6 αλλαγές που θα συμβούν στη σχέση με τον σύντροφό σου αφού αποκτήσετε παιδί και πώς να τις λύσεις

13:17 14/4/2021 - Πηγή: iPop

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν έρχεται στον κόσμο το πρώτο παιδί και στη συνέχεια και τα επόμενα, ενώ όλα πήγαιναν υπέροχα μεταξύ τους προηγουμένως. Οι αλλαγές στη σχέση μετά τον ερχομό του παιδιού δεν είναι λίγες, όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η ζωή του ζευγαριού να αλλάζει ριζικά όταν έρχεται στον κόσμο ένα παιδί. Οι περισσότεροι νέοι γονείς θα συμφωνήσουν ότι τα παιδιά προσθέτουν πολύ άγχος τόσο στους συντρόφους όσο και στο ζευγάρι με την έννοια του μαζί. Το επίπεδο ικανοποίησης μεταξύ των δύο συντρόφων αλλάζει πολύ και μειώνεται σημαντικά,

ενώ οι τσακωμοί μπορεί να αυξηθούν. Δεν είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια αλλά όλα τα ζευγάρια που αποκτούν ένα παιδί. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν και δεν πρέπει το ζευγάρι να καθησυχάζεται, αλλά να προσπαθεί για τη σχέση.

Πώς είναι να περιμένεις το πρώτο σου παιδί με τον σύντροφό σου; | Illustrations

Ποιες οι αλλαγές στη σχέση μετά τον ερχομό του παιδιού; Τι να κάνει το ζευγάρι;

Όλο και πιο συχνές διαφωνίες

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους τσακώνεται ένα ζευγάρι είναι το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο συντρόφους πρέπει να μένει σπίτι και να φροντίζει το παιδί, αφήνοντας πίσω την καριέρα του για ένα χρονικό διάστημα και αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τις δουλειές του σπιτιού. Φυσικά και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος τσακωμού, αλλά είναι αρκετά συχνός, όταν ο ένας πρέπει να αποχωριστεί τη δουλειά του και να αφιερωθεί για ένα διάστημα στο σπίτι και στο παιδί, ενώ ο άλλος κάθε φορά που γυρίζει από τη δουλειά είναι κουρασμένος και δεν έχει και πολλή ενέργεια για να βοηθήσει με τις οικιακές δουλειές.

Η λύση; Αντί να τσακώνεστε, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε από την αρχή ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει ο καθένας. Αυτός που μένει στο σπίτι δεν σημαίνει ότι κάνει κάτι λιγότερο κουραστικό από εκείνον που δουλεύει ή πως δεν χρειάζεται βοήθεια. Ωστόσο, συζητήστε το εξαρχής για να μην φτάσετε στο σημείο να διαφωνείτε με το παραμικρό.

Pexels

Διαφορά στο στυλ γονιού

Ως ζευγάρι, μπορεί να συνηθίσετε να διαφωνείτε για τα καθημερινά πράγματα, όπως το χρώμα των τοίχων, όμως τώρα έχετε ένα μωρό στο σπίτι και η λήψη αποφάσεων για αυτά μπορεί να είναι δύσκολη. Αν έχετε διαφορές στη νοοτροπία του πώς μεγαλώνω ένα παιδί, τότε είναι πολύ πιθανό να διαφωνείτε κατά καιρούς.

Η λύση; Είναι πολύ σημαντικό να καθίσετε και να ακούσετε ο ένας τη γνώμη του άλλου. Δεν υπάρχει «σωστό» ή «λάθος» και θα πρέπει να λαμβάνετε αποφάσεις με βάση το καλύτερο για το παιδί σας. Αφήστε, λοιπόν, τα πείσματα και τους εγωισμούς στην άκρη, αποφύγετε τις διαφωνίες και συζητείστε τι είναι καλύτερο τελικά για το παιδί σας.

Ελεύθερος χρόνος; Τι είναι αυτό;

Πριν αποκτήσεις παιδί, έβγαινες έξω με τις παρέες σου, με τον σύντροφό σου, είχες τις δραστηριότητές σου, έκανες πράγματα για τον εαυτό σου. Όμως τώρα το μωρό απαιτεί όλη σου την προσοχή και αναλώνεσαι πλήρως στα νέα σου καθήκοντα ως γονιός. Και μεταξύ άλλων χάνεται και ο χρόνος που είχατε ως ζευγάρι.

Η λύση; Τον πρώτο καιρό είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, όμως σιγά σιγά προσπάθησε να βάλεις στη ζωή σου κάτι που έκανες πριν για σένα. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα, μια έξοδος με τους φίλους σου, οτιδήποτε. Επίσης, σαν ζευγάρι θα πρέπει να προσπαθείτε να περνάτε χρόνο μόνοι, χωρίς το μωρό, σιγά σιγά με τον καιρό όποτε είναι δυνατό. Δεν είναι κακό να ζητήσετε βοήθεια από τους γονείς σας ή ένα στενό συγγενικό πρόσωπο ή φίλο που εμπιστεύεστε πλήρως για να κρατήσει το μωρό και να βγείτε έξω ένα βράδυ.

Γίνατε γονείς και χάθηκε η “σπίθα” στη σχέση σας… Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει το παιδί;

Freepik

Πολύ άγχος για τα χρήματα

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης και να συνεχίσει να αυξάνεται για χρόνια μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Υπολογίζετε συνεχώς τα έξοδα και αγχώνεστε για το αν θα φτάσουν τα χρήματα και μην τυχόν λείψει κάτι στο παιδί.

Η λύση; Μπορείτε και οι δύο να αρχίσετε να εξοικονομείτε και να βάζετε χρήματα στην άκρη πριν τη γέννηση του παιδιού. Ειδικά αν το μωρό είναι στα σχέδιά σας, μπορείτε να το κάνετε από νωρίς. Θα πρέπει, επίσης, να αποφασίσετε για πόσο καιρό ένας από τους δύο θα μείνει μακριά από τη δουλειά του. Βεβαιωθείτε, ακόμα, ότι έχετε ελέγξει τη διάρκεια της άδειας μητρότητας που επιτρέπεται να λάβεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη κρατική βοήθεια που μπορεί να δικαιούστε.

Ο ένας σύντροφος παίρνει αποφάσεις μόνος του

Όταν είσαι σε μια σοβαρή σχέση κι έρχεται και το μωρό, δεν μπορείς να παίρνεις αποφάσεις μόνος σου. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο ένας να αγοράζει καινούργιο αυτοκίνητο χωρίς να το γνωρίζει ο άλλος. Αυτό επηρεάζει και τα οικονομικά πολλές φορές.

Η λύση; Το “μυστικό” για την κοινή λήψη αποφάσεων είναι το τρίπτυχο επικοινωνία, σεβασμός, αξιοπιστία. Πρέπει να μιλάς με τον σύντροφό σου και να κατανοείς την άποψή του, κάνοντας και οι δυο σας υποχωρήσεις.

Freepik

Πού πήγαν οι φίλοι, βρε παιδιά;

Ίσως να παρατηρήσεις ότι αποκτώντας παιδί, οι φίλοι σταματούν να έρχονται συχνά στο σπίτι και να σε παίρνουν τηλέφωνο τόσο πολύ όσο πριν. Αυτό συμβαίνει γιατί συνειδητοποιούν ότι το μωρό είναι η προτεραιότητά σου πλέον και μπορεί να πάει τη φιλική σας σχέση ένα βήμα πίσω. Επίσης, δεν έχεις πλέον τόσο πολύ χρόνο να τους αφιερώσεις και χωρίς να το θες απομακρύνεσαι κι εσύ από αυτούς. Μην ξεχνάς πως αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη σχέση με τον σύντροφό σου και να αρχίσεις να προσκολλάς σε εκείνον επειδή σου λείπουν οι φίλοι σου.

Η λύση; Εάν θες οι φίλοι σου να συνεχίσουν να είναι κοντά σου, τότε κάνε σαφές ότι τους θες στη ζωή σου, χρειάζεται τη βοήθειά τους και δεν θες να απομακρυνθείτε. Αν δεν έχουν παιδιά, ίσως να μην το καταλάβουν με την πρώτη, αλλά οι πραγματικοί φίλοι στο τέλος μένουν, είναι εκεί και σε στηρίζουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 6 αλλαγές που θα συμβούν στη σχέση με τον σύντροφό σου αφού αποκτήσετε παιδί και πώς να τις λύσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα