Με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ικανοποιημένες, το στοίχημα έχει μάλλον κερδηθεί και η τετραήμερη εργασία ήρθε για να μείνει

19:11 6/12/2022 - Πηγή: iPop

Οι συζητήσεις γύρω από την τετραήμερη εργασία αναζωπυρώθηκαν μετά από την πανδημία του COVID-19 και το lockdown. Η ιδέα είναι απλή: οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ θα αμείβονται το ίδιο, θα έχουν τα ίδια οφέλη, αλλά και το ίδιο φόρτο εργασίας. Τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη ζητούν από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, αλλά ποιες χώρες έχουν υιοθετήσει την ιδέα και πώς πάει μέχρι τώρα;

Μετά από έξι μήνες δοκιμής του πιλοτικού

προγράμματος, η πλειοψηφία, τόσο από τις 33 εταιρίες όσο και από τους 903 εργαζόμενους που συμμετείχαν, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει στα παραδοσιακά ωράρια. Η τετραήμερη εργασία πέρασε με επιτυχία το crash-test, την ίδια στιγμή που αυτή η ιδέα φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Η τετραήμερη εργασία νίκησε το crast-test, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν διπλά οφέληunsplash

Εργασιακό δίλημμα: Τοξική δουλειά και καλός μισθός ή καλό κλίμα αλλά λίγα χρήματα; Ποιος βγαίνει νικητής;

Εμπνευστής και δημιουργός του προγράμματος είναι το 4 Day Week Global, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συνεργάστηκε με ερευνητές από το Boston College, το University College of Dublin και το Cambridge University για τη δοκιμή.

Η έδρα των εταιριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βρίσκονταν επί το πλείστον στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία. Σχεδόν καμία από αυτές δεν δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην πενθήμερη ρουτίνα της, ενώ ένα συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων (97%) χαρακτήρισε με θετικό πρόσημο το να συνεχιστεί η τετραήμερη εργασία. Όσοι απάντησαν στην έρευνα βαθμολόγησαν τη συνολική εμπειρία τους με 9 στα 10, με βάση τόσο την παραγωγικότητα όσο και την απόδοση.

Οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι, αναφέροντας χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κόπωσης, αϋπνίας και εξουθένωσης, την ίδια στιγμή που παρατηρήθηκε βελτίωση στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Το πρόγραμμα είχε οφέλη και για τα κέρδη των εταιριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα είδαν μια αύξηση της τάξεως του 38% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, σημείωσε ότι παρά το μειωμένο ωράριο οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν ότι δούλευαν πιο έντονα και πιο εντατικά από πριν. «Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω της επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», δήλωσε η ίδια.

«Η 4ήμερη εβδομάδα ήταν μεταμορφωτική για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους μας. Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», υποστήριξε ο Jon Leland επικεφαλής του Kickstarter, ενός ιστιότοπου που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Όπως όλα δείχνουν, η τετραήμερη εργασία είναι ένα win-win τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Με τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι θετικά δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να βιώσουμε μερικές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ικανοποιημένες, το στοίχημα έχει μάλλον κερδηθεί και η τετραήμερη εργασία ήρθε για να μείνει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα