Η αιτία πίσω απ’ τις ημικρανίες που ίσως δεν είχες σκεφτεί!

17:43 19/8/2019 - Πηγή: iPop

Οι αιτίες για τις ημικρανίες μπορεί να είναι πολλές και σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου αν είναι έντονες και επαναλαμβανόμενες. Μια απλή συνήθεια, όμως, ίσως κρύβεται πίσω από αυτές και ίσως δεν το έχεις παρατηρήσει. 

Οι αιτίες για τις ημικρανίες μπορεί να είναι διάφορες και μια από αυτές ίσως είναι η υπερβολική κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με νέα

έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, το The American Journal of Medicine δημοσίευσε μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), Brigham and Women’s Hospital και the Harvard T.H. Chan School of Public Health (HSPH). Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στον ρόλο της καφεΐνης και τη σύνδεσή της με τις ημικρανίες.

Αυτό που βρήκε ήταν ότι όσοι υπέφεραν γενικά από ημικρανίες και έπιναν ένα με δύο ποτά με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι ή cola, δεν είχαν πονοκέφαλο τη συγκεκριμένη ημέρα. Ωστόσο, αν έπιναν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη, τότε είχαν ημικρανίες όλη τη μέρα ή την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με το NHS, μπορείς να καταλάβεις ότι έχεις ημικρανίες αν έχεις έναν έντονο και επίμονο πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού. Ανεξαρτήτως το άτομο και την περίσταση ο πόνος μπορεί να είναι σε μερικούς πιο έντονος ενώ άλλοι υποφέρουν παράλληλα και από ναυτία, εμετούς και υπερβολική ευαισθησία στον ήχο ή το φως.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών για την Ημικρανία, οι ημικρανίες επηρεάζουν περίπου 1.04 δισεκατομμύρια ενήλικες ανά τον κόσμο, γι ‘αυτό είναι μια πολύ κοινή ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης,  98 ενήλικες συμπλήρωσαν ημερολόγια αναφορικά με την κατανάλωση καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ροφημάτων. Παράλληλα, έπρεπε να συμπληρώσουν αν βίωναν πονοκεφάλους ή όχι. Συγκεκριμένα για τους πονοκεφάλους έπρεπε να συμπληρώνουν λεπτομερώς τι ώρα υπέφεραν, πόσο διαρκούσαν, την ένταση και τα παυσίπονα που μπορεί να έπαιρναν για την ανακούφισή τους.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έδιναν πληροφορίες και για άλλες αιτίες που προκαλούν τις ημικρανίες, όπως είναι το αλκοόλ, τα επίπεδα γυμναστικής, το άγχος, ο ύπνος και για τις γυναίκες η περίοδος.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Elizabeth Mostofsky, ανέφερε πως ο ρόλος της καφεΐνης και η σύνδεση με τις ημικρανίες είναι λίγο περίπλοκος, καθώς από τη μια μπορεί να ελέγξει και να προλάβει τα συμπτώματα κι από την άλλη μπορεί να τα προκαλέσει.

Photo: unsplash/Carolina Heza

Το άρθρο Η αιτία πίσω απ’ τις ημικρανίες που ίσως δεν είχες σκεφτεί! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα