Μισογυνισμός στα social media: Η πανδημία που δεν πρόκειται να τελειώσει

17:45 7/4/2022 - Πηγή: iPop

Μια έρευνα που αναλύει χιλιάδες μηνύματα που αποστέλλονται σε γυναίκες στο Instagram αποκάλυψε αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως «συστημική» αποτυχία των social media να προστατεύσουν το γυναικείο κοινό τους από μισογυνικά σχόλια και παρενόχληση.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε από το Centre for Countering Digital Hate (CCDH), ανέλυσε χιλιάδες μηνύματα που στάλθηκαν σε πέντε γνωστούς χρήστες του Instagram:

συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Amber Heard, της τηλεοπτικής παρουσιάστριας Rachel Riley, του ακτιβιστή Jamie Klingler, του δημοσιογράφου Bryony Gordon και της ιδρύτριας του περιοδικού Burnt Roti, Sharan Dhaliwal.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια κρυφή μνήμη 8.717 μηνυμάτων από τις γυναίκες που συμμετείχαν και υποστηρίζουν ότι αποκάλυψαν ένα κύμα μισογυνιστικής κακοποίησης, υποδεικνύοντας διάφορους τρόπους με τους οποίους το Instagram, που ανήκει στη Meta, έχει «αμελήσει» την ασφάλεια των γυναικών και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Πού σταματά η οργή και αρχίζει ο κανιβαλισμός;

Μισογυνισμός στα social media: Όσα έδειξε νέα έρευνα

Περισσότερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν περιλαμβάνουν φωνητικά μηνύματα, ούτε φωτογραφίες και μηνύματα που αποστέλλονται σε «λειτουργία εξαφάνισης», όταν μια εικόνα, δηλαδή, εμφανίζεται για λίγο και οι χρήστες δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν λήψη ως αποδεικτικά στοιχεία υβριστικών μηνυμάτων. Το Instagram επιτρέπει επίσης σε αγνώστους να πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις σε γυναίκες που δεν γνωρίζουν μέσω μηνύματος. Η Faith Eischen, εκπρόσωπος του Meta, είπε ότι όταν ένας χρήστης λαμβάνει μια φωνητική κλήση στο Instagram από κάποιον που δεν ακολουθεί, η κλήση εμφανίζεται ως αίτημα που πρέπει να γίνει αποδεκτό.

«Υπάρχει μια επιδημία μισογυνικής κακοποίησης που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε», δήλωσε ο Imran Ahmed, Διευθύνων Σύμβουλος του CCDH. «Η Meta και το Instagram πρέπει να βάλουν τα δικαιώματα των γυναικών πάνω από το κέρδος».

Οι 4 συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για σένα και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Pexels

Αν και η μελέτη εξέτασε τα DM μόνο μιας μικρής μερίδας χρηστών, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια ευρύτερη πραγματικότητα για τις γυναίκες στην πλατφόρμα, όπου απειλές θανάτου, παρενόχληση και γυμνά βίντεο και εικόνες αποστέλλονται διαρκώς.

Εκτός από τη σεξουαλική κακοποίηση «βασισμένη στην εικόνα», οι γυναίκες έλαβαν επίσης αμέτρητα βίαια μηνύματα, και πιο συγκεκριμένα απειλές θανάτου. Η Heard είπε ότι λαμβάνει συχνά μηνύματα που την εκλιπαρούν να αυτοκτονήσει ή απειλούν το μωρό της – σε βαθμό που δεν νιώθει πλέον ασφαλής διαβάζοντας κανένα από τα μηνύματά της.

Το 2020, η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για τη διαδικτυακή βία διαπίστωσε ότι ένα στα πέντε κορίτσια (19%) έχει εγκαταλείψει ή έχει μειώσει σημαντικά τη χρήση μιας πλατφόρμας μετά από παρενόχληση, ενώ ένα στα 10 (12%) έχει αλλάξει τον τρόπο που εκφράζεται. Αρκετές γυναίκες στη μελέτη δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς χρησιμοποιώντας το Instagram.

Ψυχοσωματικά: Όταν καταστρέφουν την σωματική υγεία σου, παύουν να είναι μόνο ψυχολογικά – Δώσε προσοχή!

Αυτή η αποστροφή που προκαλείται μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιζήμια επίδραση σε πολλές γυναίκες που βασίζονται στην πλατφόρμα για να βγάλουν τα προς το ζην, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και επαγγελματικών διασυνδέσεων και χορηγιών.

Η Meta στο παρελθόν έχει λάβει μέτρα για την κατάργηση των λογαριασμών των χρηστών που στέλνουν τέτοιου είδους μηνύματα. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τα μέτρα δεν είναι αρκετά και οι γυναίκες δε νιώθουν απόλυτα ασφαλής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μισογυνισμός στα social media: Η πανδημία που δεν πρόκειται να τελειώσει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μισογυνισμός,misogynismos