Επτάχρονος σώζει τη ζωή συμμαθητή του που πνιγόταν με τεχνική που έμαθε από τηλεοπτική σειρά- Τι είναι η μέθοδος Heimlich που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε;

17:11 16/7/2022 - Πηγή: iPop

Ένα ηρωικό επτάχρονο αγόρι έσωσε τη ζωή ενός συμμαθητή του, ο οποίος πνιγόταν, προσφέροντας του τις πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο Heimlich, την οποία διδάχτηκε παρακολουθώντας την ιατρική σειρά «The Good Doctor» με τους γονείς του. Ο David Diaz Jr., μαθητής της δεύτερης τάξης στο Δημοτικό Σχολείο Woodrow Wilson στο Binghamton της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίστηκε τοπικός ήρωας με αυτή του την πράξη.

To video

που σώζει ζωές

Η πράξη του μικρού αγοριού που έδωσε τη ζωή του φίλου του και η μέθοδος Heimlich

Ο David Diaz Jr. ανέλαβε δράση αφού παρατήρησε ότι ένας από τους φίλους του, ονόματι DeAndre, είχε σταματήσει να αναπνέει όταν ένα κομμάτι πίτσα κόλλησε στο λαιμό του κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους γεύματος.

Χωρίς δισταγμό, ο ίδιος έτρεξε στο DeAndre και ξεκίνησε να εφαρμόζει τη μέθοδο Heimlich – μια μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν κάποιος πνίγεται.

Ο επτάχρονος εξήγησε ότι «πάντα» πρέπει να βοηθάς τους ανθρώπους που «κινδυνεύουν», προσθέτοντας ότι ενήργησε χωρίς καν να σταματήσει να το σκεφτεί. «Αν κάποιος πνίγεται ή κινδυνεύει, πρέπει πάντα να τον σώζετε. Εάν δεν το κάνετε, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ λυπηρό», ανέφερε στο ρεπορτάζ. «Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω, οπότε ανέλαβα δράση».

Τι είναι η μέθοδος Heimlich που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο πνιγμός από φαγητό αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος Heimlich. Υπάρχουν δύο παραλλαγές της μεθόδου, μία για ενήλικες και μία για μικρά παιδιά. Ο βήχας ωστόσο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο από οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

Αν δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει ή να βήξει, τότε εφαρμόζεται η ακόλουθη τεχνική:

Γέρνουμε τον πάσχοντα προς τα εμπρός και δίνουμε 5 δυνατά χτυπήματα με τη βάση της παλάμης ανάμεσα στις ωμοπλάτες του. Η φορά του χτυπήματος πρέπει να είναι προς τα έξω (για να προκαλέσει τράνταγμα) και όχι κάθετα. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το θώρακα.Αν δεν αποδώσει αυτή η τεχνική, εφαρμόζεται ο χειρισμός του Heimlich. Πιο συγκεκριμένα: αν το θύμα έχει τις αισθήσεις του και είναι όρθιος, τότε: Περνάμε τα χέρια στην κοιλιακή χώρα, κάνουμε τη μια παλάμη γροθιά και την τοποθετούμε στην ευθεία στέρνου-ομφαλού, λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό, πιέζουμε απότομα με φορά μέσα και πάνω. Το ξένο σώμα με τον τρόπο αυτό πετάγεται προς τα έξω. Αν
δεν έχετε επιτυχία με την πρώτη φορά επαναλαμβάνουμε έως 3 κύκλους με 5 χτυπήματα
και 5 κοιλιακές ωθήσεις, ώσπου να βγει το ξένο σώμα.

Χειρισμός του Heimlich στον εαυτό μας:

Τοποθετούμε τη γροθιά μας πάνω από τον ομφαλό, με το άλλο χέρι πιάνουμε τη γροθιά και πιέζουμε προς τα μέσα και πάνω. Γέρνοντας πάνω από μια σταθερή επιφάνεια όπως τη ράχη της καρέκλας, το τραπέζι ή την άκρη του νεροχύτη. Πιέζουμε με πολλή δύναμη την περιοχή που αντιστοιχεί στο στομάχι

Χειρισμός Του Heimlich σε βρέφη:

Εάν ένα βρέφος αντιμετωπίζει τρομερή δυσκολία στην προσπάθειά του να αναπνεύσει (ακούγονται σχεδόν συριγμοί) τότε:

Τοποθετούμε το βρέφος μπρούμυτα στηρίζοντας τον κορμό του στον πήχη μας, και την κεφαλή του στην παλάμη σας (διατηρούμε ελαφρά κλήση προς τα κάτω).Χτυπάμε 5 φορές με το σκληρό της παλάμης μας ανάμεσα από τις δύο ωμοπλάτες του βρέφους. Προσπαθούμε να αφαιρέσουμε από τη στοματική κοιλότητα μόνο ό,τι βλέπουμε.Παρακάτω βλέπουμε ένα πολύ χρήσιμο βίντεο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που αφορά τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Επτάχρονος σώζει τη ζωή συμμαθητή του που πνιγόταν με τεχνική που έμαθε από τηλεοπτική σειρά- Τι είναι η μέθοδος Heimlich που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επτάχρονος, Heimlich,eptachronos, Heimlich