Οι εσωστρεφείς επηρεάζονται λιγότερο απ’ την πανδημία; Αυτή είναι η απάντηση της επιστήμης

16:08 14/4/2021 - Πηγή: iPop

Από τότε που ξεκίνησαν τα συνεχόμενα lockdown παγκοσμίως, πολλοί έχουν αναρωτηθεί πώς επηρεάζονται οι εσωστρεφείς απ’ την πανδημία και συγκεκριμένα εάν είναι μια περίοδος που είναι πιο εύκολη για εκείνους σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς.

Σίγουρα η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας που επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τέτοιες κρίσεις, αλλά η απάντηση στο πώς επηρεάζει το lockdown

τους εσωστρεφείς δεν είναι τόσο απλή.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εσωστρεφείς προσαρμόζονται καλύτερα στην κοινωνική απομόνωση σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που υποθέτουν ότι ένας εσωστρεφής μπορεί ακόμα και να αγαπά αυτή την κρίση.

Σύμφωνα με τις θεωρίες της προσωπικότητας, η εξωστρέφεια-εσωστρέφεια αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις ψυχολογικούς άξονες στους οποίους οι άνθρωποι διαφέρουν. Οι εξωστρεφείς συνήθως εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και κοινωνικότητας σε σύγκριση με τους εσωστρεφείς.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υποθέτουμε πως οι εσωστρεφείς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το lockdown από τους εξωστρεφείς. Όμως, τα επιστημονικά στοιχεία έρχονται τώρα να απορρίψουν την συγκεκριμένη ιδέα.

Pexels Πώς επηρεάζονται οι εσωστρεφείς απ’ την πανδημία; Τι γίνεται με τους εξωστρεφείς;

Στην ψυχολογία, η εξωστρέφεια σχετίζεται με την καλύτερη ευεξία, την ευτυχία και την ψυχική υγεία. Παρά την κοινωνική απομόνωση που έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας -κάτι που θεωρείται ότι ταιριάζει στους εσωστρεφείς- τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευημερία των εξωστρεφών διατηρείται εξαιρετικά σταθερή κατά τη διάρκεια διαδοχικών lockdown.

Πράγματι, πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η εσωστρέφεια ήταν ένα προγνωστικό για αίσθηση μεγαλύτερης μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης. Απ’ την άλλη, η εξωστρέφεια συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά το lockdown.

Αυτά τα συμπεράσματα υποστηρίχθηκαν περαιτέρω από μια πρόσφατη μελέτη που ακολούθησε 484 φοιτητές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου του 2020. Καθώς εξελίχθηκε η πανδημία, οι εσωστρεφείς εμφάνισαν αύξηση στο άγχος που βίωναν, ενώ περισσότεροι εξωστρεφείς φοιτητές ανέφεραν ελαφριά μείωση του άγχους.

Freepik

Μια σχετική μελέτη διερεύνησε πρόσφατα τις αντιδράσεις που έχουν οι εξωστρεφείς σε περιόδους κρίσεων και διαπίστωσε ότι η εξωστρέφεια σχετίζεται με περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως η αναζήτηση συναισθηματικής υποστήριξης. Αυτά τα μοτίβα συνάδουν με την καλά τεκμηριωμένη σχέση εξωστρέφειας και αισιοδοξίας.

Φυσικά, ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας αλλά και κάθε δύσκολης κατάστασης, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Εάν αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να ανταπεξέλθεις στο lockdown, μπορείς να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

5 αποδεδειγμένοι τρόποι για να ανακουφίσεις τα αρνητικά συναισθήματα του lockdown

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι εσωστρεφείς επηρεάζονται λιγότερο απ’ την πανδημία; Αυτή είναι η απάντηση της επιστήμης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα