Όλοι οι πιθανοί λόγοι που πονάνε τα πόδια σου!

17:32 27/2/2020 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν μέρες που ο πόνος στα πόδια είναι έντονος ή που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς τα βράδια. Μετά από μια κουραστική μέρα, θέλεις απλώς λιγάκι να τα ανακουφίσεις με ένα μασάζ ή απλώς τεντώνοντάς τα ψηλά. 

Πού οφείλεται ο πόνος στα πόδια; Πότε η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή, πότε πρέπει να δώσεις προσοχή και από πού προέρχεται ο πόνος ώστε να γνωρίζεις και πώς να τον αντιμετωπίσεις;

Πόνος στα πόδια; Όλοι οι πιθανοί λόγοιΦυτική φασκίτιδα

Νιώθεις έναν πολύ οξύ πόνο στη φτέρνα και

χειροτερεύει όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι.

Τι το προκαλεί; Μια σκληρή ζώνη ιστού, που ονομάζεται πελματιαία περιτονία, συνδέει τη φτέρνα με τα πόδια στα δάχτυλα των ποδιών. Και όταν είναι ερεθισμένος προκύπτει ο πόνος, ένας οξύς κι έντονος πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού, κοντά στη φτέρνα είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα.

Αν είσαι υπέρβαρος, αν είσαι πολλές ώρες όρθιος ή φοράς τακούνια για πολλές ώρες, είσαι περισσότερο επιρρεπής.

Τι μπορείς να κάνεις:

Δώσε προσοχή στο παπούτσι που φοράς και απόφυγε παπούτσια που δεν υποστηρίζουν καλά το πόδι, όπως flip-flops, τακούνια και μπαλαρινάκια.Φρόντισε να τεντώνεις τα πόδια σου το πρωί. Καθώς περπατάς και ζεσταίνεται το πόδι, ο πόνος θα μειώνεται.Μείωσε το πρήξιμο. Γέμισε ένα μπουκάλι με νερό, βάλτο στην κατάψυξη και στη συνέχεια, ακούμπησέ το πάνω στο πόδι σου για μερικά λεπτά για να απαλύνεις τον πόνο.Αν ο πόνος επιμένει, επισκέψου τον γιατρό.

Νύχι που μεγαλώνει προς το δέρμα

Νιώθεις πόνο κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ενώ η περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη και πρησμένη.

Τι το προκαλεί; Αυτό συμβαίνει συχνά όταν η άκρη του νυχιού μεγαλώνει πλευρικά στο δέρμα του δακτύλου. Αν φοράς πολύ στενά παπούτσια, μπορεί επίσης, να επιδεινώσεις το πρόβλημα ενώ ο τρόπος που κόβεις τα νύχια των ποδιών σου είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Τι μπορείς να κάνεις:

Φόρα άνετα παπούτσια με μύτη, ειδικά αν πρόκειται να περπατήσεις πολύ.Κράτα τα πόδια σου ενυδατωμένα. Είναι σημαντικό το δέρμα σου να είναι μαλακό και να μην ασκείται περισσότερη πίεση στο νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα.Κόψε στην ευθεία τα νύχια των δακτύλων σου, χωρίς να κόψεις ή να λιμάρεις τις άκρες.Επισκέψου τον γιατρό αν υπάρχει υποψία για μόλυνση.

Παπούτσια που δεν πρέπει να φοράς ποτέ γιατί βλάπτουν τα πόδια σου!

Ορογονοθυλακίτιδα πτέρνας

Πρόκειται για μια φλεγμονή στον ορογόνο θύλακα της πτέρνας στη κατάφυση του αχίλλειου τένοντα. Διογκώνεται η περιοχή και πολύ πιο σπάνια μπορεί να αποδίδεται σε υπερμεγέθη φύμα της πτέρνας.

Τι μπορείς να κάνεις:

Φόρεσε παπούτσια που να αφήνουν ανοιχτό το πίσω μέρος.Τα αντιφλεγμονώδη επιθέματα και φάρμακα, όπως και η φυσιοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.Επισκέψου τον γιατρό για χρόνιο πόνο, καθώς ίσως απαιτείται χειρουργική θεραπεία.

Κάλοι

Ευαίσθητα κι επώδυνα εξογκώματα συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Τι τους προκαλεί; Στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούνται κληρονομικοί ωστόσο συγκεκριμένα παπούτσια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τι μπορείς να κάνεις;

Επέλεξε τα σωστά παπούτσια, ώστε να υποστηρίζουν καλά το πόδι σου και να είναι αναπαυτικά.Gel pads. Μπορείς να τα βάλεις στην περιοχή για να μειώσεις τον πόνο.Χειρουργείο. Αν η κατάσταση χειροτερέψει και γίνουν πιο έντονα και επώδυνα, τότε σκέψου το χειρουργείο.Διαβάστε επίσης:

Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια; Όσα μαρτυρούν για την υγεία σου!

Photo: Pexels

Το άρθρο Όλοι οι πιθανοί λόγοι που πονάνε τα πόδια σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα