Νομοσχέδιο για την υγεία: Γιατί μιλάμε για μία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και πώς θα πληρώνουν οι ασθενείς;

20:01 6/12/2022 - Πηγή: iPop

Εντάσεις και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο φέρνει τα πάνω κάτω στο ΕΣΥ και, φυσικά, επηρεάζει άμεσα και τους πολίτες. Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή.

Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία και την ολομέλεια της Βουλής έγινε πριν από λίγες μέρες, το νομοσχέδιο

του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των γιατρών και των υγειονομικών, καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τα πυρά να επικεντρώνονται κυρίως στις 2 ρυθμίσεις που προβλέπονται στα άρθρα 7 και 10:

Στη δυνατότητα που δίνεται για πρόσληψη ιατρών μερικής απασχόλησης.Στο δικαίωμα άσκησης και ιδιωτικού έργου που δίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ, δηλαδή στη δυνατότητα να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Ζώντας με τον σακχαρώδη διαβήτη: Οι επιπλοκές και πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε σωστά το σάκχαρό μας- Ποιες τιμές είναι ανησυχητικές;

Νομοσχέδιο για την υγεία: Τι αλλάζει στο ΕΣΥ;

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πώς η δυνατότητα των γιατρών των νοσοκομείων να εργάζονται επισήμως και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μας επηρεάσει;

Φυσικά επειδή όλα θα υπολειτουργούν και καθώς οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «διαβάζονται» σαν μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, αλλά στην πράξη οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους αφού θα οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Για να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, ένας ασθενής, τον οποίο παρακολουθεί γιατρός του ΕΣΥ, θα είναι πολύ εύκολο απλά να προωθείται στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού, και φυσικά αυτό συνεπάγεται το να πληρώνει το αντίστοιχο αντίτιμο.

Freepik

Ποια είναι η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές παθήσεις και δεν την ήξερες;

Κάτι τέτοιο, όμως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το αρνείται κατηγορηματικά με τις εξής δηλώσεις:

«Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα εξαντλούν το ωράριο που έχουν στα νοσοκομεία και τις εφημερίες τους και να μπορούν ήπια να έχουν και ιδιωτικό έργο. Θα πηγαίνουν στο ωράριο το οποίο έχουν και θα κάνουν τις εφημερίες τις οποίες πρέπει και θα πρέπει να συμμετέχουν και δύο φορές την εβδομάδα στην απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείων» σημειώνει ο Θάνος Πλεύρης και προσθέτει: «Το ΕΣΥ, δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του αλλά προφανώς από τη δεκαετία του ’80 βρισκόμαστε και στη δεκαετία του 2020».

Η βασική ερώτηση, όμως, που προκύπτει είναι: Ποιος και με τι τρόπο θα ελέγχει τους γιατρούς προκειμένου να μην υποβαθμίζουν τις υποχρεώσεις τους στον δημόσιο τομέα προς όφελος του ιδιωτικού τους έργου;

Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα κι επειδή το παρελθόν μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι κάτι τέτοιες αποφάσεις δε λειτουργούν ποτέ υπέρ των υγειονομικών ή των πολιτών, οι ιατρικοί φορείς, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουν ξεσηκωθεί προκειμένου να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νομοσχέδιο για την υγεία: Γιατί μιλάμε για μία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και πώς θα πληρώνουν οι ασθενείς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νομοσχέδιο, ΕΣΥ,nomoschedio, esy