Δεν ξέρεις πώς να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου; Αυτά τα tips θα σου φανούν πολύ χρήσιμα

15:23 16/7/2022 - Πηγή: iPop

Τα φρούτα έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, ενώ πολλά είναι και τα λαχανικά που μπορούμε να απολαύσουμε την περίοδο αυτή. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι δεν ευνοεί τη διάρκεια ζωής τους και πολλές φορές απογοητευόμαστε όταν παρατηρήσουμε πως έχει χαλάσει ή μαραθεί κάτι που θέλουμε πολύ να καταναλώσουμε τη δεδομένη στιγμή. Κάθε τρόφιμο έχει τις δικές του «προτιμήσεις» όσων αφορά το περιβάλλον στο οποίο τα αποθηκεύουμε.

Η ζέστη, η υγρασία, το κρύο, το φως, όλα επηρεάζουν διαφορετικά το καθένα. Το συρτάρι του ψυγείου δεν είναι κατάλληλος χώρος για όλα τα φρούτα και λαχανικά μας, όπως δεν είναι τα ντουλάπια και ο πάγκος της κουζίνας αντίστοιχα. Έτσι, για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα και φυσικά, να μην καταλήγουμε να τα πετάμε, χρειάζεται να ξέρουμε τις τεχνικές για την κατάλληλη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών μας.

Η σωστή συντήρηση των φρούτων και λαχανικών

Η καλή συντήρηση αρχίζει από την προσεκτική επιλογή στον πάγκο του μανάβικου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να βρεις τα πιο φρέσκα προϊόντα, χωρίς χτυπήματα και δυσχρωμίες στην επιφάνεια και σκληρά στην αφή, αν δεν σκοπεύεις να τα μαγειρέψεις άμεσα.

Αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και λαχανικά σουUnsplashΣε δροσερό και ξηρό μέρος εκτός ψυγείου

Διατήρησε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε δροσερό και ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο. Αποφεύγουμε ιδιαίτερα να αποθηκεύουμε στον ίδιο χώρο τις πατάτες και τα κρεμμύδια, ενώ το σκόρδο αποθηκεύεται καλύτερα για περισσότερο διάστημα σε κεφάλια και όχι χωρισμένο σε σκελίδες.

Η μελιτζάνα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό χώρο και να χρησιμοποιείται εντός λίγων ημερών από την αγορά.

Το καρπούζι και το πεπόνι το αποθηκεύουμε ολόκληρο σε σκιερό και δροσερό μέρος, ενώ κομμένο στο ψυγείο τυλιγμένο σφιχτά με μεμβράνη με τη φλούδα του ή σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο σε κομμάτια.

4+1 τρόποι για να περιορίσεις την σπατάλη φαγητού και να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή

Μέσα στο ψυγείο

Τα καρότα, σε μία σακούλα που αφήνουμε να αερίζεται καλά. Τα παντζάρια αντέχουν μέχρι και τρεις βδομάδες στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα, αρκεί να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε τα φύλλα τους και να αποθηκεύσουμε τους καρπούς. Τα μανιτάρια τα αποθηκεύουμε μέσα στην κλειστή πλαστική συσκευασία με την οποία τα αγοράσαμε ή μέσα σε χαρτοσακούλα που τα προστατεύει απορροφώντας την υγρασία.

Το μαρούλι, το σπανάκι και οι σαλάτες γενικότερα τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλειστή σακούλα, χωρίς, όμως, να πιέζονται, για να μη μαραθούν.

Ακόμα, στο ντουλάπι του ψυγείου μας, στεγνά, χωρίς να πατούν το ένα το άλλο, συντηρούνται: τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, ο αρακάς, τα πράσα, το καλαμπόκι, οι φράουλες, τα κεράσια, τα σταφύλια και τα μούρα, τα αχλάδια, τα βερίκοκα και τα σύκα.

Τι θα αλλάξει στον οργανισμό σου εάν ξεκινήσεις να τρως 5 με 6 γεύματα ημερησίως;

Στην κατάψυξη

Η κατάψυξη των φρούτων και των λαχανικών είναι ένας γρήγορος και βολικός τρόπος διατήρησης των προϊόντων στη μέγιστη ωριμότητα και διατροφική τους ποιότητα. Δεν συνιστάται η κατάψυξη για αγκινάρες, μελιτζάνες, χόρτα, μαρούλι, πατάτες, ραπανάκια και γλυκοπατάτες.

Σε θερμοκρασία δωματίου

Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και να πλένονται λίγο πριν τη χρήση.

Τα μάνγκο, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια μπορούν να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου σε μια χάρτινη σακούλα και στη συνέχεια να διατηρηθούν στο ψυγείο για καλύτερη διατήρηση.

Τα αβοκάντο συντηρούνται ιδανικά μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μέχρι να ωριμάσει, και έπειτα σε μία σακούλα τροφίμων στο ψυγείο.

Τα μήλα και τα αχλάδια μπορούν να μείνουν στη φρουτιέρα στον πάγκο της κουζίνας για μερικές μέρες αν χρειάζεται να ωριμάσουν, και έπειτα να αποθηκευτούν στο ψυγείο.

10 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου και μάλλον ξεχνάς να καταναλώσεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δεν ξέρεις πώς να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου; Αυτά τα tips θα σου φανούν πολύ χρήσιμα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτά,afta