Γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι στην φυλακή αφού είναι ένοχος για 2 υποθέσεις βιασμού;

18:42 14/7/2022 - Πηγή: iPop

Ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε, χωρίς ελαφρυντικά, για δυο βιασμούς σε συνολικά 12 χρόνια κάθειρξης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με όρους έως την εκδίκαση της έφεσής του. Και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου είναι εκτός φυλακής από την στιγμή που είναι καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων;

Πώς νιώθεις που ένας καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων κυκλοφορεί ελεύθερος στην ίδια χώρα με εσένα;

Να υπενθυμίσουμε ότι από τις τέσσερις υποθέσεις που βρέθηκαν στα χέρια της δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για τα δύο περιστατικά του 2015, ενώ αθωώθηκε για εκείνα τα περιστατικά που αποδίδονται το 2011 και το 2018 – στο πρώτο λόγω αμφιβολιών και στο δεύτερο επειδή ο μάρτυρας δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, είχε δηλώσει αθώος για οποιαδήποτε πράξη βίας, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε είχε σεξουαλικές επαφές με ανήλικους. Ωστόσο, το δικαστήριο για την υπόθεση του Σ. επέβαλλε ποινή πρόσκαιρης κάθεριξης 5 ετών κατά πλειοψηφία (4-3) και για την υπόθεση βιασμού του Π. επιβάλλεται ποινή πρόσκαιρης κάθεριξης 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3).

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας είχε ζητήσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, όμως απορρίφθηκαν, ωστόσο απορίες και αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός πως δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση, το οποίο σημαίνει ότι ο Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκασή της.

Γιατί τα ισόβια δεν είναι ισόβια;

Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς εξελίχθηκε η υπόθεση;

Οι φημολογίες και οι διαρροές για έναν «πασίγνωστο σκηνοθέτη-ηθοποιό που εμπλέκεται σε υποθέσεις βιασμών» ακούγονταν όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια, ενώ καταγγελίες έφταναν και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Έπειτα, η ανάρτηση του Δημήτρη Καραντζά, η οποία αναφερόταν στις συγκεκριμένες καταγγελίες, αναδημοσιεύθηκε στον λογαριασμό της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα στις 2 Φεβρουαρίου του 2021, ήταν αρκετή για να ανοίξει η υπόθεση Λιγνάδη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις, πληροφορίες και καταγγελίες έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ παράλληλα δημοσιεύθηκε και η συνέντευξη του Νίκου Σ. στο 2020mag, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς βιάστηκε το 2005 σε ηλικία 19 ετών. Τότε, αντιληφθήκαμε το ποσοστό της συγκάλυψης που επικρατούσε τόσα χρόνια στην συγκεκριμένη υπόθεση. Λίγες μέρες αργότερα ο «γνωστός σκηνοθέτης» υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με επιστολή του προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη, η οποία έγινε δεκτή.

Στις 20 Φεβρουαρίου εκδίδεται το ένταλμα σύλληψης, ενώ ο Λιγνάδης είχε ήδη προσέλθει στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου και παραμένει υπό κράτηση για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Δέκα ημέρες αργότερα, η ανακρίτρια εκδίδει ένταλμα για την έρευνα στο σπίτι του, προκαλώντας αντιδράσεις για την πολυήμερη καθυστέρησή της.

Στην κατάθεσή του στην ΓΑΔΑ ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίνεται προφυλακιστέος και αποφασίζεται η μεταγωγή του στις φυλακές Τρίπολης κι κάπως έτσι η υπόθεση μεταφέρεται στα χέρια της δικαιοσύνης και ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για 4 υποθέσεις βιασμού.

Με συνήγορο υπεράσπισης τον Αλέξη Κούγια, η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη διήρκησε 5 ολόκληρους μήνες. Με τις καταθέσεις των θυμάτων, τις μαρτυρίες, την απολογία του κατηγορουμένου, αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις και την απορία όλων μας.

Γιατί βγήκε από την φυλακή ο Λιγνάδης;

Ο Δημήτρης Λιγνάδης από σήμερα, 14/7, ζει και πάλι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι οι εξής:

Απαγόρευση εξόδου από τη χώραΕμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήναΕγγύηση 30.000 ευρώ, την οποία και πλήρωσε

Γιατί όμως ένας καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων είναι ελεύθερος;

Ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης: Βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή

Να υπενθυμίσουμε πως ο Λιγνάδης καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό, επομένως ο νόμος δίνει την δυνατότητα στο δικαστήριο να μεταθέσει την εκτέλεση της ποινής σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σύμφωνα με το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «Δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ή απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα ή αναστολή εκτέλεσης, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένεια του».

Το δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε πως από την στιγμή που ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι πρόσωπο ενδιαφέροντας και άνθρωπος με αναγνωρισιμότητα, δεν είναι πιθανό να προβεί σε ίδιες εγκληματικές πράξεις.

Οπότε, μέχρι η υπόθεση να μεταφερθεί στο ανώτερο δικαστήριο, δηλαδή στο Εφετείο, το οποίο με την σειρά του θα αναζητήσει την αλήθεια, θεωρείται, πως θα ήταν άδικο ο κατηγορούμενος να υποστεί στις συνέπειες της δίκης σε πρώτο βαθμό, από την στιγμή που άσκησε έφεση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι στην φυλακή αφού είναι ένοχος για 2 υποθέσεις βιασμού; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα