, έκαναν οικογένειες σωστές, ορθοπόδησαν και κατάφεραν πράγματα χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Αυτά τα παιδιά έμοιαζαν σαν να μην ήταν ποτέ παιδιά, σαν να γεννήθηκαν με ένα σωρό αρμοδιότητες και με το που πήγαν 5-6 ετών μπήκαν αμέσως στη δουλειά. Τα παιδιά αυτά, οι σημερινοί 65-70άρηδες, μοιάζουν σαν να ήταν πάντα μεγάλοι.

Δεν θα αναφερθώ στα παιδιά της Ουκρανίας, που στο σήμερα, παλεύουν καθημερινά με την επιβίωσή τους. Να σωθούν από τις βόμβες στα καταφύγια και να επιβιώσουν άλλη μια μέρα αυτοί και οι δικοί τους. Το πόσο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι ενώ σ’ ένα μέρος του κόσμου γίνεται πόλεμος, ο υπόλοιπος σύγχρονος κόσμος, ασχολείται με το τι θα αγοράσει την Black Friday, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

PexelsΜαθαίνοντας τα παιδιά δυσκολίες της ζωής

Όλοι οι γονείς, ή μάλλον η πλειοψηφία τους, με του που φέρουν έναν νέο άνθρωπο στον κόσμο κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να μην συναντήσουν δυσκολίες, να φανεί όσο πιο ρόδινο γίνεται το μονοπάτι της ζωής των παιδιών τους. Όσο τα έχουμε προφυλαγμένα στη φωλιά του σπιτιού μας, ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να τα πειράξει. Ένα προφυλαγμένο και ασφαλές περιβάλλον που πρωταγωνιστής είναι το παιδί τους.

Τα θέματα ξεκινούν όταν ξεκινά η διάδραση με τα άλλα παιδιά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχουμε μόνο εμείς μεγαλωμένα στο σπίτι μας τα παιδιά μας σαν πριγκιπόπουλα, άλλα οι περισσότεροι γονείς. Το οποίο σημαίνει ότι τα παιδιά μας πάνε στο σχολείο και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι είναι ένας από όλους. Ότι τελικά δεν είναι τα βασιλόπουλο που του έλεγε η μαμά στο σπίτι.

«Η κόλασή μου είναι οι άλλοι»

Η στόφα του πρωταθλητή, του νικητή, του δυνατού, συνήθως είναι κάτι που κάποια παιδιά το έχουν μέσα τους. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν το έχουν στο 100%, σύμφωνα με την ανατροφή τους και το πόσο πίστεψαν οι γονείς τους σε εκείνα από την day 1, είναι κάτι που τα βοήθησαν να το εξασκήσουν.

Ο δάσκαλος που με έχει βάλει στο μάτι, είναι το αυριανό δύστροπο αφεντικό που θα μου κάνει τη ζωή κόλαση. Η διπλανή που θα έχει τα δικά της θέματα με τον εαυτό της και όλα εκείνα που της λείπουν από τον εαυτό της και θα στραφεί να μου κάνει bullying, να με κοροϊδεψει, να με χτυπήσει στο διάλειμμα, να με πει χοντρή, φυτό, αδύνατη, ανόητη και όλα αυτά που κάνουν οι bullies, είναι η αυριανή καπάτσα στο γραφείο που κάνει άνω κάτω τους πάντες, κουτσομπολεύει, διαδίδει φήμες.

Ο προπονητής που θα με λιώσει στην προπόνηση και θα με κάνει να μην θέλω να ξαναπατήσω ποτέ στο γήπεδο, είναι ο αυριανός άνθρωπος που θα βρεθεί στο δρόμο μου ως ενήλικη και θα μου κάνει πατίνι τη ζωή. Ο γονιός που τσακωνόμαστε συνεχώς «για το καλό μου» είναι ο αυριανός μου σύντροφος που θα μπορώ να σταθώ απέναντί του και θα τον αντιμετωπίσω.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις που είναι ο εφιάλτης των παιδιών μας σήμερα, ερχόμενα με δάκρυα στα μάτια κάθε μέρα και μας λένε τα παράπονά τους, είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν, βάζουν όρια και βρίσκουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις δυσκολίες της ζωής τους.

Φρόντισε να μην πέσουν απότομα από το ροζ συννεφάκι

Όταν έρθουν οι προκλήσεις, γιατί όλα αυτά θα έρθουν και δυστυχώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε όταν έρθουν. Να φροντίσουμε να μην πέσουν απότομα από το ροζ σύννεφο τα παιδιά μας. Δεν είναι εύκολη η ζωή και δεν είναι μόνο ροζ.

Αν έχεις ένα παιδί στο δημοτικό, έχει ζήσει ήδη κάποιες εμπειρίες στη ζωή του, όχι πολλές, αλλά ίσως βρήκε δυσκολίες μέχρι εδώ και στη φαρέτρα του λογικά έχει κάποια μέθοδο έτοιμη από το παρελθόν του για το πώς να αντιμετωπίσει το κάθε τι.

Άκουσε το το παιδί σου και μην τρέχεις με το λυσάρι αν χείρας, να του προσφέρεις έτοιμη λύση. Αν δίνουμε το λυσάρι, τα βάζουμε σε μια διαδικασία να ζητούν πάντα από κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά (όριο) που πρέπει εκείνα να θέσουν και να τιμήσουν.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν σήμερα οι ενήλικες. Δεν μπορούν να θέσουν όρια και να τα τιμήσουν για να μην θυμώσουν οι άλλοι γύρω τους. Αυτό μαθαίνεται από την παιδική ηλικία. Επίσης αν του πεις τις μαγικές λέξεις κλειδί: «Σου έχω εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι μπορείς να βρεις μόνο σου τη λύση σε αυτό το πρόβλημα» μια εντελώς coaching προσέγγιση, μπορεί να του δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.

«Μην θυμώνεις με τις προκλήσεις παιδί μου»

Κανένας δεν ζητά να έρχονται προκλήσεις στη ζωή του. Κανείς δεν θέλει να πονέσει, να έχει εντάσεις με τον δάσκαλο, τον προπονητή, τον γονιό, τον συμμαθητή, όμως όσο ζούμε σε κοινωνίες και όχι μόνοι μας στα βουνά, είναι πιθανό να έρθουν και προκλήσεις.

Μην εύχεσαι να μην έρθουν οι προκλήσεις, να εύχεσαι να έχεις τη δύναμη να τις αντιμετωπίσεις. Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μια δυσκολία γίνεσαι ακόμα δυνατότερος. Μέχρι που τα μικρά και ανούσια δεν θα σε αγγίζουν. Μέχρι να φτάσεις σε αυτό το σημείο ωριμότητας.

7 αξίες που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας για να είναι έτοιμα για όσα θα αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μαθήματα ενδυνάμωσης για παιδιά που αύριο θα γίνουν δυνατοί ενήλικες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα