Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τον ύπνο του παιδιού

16:00 31/1/2020 - Πηγή: iPop

Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη γλώσσα αλλά και έλλειψη προσοχής ή υπερκινητικότητα. Ο ύπνος για τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντικός αλλά πολλές φορές οι γονείς τον καταστρέφουν.

Πολλοί γονείς επιθυμούν να κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους, ελπίζοντας να κάνουν το δέσιμο πιο ισχυρό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σύγχυση στο ίδιο το παιδί αλλά και να επηρεάσει τους ίδιους τους γονείς.

Ο ύπνος για τα παιδιά είναι σημαντικός αλλά ορισμένες φορές οι ίδιοι οι γονείς τον καταστρέφουν.

Δεν
ακολουθείς μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Το να καθιερώσεις μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνο για το παιδί είναι απαραίτητο. Μπορεί να τα βοηθήσει να νιώθουν πιο ήρεμα και να κοιμούνται πιο γρήγορα.

Και είναι σημαντικό να επιμείνεις σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να μάθει πότε πρέπει να πάει για ύπνο. Τελικά, θα συνηθίσουν να κοιμούνται την ίδια ώρα και θα το περιμένουν, οπότε ο ύπνος θα γίνει πολύ πιο εύκολος και γρήγορος.

Δεν διασκεδάζεις το παιδί όση ώρα είναι ξύπνιος

Τα παιδιά είναι σαν κι εμάς. Όσο πιο απασχολημένα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο εξουθενωμένα θα νιώθουν και θα είναι πιο εύκολο να κοιμηθούν.

Ένας ακόμη λόγος για να διασκεδάζεις το παιδί σου και να αλληλεπιδράσεις μαζί του όσο περισσότερο γίνεται. Μίλα στο παιδί σου, τραγούδα, παίξε μαζί του, κάντε βόλτες κι απολαύστε την ημέρα!

Δεν αναγνωρίζεις τα σημάδια

Ορισμένες φορές οι γονείς μπορεί να μην αναγνωρίζουν τα σημάδια που δηλώνουν πως το παιδί νυστάζει. Για παράδειγμα, μπορεί απλώς να περιμένουν μέχρι να ξεκινήσει να κλαίει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν πως το παιδί είναι κουρασμένο και χρειάζεται έναν ύπνακο. Όπως όταν τρίβει τα μάτια του και τα αυτιά του, συνοφρυώνεται, κρατάει την παλάμη του κλειστή.

4 + 1 λόγοι που τα παιδιά είναι πιο αγενή στις μέρες μας!

Βάζεις το παιδί για ύπνο με ανοιχτό το φως

Ορισμένοι γονείς θεωρούν πως όταν το παιδί κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό δωμάτιο ώστε να μάθουν να διακρίνουν την ημέρα με τη νύχτα.

Ωστόσο, αυτός είναι ένας μύθος. Το σκοτάδι έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα μωρά και προάγει την παραγωγή μελατονίνης – μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

unsplash/Luma PimentelΑφήνεις το παιδί να κοιμάται πολλές ώρες

Είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα να κοιμούνται 13 με 15 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, καθώς το παιδί μεγαλώνει δεν πρέπει να κοιμάται για παράδειγμα το μεσημέρι περισσότερο από τρεις ώρες συνολικά.

Ο υπερβολικός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργεί ένα μη υγιή πρόγραμμα ύπνου και το μωρό μπορεί να έχει πρόβλημα με τον ύπνο του βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ύπνος του παιδιού στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του;

Photo: unsplash/Jenna Norman

Το άρθρο Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τον ύπνο του παιδιού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα