Τζόνσον: «Iστορική ευκαιρία» για τη Βρετανία μετά το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία» καθώς η χώρα παίρνει και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια.

Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως

οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

«Η δουλειάς μας ως κυβέρνηση, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την προχωρήσω μπροστά», θα πει ο Τζόνσον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δημοσιευθεί από το γραφείο του.

«Και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή», πρόκειται να τονίσει.

«Αυτή είναι η στιγμή που ξημερώνει και σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη», θα επισημάνει ο Τζόνσον. «Είναι μία στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής».

Σόου με φώτα και λέιζερ καθώς και άλλες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ πρόκειται να διοργανώσει μια «Γιορτή του Brexit» στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ.

Εξάλλου αργότερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προεδρεύσει ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Σάντερλαντ, την πρώτη περιοχή όπου καταγράφηκε πλειοψηφία υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα είναι «η μετά Brexit ατζέντα ανόρθωσης του Τζόνσον και πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει ευημερία και ευκαιρίες σε όλη την Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία».

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει η Daily Express, μια ταμπλόιντ η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας.

Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολλάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της Daily Mail, μιας άλλης εφημερίδας που είναι υπέρ του Brexit. «Στις 11 το βράδυ το περήφανό έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την ΕΕ-πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».

Η αριστερή εφημερίδα The Guardian, που έχει εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην ΕΕ, έχει τίτλο «Το μικρό νησί», ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».

Οι Times δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την ΕΕ αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά.

«Ο πρωθυπουργός θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο πρότυπο αυτής με τον Καναδά», γράφουν οι Times.

Για τους Financial Times «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μίγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας».

«Ήταν ένα φοβερό ταξίδι», τιτλοφορείται η City AM, μια εφημερίδα, που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται στις επιχειρήσεις, πάνω από ένα σκίτσο που εμφανίζει διάφορους πολιτικούς που σημάδεψαν το Brexit να βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ. Ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με μια αυστηρή έκφραση στο πρόσωπό της και ο Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος του Brexit ενθουσιασμένος και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα.

«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η Daily Telegraph, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.

Η ταμπλόιντ Daily Mirror αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού του όχι στο Brexit, αλλά στους 150 Βρετανούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού. Ο δεύτερος τίτλος είναι «Η ημέρα του Brexit». «Είναι η ώρα να συσπειρωθεί η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Σκοτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.

Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η Daily Record είναι λιγότερο αισιόδοξη, σχολιάζοντας για τη μετά Brexit εποχή: «Εξαπατημένοι: απομονωμένοι, με λιγότερη ευημερία, πιο αδύναμοι και διχασμένοι»

Η αγγλική ταμπλόιντ Daily Star επέλεξε να αστειευτεί. «Σήμερα το βράδυ θα είναι μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ για το μεγάλο έθνος μας», γράφει. «Ναι, τελειώνει ο στεγνός Ιανουάριος!», ο μήνας χωρίς αλκοόλ, μια πρακτική ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Βρετανών μετά την κραιπάλη του Δεκεμβρίου.

Σαρλ Μισέλ: Νηφάλια και αποφασιστική η ΕΕ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της με το Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχωρεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει «ένας εταίρος, μια φίλη χώρα», όμως η ΕΕ θα είναι «πολύ νηφάλια και πολύ αποφασιστική» στις διαπραγματεύσεις της με το Λονδίνο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μήνυμα που δίνουμε γι' αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία θα διεξαχθεί για να οργανωθεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία, είναι πολύ απλό: επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πιο στενή δυνατή σχέση σε όλους τους τομείς, όμως όσο περισσότερο η Βρετανία θα θελήσει να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τόσο λιγότερο θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», προειδοποίησε μιλώντας στο RTL.

«Όταν δεν ανήκεις πια στη λέσχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν συνέπειες», υπογράμμισε.

«Η Βρετανία δεν είναι ένας αντίπαλος, είναι ένας εταίρος, είναι μια φίλη χώρα», όμως «είμαστε πολύ νηφάλιοι και πολύ αποφασιστικοί: αν η Βρετανία θελήσει να αναπτύξει μια στρατηγική ντάμπινγκ για να επιχειρήσει να βλάψει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν θα το δεχθούμε», επέμεινε.

Το Λονδίνο επιθυμεί να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεών του με την ΕΕ στα εμπορικά ζητήματα, τα ζητήματα ασφαλείας ή την αλιεία σε χρόνο ρεκόρ, πριν από το τέλος του χρόνου, και αποκλείει οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020.

«Είναι μια σύντομη προθεσμία», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ. «Ξέρουμε πως υπάρχει μια δυνατότητα, εφόσον τα δύο μέρη το επιθυμούν, και είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να το πούμε σήμερα, να παραταθεί η περίοδος των διαπραγματεύσεων. Θα δούμε ποια στάση θα υιοθετήσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σημαντική χώρα, η Βρετανία, αποφασίζει να την εγκαταλείψει, είναι μια μάλλον θλιβερή στιγμή», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάντως, εκτιμά, «η συνθήκη του διαζυγίου που υπογράφηκε πριν από λίγο καιρό ηχεί σαν ξυπνητήρι για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ευρωπαϊκές χώρες «είναι έτοιμες να σηκώσουν ακόμη περισσότερο τα μανίκια για να επιχειρήσουν περισσότερο να συνεργασθούν, να δουλέψουν μαζί για να γίνουν αύριο οι πρωταθλητές της πράσινης οικονομίας (...), για να προοδεύσουμε περισσότερο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ατζέντα και (...) να ελέγχουμε πολύ περισσότερο την ασφάλειά μας», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εις το επανιδείν, daily mail, financial times, daily telegraph, ελλαδα, νέα, δημοψηφισμα 2015, express, ιουνίου, mail, guardian, times, βρυξέλλες, city, μερκελ, telegraph, mirror, star, ιανουάριος, rtl, ξυπνητήρι, εθνος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, γιορτη σημερα, ξανα, χωρες, αυγη, αυλαια, δουλεια, δωρεαν, εμπορικη, ηνωμενο βασιλειο, λονδινο, περιοδος, πρωτοσελιδα, ωρα, daily mail, express, guardian, mail, rtl, star, times, αρθρο, αλιεια, αλκοολ, απε, ατζεντα, βορεια, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, υπαρχει, εκφραση, εποχη, ευημερια, ευρωπη, εφημεριδα, η δικη, ομιλια, κυβερνηση, λειζερ, λεσχη, λουνα παρκ, μιγμα, μηνες, μικρο, μπυρα, νηφαλια, ξυπνητήρι, παντα, ουαλια, ρεκορ, ρολοι, το εθνος, τονος, τιτλος, φοβερο, φορα, ψηφιακη, ασφαλεια, city, daily telegraph, ενωση, financial times, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, ιουνίου, mirror, telegraph
Τυχαία Θέματα