Τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου

20:48 27/2/2020 - Πηγή: iPop

Το σκηνικό σου είναι οικείο; Είχες έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου και τώρα τα πράγματα στη μεταξύ σας επικοινωνία είναι δύσκολα; Το παρατηρείς να έχει νεύρα ή να περιφέρεται με πεσμένη διάθεση και δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση;

Αρχικά μην σε πιάνει πανικός. Δεν είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία μητέρα που είχε έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί της. Και πιθανότατα θα ξαναέχεις τέτοιους τσακωμούς. Γιατί δυστυχώς και οι εντάσεις είναι μέσα στη ζωή και μέσα στη σχέση μας με τα παιδιά μας. Αν και φυσικά μπορείς να κάνεις μερικά πράγματα για να αποτρέπεις

τους καβγάδες μεταξύ σας.

Το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτούς τους τσακωμούς, αν με τη συμπεριφορά σου βοηθάς στο να υπάρξει συμφιλίωση ή εάν βγαίνεις εκτός εαυτού και αντί να εκτονώνεις την ένταση δημιουργείς μεγαλύτερη φασαρία.

Στον οδηγό παρακάτω θα μάθεις τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν καβγά με το παιδί σου.

Τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου#1 Δώσε λίγο χρόνο

Δώσε στον εαυτό σου και στο παιδί σου τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να ξαναβρεί τις ισορροπίες του. Μην βιαστείς θέλοντας να αποκαταστήσεις αμέσως τις σχέσεις σας. Είναι σημαντικό να ασχοληθείς με τα συναισθήματά σου και το παιδί σου με τα δικά του πριν να έρθει η συμφιλίωση.

Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τον ύπνο του παιδιού.

Unsplash/Caleb Woods#2 Αναγνώρισε τον ελέφαντα στο δωμάτιο

Ο τσακωμός τελείωσε και τώρα είσαι ευτυχισμένη. Αλλά αισθάνεσαι μια παγωμένη ησυχία στο δωμάτιο. Ή ίσως υπάρχει μια ένταση στην ατμόσφαιρα χωρίς να εκφράζεται λεκτικά. Αναγνώρισε ότι αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις του σεισμού. Η δουλειά σου είναι να καθίσεις και να αναπνεύσεις. Μην προσπαθήσεις να αποβάλεις όλο το στρες κατευθείαν. Εάν προσπαθήσεις να ρίξεις τις εντάσεις, χωρίς να έχεις αναγνωρίσει την κατάσταση, όλη η προσπάθεια θα πάει στράφι.

#3 Σκέψου τον ελέφαντα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ένταση μετά από έναν τσακωμό. Αναζήτησε ποιος λόγος ισχύει για σένα:

Έχεις πληγωθεί απ’ αυτά που ειπώθηκαν στον τσακωμό σας; Μπορεί το παιδί σου να έχει επίσης πληγωθεί από κάτι που του είπες;Είναι πιθανό το έφηβο παιδί σου να είναι νευριασμένο επειδή δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε;Είπες σε κάτι “ναι” ενώ ήθελες να πεις “όχι” για να μην ρίξεις κι άλλο λάδι στη φωτιά και τώρα αισθάνεσαι ένοχη γι’ αυτό;

#4 Eπικοινώνησε όσα αισθάνεσαι

Εάν πληγώθηκες από κάτι που σου είπε το παιδί σου, μην φοβηθείς να του το πεις. Δεν είναι φτιαγμένο από πορσελάνη που θα σπάσει και δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζεις μ’ αυτό τον τρόπο εάν θέλεις να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Μην ξεχνάς, ότι θα διαχειριστεί μελλοντικούς τσακωμούς του σύμφωνα με το παράδειγμα που έχει πάρει από εσένα.

#5 Μην κρατάς κακία

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατήσεις κακία απέναντι στο παιδί σου και σε επόμενη έντασή σας να του επαναφέρεις τον προηγούμενο τσακωμό σας. Να θυμάσαι, το παιδί σου τώρα αναπτύσσεται, μαθαίνει από εσένα, δεν τα ξέρει όλα και σε χρειάζεται δίπλα του για να μάθει να χειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.

#6 Διώξε τον ελέφαντα απ’ το δωμάτιο

Δεν χρειάζεται η συζήτησή σας να καταλήξει στο ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Μην ξεχνάς μιλάμε για τη σχέση με το παιδί σου! Όταν αισθανθείτε και οι δύο καλύτερα, άφησε την ένταση να φύγει μακριά και προχωρήστε τη σχέση σας. Πάρε την πρωτοβουλία να διώξεις τον ελέφαντα απ’ το δωμάτιο και μην συζητήσεις για μέρες το σκηνικό που έγινε.

Δες ακόμα:

Τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν μαλώσεις το παιδί σου

Photo: Freepik

Το άρθρο Τα 6 βήματα για να επανέλθει η ηρεμία μετά από έναν τσακωμό με το έφηβο παιδί σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα