«Καις» το μυαλό σου; Έρευνα σου δίνει τον λόγο για να μην το κάνεις!

10:37 21/10/2019 - Πηγή: iPop

Ποιος είπε ότι η υπερβολική σκέψη είναι και καλή; Ποιος είπε ότι αν «κάψεις» το μυαλό σου πάνω σε κάτι, τότε θα κάνεις πάντα τις σωστές επιλογές; Μια νέα έρευνα έχει άλλη άποψη και σε προειδοποιεί. 

Η υπερβολική σκέψη ή αλλιώς… το overthinking όπως λένε στα εξωτερικά, δεν σου κάνει καλό και κυρίως δεν κάνει καλό στην υγεία σου. Δηλαδή, αν θέλεις μια ζωή γεμάτη και υγιή πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι τόσο πολύ!

Οι ερευνητές από το

Harvard Medical School, εξέτασαν τους εγκεφάλους των ανθρώπων που πέθαναν στα 60s και 70s, και τους συνέκριναν με αυτούς που είχαν πεθάνει μετά τα 100. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και βρήκε πως οι άνθρωποι που πέθαναν πιο νωρίς είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης γνωστής ως REST (RE-1 Silencing Transcription)

Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στην ηρεμία της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Έτσι, αυτό που βρήκαν ήταν ότι ο ιστός των ανθρώπινων εγκεφάλων που έζησαν μέχρι τα 100 περιείχε περισσότερη ποσότητα από αυτήν την πρωτεΐνη, η οποία αναμφισβήτητα αντιδρά σε γονίδια που είναι γνωστό ότι πυροδοτούν τον εγκέφαλο όταν σκέφτονται.

Pixabay

Δεν σκέφτονταν τόσο πολύ και είχαν περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθά στο να χαλαρώσει ο εγκέφαλος.

Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξεις πως η REST μπορεί επίσης να βοηθήσει και να σε προστατέψει σημαντικά από το Alzheimer. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να μετρηθεί η πρωτεΐνη στον εγκέφαλο.

5 γρίφοι για να εξασκήσεις το μυαλό σου!

Και πώς έγινε η δοκιμή;

Προκειμένου να εξετάσουν τα ευρήματά τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η ομάδα του Harvard χρησιμοποίησε σκουλήκια και ποντίκια – αυξάνοντας και μειώνοντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα. Τα πλάσματα που δεν είχαν REST στον ιστό του εγκεφάλου τους πέθαναν με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Και όπως αναφέρουν και οι ερευνητές, το εντελώς συγκλονιστικό και αινιγματικό ζήτημα σχετικά με αυτή τη νέα έρευνα, είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι θεωρούν ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι αυτή που σε βοηθά να έχεις συνείδηση, γνώση και να μην τα… «χάνεις».

Ωστόσο, οι ερευνητές μας απέδειξαν πως η υπερβολική σκέψη δεν κάνει καλό στην υγεία σου… (ίσως επειδή συνδέεται και με άλλα συμπτώματα, όπως το άγχος) κι αν θέλεις να ζήσεις μέχρι τα 100, πρέπει να σταματήσεις το overthinking!

Διαβάστε επίσης:

Η σκέψη σου αλλάζει μέσα στην ημέρα: Το συναίσθημα διαδέχεται τη λογική!

Photo: unsplash/Ben Sweet

Το άρθρο «Καις» το μυαλό σου; Έρευνα σου δίνει τον λόγο για να μην το κάνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα