Έφυγε απ’ τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

09:32 28/2/2020 - Πηγή: iPop

Μια ακόμα μεγάλη απώλεια… Έφυγε απ’ τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη σε ηλικία 97 ετών. Η ελληνική λογοτεχνία είναι φτωχότερη.

Όπως έγινε γνωστό, η Άλκη Ζέη πέθανε στο σπίτι της ενώ είχε δίπλα της τα παιδιά της, την Ειρήνη και τον Πέτρο. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη από το Α΄Νεκροταφείο, όπου αναπαύεται και ο σύζυγος της Γιώργος Σεβαστίκογλου.

Άλκη Ζέη: Η συγγραφέας για τους μικρούς και τους μεγάλους

Η Άλκη Ζέη έγραφε κυρίως για παιδιά, αλλά

απευθυνόταν και στους ενήλικες.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα τo 1923 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Οταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε από τα γυμνασιακά της χρόνια, με έργα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Η Άλκη Ζέη συμμετείχε στην ΕΠΟΝ στη διάρκεια της κατοχής και το 1984 οδηγήθηκε στην εξορία. Από το 1952 μέχρι το 1964 έζησαν με τον σύζυγό της, τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, ως πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση, όπου γεννήθηκαν και τα δυο παιδιά τους.

Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Το καπλάνι της βιτρίνας και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, είναι ανάμεσα στα διαχρονικά βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Η Άλκη Ζέη θεωρείται πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Θυμηθείτε την ταινία για τη ζωή της Άλκης Ζέη:

Ένα “οδοιπορικό” στη ζωή της Άλκης Ζέη μέσα απ’ τα μάτια της Μαργαρίτας Μαντά

Το άρθρο Έφυγε απ’ τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα