Η βραβευμένη φωτογραφία της Anna Boyiazis για την οργάνωση που σώζει ζωές με μαθήματα κολύμβησης και περνά ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πατριαρχίας

19:52 15/7/2021 - Πηγή: iPop

Η ημι-αυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στη Ζανζιβάρη είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανική. Για το λόγο αυτό, οι θρησκευτικές αρχές αυτού του αρχιπελάγους στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής δεν επέτρεψαν ποτέ στις γυναίκες να κολυμπήσουν. Αν και το ποσοστό πνιγμού στην αφρικανική ήπειρο είναι το υψηλότερο στον κόσμο, τα πατριαρχικά πρότυπα φύλου επικράτησαν ακόμη και στην παραλία. Οι δυναμικές φωτογραφίες της Anna Boyiazis για το The Panje Project (TPP) που σώζει ζωές με μαθήματα

κολύμβησης στη Ζανζιβάρη και αντιστέκεται στην πατροκρατούμενη κοινωνία περνούν ενα όμορφο μήνυμα.

https://www.annaboyiazis.com/finding-freedom-in-the-water

Μέχρι και το 2013, πριν ξεκινήσει η οργάνωση The Panje Project (TPP) που σταδιακά κατάφερε να διδάξει κολύμπι σε πάνω απο 10.000 κατοίκους του νησιού, το 68% των παιδιών και το 71% των γυναικών στη Ζανζιβάρη δεν ήξερε ούτε πώς να επιπλέει στο νερό, πόσο μάλλον να κολυμπάει.

Αυτά τα ποσοστά άλλαξαν οταν αρκετές γενναίες γυναίκες ξεκίνησαν το έργο “Panje” (το “Panje” μεταφράζεται περίπου σε “μεγάλα ψάρια”). Από τότε, κορίτσια του δημοτικού σχολείου Kijini στο κύριο νησί της Unguja έγιναν επίσης «μεγάλα ψάρια», διεκδικώντας το δικαίωμά τους να μπουν στο νερό φορώντας «Μπουρκίνι».

https://www.annaboyiazis.com/finding-freedom-in-the-water

Η φωτογράφος Anna Boyiazis, γεννημένη το 1967 στην Καλιφόρνια και κόρη Ελλήνων γονέων από το Αιγαίο Πέλαγος, παιδί με το ψευδώνυμο «ψαρούκλα» (μεγάλο ψάρι), εργάζεται ως φωτορεπόρτερ που καλύπτει κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι ενεργή στην καμπάνια #womenmatter, έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, διδάσκει σε σχολές τέχνης και εκδίδει βιβλία για τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.

Όταν ερωτήθηκε για το κίνημα κοριτσιών και νεαρών γυναικών στη Ζανζιβάρη, δήλωσε ότι ήταν ακόμα εύθραυστο, καθώς βρήκε μεγάλη αντίσταση από άντρες μεγάλης ηλικίας. Αλλά ευτυχώς, η Kazija, η Chema, η Mwanaidi και η Siti τώρα κολυμπούν μακριά από αυτούς.

https://www.annaboyiazis.com/finding-freedom-in-the-water

«Ήταν εκπληκτικό το να βλέπεις την αλλαγή στις εκφράσεις προσώπου και στη γλώσσα του σώματος των γυναικών από τον απόλυτο φόβο και την απροθυμία στην αυτοπεποίθηση και τη χαρά», δήλωσε σχετικά η φωτογράφος.

Δες και άλλες αξιοθαύμαστες ιστορίες εδώ: «Ασφαλείς χώροι» για όνειρα και «ραδιόφωνα» της μάθησης και της ελπίδας και εδώ: Φτιάχνοντας σαπούνια στο Κονγκό την εποχή του κορονοϊού

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η βραβευμένη φωτογραφία της Anna Boyiazis για την οργάνωση που σώζει ζωές με μαθήματα κολύμβησης και περνά ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πατριαρχίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα