Γιατί έχουμε φάει κόλλημα με την Wednesday Addams και τι είναι αυτό που μας ελκύει στις εφηβικές σειρές του Netflix;

14:04 7/12/2022 - Πηγή: iPop

Έχω να κάνω μία αποκάλυψη. Έχω εθιστεί στη σειρά Wednesday και δεν ντρέπομαι καθόλου γι’ αυτό! Δεν μπορώ να σταματήσω να βλέπω τα επεισόδια, σκέφτομαι συνέχεια την iconic σκηνή με το μίνι χορευτικό της πρωταγωνίστριας και η μουσική της σειράς έχει κολλήσει στο μυαλό μου σαν μικρόβιο. Ίσως είναι και η καλύτερη ενήλικη «εφηβική» σειρά που έχω παρακολουθήσει ποτέ μου! Δεν έχει να κάνει μόνο με την πλοκή, όμως, καθώς αν κοιτάξεις λίγο βαθύτερα, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορείς να κερδίσεις και να μάθεις από την κεντρική ηρωίδα

και τους συμπρωταγωνιστές της. Αλλά τι είναι αυτό που μας εθίζει στις εφηβικές σειρές και τι σημαίνει για την προσωπικότητά μας;

Γιατί μας αρέσουν οι εφηβικές σειρές;

Ίσως το Wednesday να έχει γίνει το δικό μου guilty pleasure και ήρθε η στιγμή να μοιραστώ με όλο το Internet τους λόγους.

Αρχικά η μικρή Wednesday μας δίνει ένα πολύ βασικό μάθημα. Να είσαι πάντα ο εαυτός σου, γιατί δεν υπάρχει κανείς καλύτερος. Δε χρειάζεται να προσπαθείς να ενταχθείς σε ομάδες ανθρώπων απλά για να γίνεις αρεστή, ούτε να ακολουθείς τη μόδα και τα trends χωρίς να σε εκφράζουν. Αν είσαι ο εαυτός σου και τον αγαπάς γι’ αυτό ακριβώς που είναι, τότε θα έχεις και τους σωστούς ανθρώπους δίπλα σου, αυτούς που πραγματικά αξίζεις.

Επιπλέον, δεν είναι κακό ή ξενέρωτο να είσαι πιο ώριμη από την ηλικία σου ή να έχεις διαφορετικά ενδιαφέροντα από τους ανθρώπους γύρω σου. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και λειτουργούμε ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματά μας, οπότε το να μη θες να πας στο πάρτι της σχολής σου ή του γραφείου σου, δε σε κάνει λιγότερο cool ή «μεγαλύτερη», απλά έχεις να ασχοληθείς με σημαντικότερα πράγματα.

Θα υπάρξει δεύτερη σεζόν του Wednesday; Η μεγάλη αποκάλυψη των δημιουργών για όσα περιμένουμε!

Η φιλία ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου και το ίδιο ακριβώς μαθαίνει και η Enid στη Wednesday μέσα από τις περιπέτειές τους και τις εξιχνιάσεις των δολοφονιών. Μάλιστα, η μικρή Enid όχι μόνο έμαθε στη Wednesday τι θα πει πραγματική αγάπη και φιλία, αλλά την έκανε να νιώσει συναισθήματα και να δει τη ζωή με διαφορετικό μάτι, όσο κι αν δεν το παραδέχεται στη σειρά.

Το σημαντικότερο «μάθημα» που πήρα, όμως, βλέποντας τη Wednesday εν δράσει είναι να μη σταματήσω να είμαι περίεργη, να ακολουθώ το ένστικτό μου και να αναζητώ τις απαντήσεις μου σε όσα με προβληματίζουν.

Σκεπτόμενη, λοιπόν, την εμμονή μου με τη Wednesday, συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι η μόνη που εθίζεται σε αυτές τις σειρές, καθώς το Netflix συνεχίζει να κυκλοφορεί όλο και περισσότερα δράματα γυμνασίου: από την Τζίνι και τη Τζόρτζια μέχρι την ιστορία της νεράιδας-Χόγκουαρτς, το Winx Saga και το Stranger Things. Και η αλήθεια είναι πως δε τις παρακολουθούν μόνο έφηβοι, αλλά πλέον τις αγαπούν και πολλοί ενήλικες.

Αλλά γιατί έχουμε τόση εμμονή με τα εφηβικά δράματα; Δεν είναι αυτή μια περίοδος της ζωής μας που θα προτιμούσαμε να είχαμε ξεχάσει εντελώς; Υπάρχουν αρκετές ψυχολογικές εξηγήσεις για αυτήν την εμμονή, αλλά όλα βασίζονται σε αυτό που ανέφερα προηγουμένως: Στο ότι παλεύουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα διαμορφωτικά χρόνια της ζωής μας.

Νοσταλγία και εξιδανίκευση

Είναι λογικό να νοσταλγούμε μια εποχή που φαίνεται πιο ανέμελη και αθώα από την ενήλικη ζωή μας. Ενώ τα συναισθήματά σου είναι αυξημένα ως έφηβος και όλα δείχνουν ότι έχουν μεγάλη σημασία, εκ των υστέρων, τίποτα από αυτά δεν παίζει κανέναν ρόλο. Οι ευθύνες ήταν ελάχιστες. Οι σχέσεις ήταν ρηχές και προορισμένες να τελειώσουν. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πληρωμή λογαριασμών. Επιπλέον, είσαι νέος, διασκεδάζεις, είσαι μπερδεμένος και γεμάτος ενέργεια, όλη σου η ζωή είναι μπροστά σου.

Νοσταλγώ εκείνες τις στιγμές που δεν είχα υποχρεώσεις στο κεφάλι μου, που βίωνα όλα τα συναισθήματα έντονα. Ακόμα θυμάμαι πως όταν ήμουν έφηβη και ερωτευμένη, πίστευα ότι βίωνα την απόλυτη αγάπη. Δεν γνώριζα τότε πώς αυτοί οι καιροί θα διαγραφούν από το μυαλό μου από τα πιο σημαντικά πράγματα, γιατί εκείνη ακριβώς τη στιγμή, δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι πιο σημαντικό.

Wednesday: 4+1 facts που δεν ήξερες για τη σειρά που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ στο Netflix

Επιπλέον, παρακολουθώντας αυτές τις σειρές βλέπουμε τους έφηβους να απολαμβάνουν πάντα πολύ περισσότερες ελευθερίες από τους έφηβους στην πραγματική ζωή. Ποτέ δεν χρειάζεται να πάρουν γονική άδεια για να κάνουν οτιδήποτε. Ρισκάρουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση, ερευνούν κατά συρροή δολοφόνους και βασικά διοικούν την πόλη. Έχουν ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους. Δεν είναι χαμένοι και μπερδεμένοι. Είναι έφηβοι που δημιουργήθηκαν από ενήλικες και αυτό κάνει την διαφορά.

Η παρακολούθηση, λοιπόν, τέτοιων σειρών και ταινιών μας επιτρέπει να ζήσουμε μια εξιδανικευμένη εκδοχή της εφηβικής μας ηλικίας και να φανταστούμε ή να σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ενεργούσαμε σε ορισμένα πράγματα.

Let the drama begin!

Η ενηλικίωση είναι μία χρονική περίοδος την οποία θίγει αρκετά συχνά η μυθοπλασία. Δημιουργεί όμορφες ιστορίες γιατί όλα γίνονται τόσο γρήγορα — κάθε χρόνος συνοδεύεται από εκατοντάδες αλλαγές και εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή. Καθώς μεγαλώνεις, μπαίνεις σε μακροχρόνιες σχέσεις και βρίσκεις δουλειά, τα πράγματα αλλάζουν λιγότερο γρήγορα. Επιπλέον, τα εφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος μεταμόρφωσης που μετατρέπεται εύκολα σε ιστορία, και που οι άνθρωποι ταυτίζονται επίσης, ακόμη και όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές κοινωνίες, επειδή όλοι μεγαλώνουμε, κατά κάποιο τρόπο και περνάμε από τις ίδιες στιγμές ορόσημα.

Το γυμνάσιο είναι, επίσης, το τέλειο σκηνικό για να εκτυλιχθεί το δράμα, γιατί περιλαμβάνει ένα σωρό άτομα που βρίσκονται μαζί, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, και αλληλεπιδρούν σε καθημερινή βάση. Δε γίνεται να ξεχάσεις, άλλωστε, πόσο γρήγορα διαδίδονταν τα κουτσομπολιά στο σχολείο και πώς κάθε μικρό περιστατικό ήταν μια παράπλευρη πλοκή. Οι ιστορίες γράφουν μόνες τους σε αυτό το περιβάλλον.

Αυτό ακριβώς μας δείχνουν και οι σειρές!

Ας το παραδεχτούμε, είμαστε ακόμα έφηβοι

Όταν είσαι έφηβος, πιστεύεις ότι οι αμφιβολίες και οι ανασφάλειές σου θα εξαφανιστούν. Θα ξέρεις τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.

Το να είσαι ενήλικας σημαίνει να συνειδητοποιείς ότι το να ζεις με αμφιβολία είναι ένας τρόπος επιβίωσης.

Βασικά ας το παραδεχτούμε, θέλουμε να παραμείνουμε έφηβοι σε όλη μας τη ζωή, ψάχνουμε τον εαυτό μας, ψάχνουμε για κάποια σύνδεση. Απολαμβάνουμε να παρακολουθούμε τους εφήβους και τις γρήγορες μεταμορφώσεις και τις αλλαγές τους επειδή έτσι ήμασταν κι εμείς τότε, και θέλουμε να είμαστε ακόμα τώρα. Τα διλήμματα και τα δράματα των εφήβων παραμένουν τα ίδια. Ιστορίες αγάπης. Κρίσεις ταυτότητας. Αμφιβολία για το μέλλον.

Wednesday: Το Netflix δημοσίευσε backstage στιγμιότυπα, για να μας δείξει τον εκπληκτικό τρόπο που γυρίστηκαν οι σκηνές με το «αόρατο χέρι»

Όταν το βλέπεις με αυτόν τον τρόπο, τα αγαπημένα δράματα του γυμνασίου δεν φαίνονται τόσο φριχτά και χαζά. Είναι μια χαριτωμένη μικρή ανθρώπινη ιδιορρυθμία.

Φέρε μου, λοιπόν, τέρατα και δολοφονίες, και κυρίως φέρε μου το Thing για να γίνει ο καλύτερός μου φίλος. Νομίζω ότι θα επιλέγω να βλέπω τη Wednesday ξανά και ξανά, γιατί καταβάθος δε θέλω να μεγαλώσω ποτέ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί έχουμε φάει κόλλημα με την Wednesday Addams και τι είναι αυτό που μας ελκύει στις εφηβικές σειρές του Netflix; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα