Έχουν αρχίσει να πέφτουν οι ρυθμοί σου στην καραντίνα; Άλλαξέ το σήμερα!

17:45 14/4/2021 - Πηγή: iPop

«Πώς μπορώ να παραμείνω παραγωγικός κατά τη διάρκεια της καραντίνας;», είναι μια από τις ερωτήσεις που απασχολούν κάποιους απ’ τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ίσως κάποιοι από εμάς αισθανόμαστε ότι ζούμε τη μέρα της μαρμότας, ξανά και ξανά και έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας. Ίσως παράλληλα με την εργασία έχουμε και την φροντίδα των παιδιών μας που δεν πάνε εδώ και καιρό στο σχολείο, ή ο οποιοσδήποτε λόγος που μπορεί συντρέχει στη δική σου περίπτωση.

Δε γνωρίζω ποιο είναι το αντικείμενο στο οποίο εργάζεσαι, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας

ή αν είσαι υπάλληλος κάποιας εταιρείας, ξεκινώντας όμως την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει για εμάς παραγωγικότητα. Τι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ή παραδοθεί στο τέλος της ημέρας, ώστε να θεωρούμε ότι ουσιαστικά να παράξουμε έργο. Ο ορισμός της εργασίας δηλαδή. 

Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι και να αισθάνεσαι παραγωγικός κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Θεωρώ ότι βασικός παράγοντας είναι να είμαστε οργανωμένοι, να ξέρουμε δηλαδή τι θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει μέσα στην ημέρα, την εβδομάδα, το μήνα. Αν δεν έχουμε κάνει αυτό το σχεδιάγραμμα με κάποιον προϊστάμενο, ώστε να γνωρίζουμε το στόχο μας, καλό είναι να το κάνουμε μόνοι μας. Ανάλογα με το ύφος της εργασίας μας, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πόσες σελίδες, σε αριθμό, ή συγκεκριμένο έργο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.

Θα πρέπει κάθε τι που κάνουμε πρέπει να ξέρουμε γιατί το κάνουμε και που θα μας πάει, δηλαδή ποιος είναι ο σκοπός του. Πώς θα δώσει αξία συνολικά στην εργασία μου αυτό που διαθέτω τώρα το χρόνο μου.

Πρώτη τακτική που θεωρώ ότι βοηθά είναι το να ορίσουμε εξ αρχής τις προτεραιότητες της μέρας, ήδη από το προηγούμενο βράδυ. Να γνωρίζουμε δηλαδή με τι θα καταπιαστούμε την άλλη μέρα και πόσο χρόνο εκτιμούμε ότι θα μας πάρει αυτό. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε ρολογάκι ώστε να μη φεύγει ο χρόνος άσκοπα, ή χαζεύοντας, θα έρθει η ώρα του διαλείμματος όποτε ορίσουμε εμείς ότι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, πχ κάθε μισή ώρα ή πενήντα λεπτά μπορούμε να κάνουμε ένα πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο διάλειμμα. 

Αν δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην εργασία μου, μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια κλασικά τιπς παραγωγικότητας, όπως πχ το ότι τα πρώτα 90 εργάσιμα λεπτά της ημέρας μου να μη διαθέτω πουθενά αλλού το χρόνο μου παρά στο πιο σημαντικό τασκ της ημέρας. Αυτή η τεχνική ανήκει στον Ρόμπιν Σάρμα και την έχει ονομάσει (90/90/1) ή επίσης η κλασική τεχνική παραγωγικότητας (φάε το βάτραχό σου) να ξεκινήσεις την εργασία σου με το πιο δύσκολο, κουραστικό και χρονοβόρο κομμάτι, ώστε να σου μείνουν τα εύκολα για αργότερα, όταν θα είσαι πιο κουρασμένος αλλά αφού θα έχει μείνει κάτι εύκολο θα το τελειώσεις ούτως ή άλλως.

Όποτε το αισθανθείς, δώσε στον εαυτό σου το προνόμιο της επαφής με τη φύση, ακόμα και αν μένεις σε αστικό κέντρο, ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα έξω, χωρίς οθόνες κινητά και ειδοποιήσεις, θα σου δώσει το μπουστ που χρειάζεσαι και τελικά θα επιστρέψεις με νέες δυνάμεις πίσω στο έργο σου. Δεν είμαστε ρομποτάκια, καλό είναι να μας ακούμε όταν δίνουμε κάποια μηνύματα, έτσι μπορούμε να προλάβουμε τα λεγόμενα burnout.

Η εργασία από το σπίτι έχει άλλωστε και τόσα θετικά, όπως το ότι εργάζεσαι από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού σου με την άνεσή σου, δε χάνεις χρόνο και χρήματα στις μετακινήσεις και άλλα.

Αν μια μέρα δεν έχεις όρεξη, είναι απολύτως κατανοητό, μη σε τιμωρείς γι’ αυτό αφουγκράσου τα συναισθήματά σου, ζήτα μια άδεια αν χρειάζεσαι πραγματικά ξεκούραση και επίστρεψε πιο δυνατός για να ολοκληρώσεις αυτό που άρχισες!

Εύχομαι να βρήκες την έμπνευση που χρειάζεσαι!

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η συνεργασία με έναν Life Coach; Θα δώσει λύση σε κάθε σου πρόβλημα;

Βιογραφικό

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έχουν αρχίσει να πέφτουν οι ρυθμοί σου στην καραντίνα; Άλλαξέ το σήμερα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έχουν, Άλλαξέ,echoun, allaxe