Μπορεί το στοματικό διάλυμα να σκοτώσει το μικρόβιο του covid-19;

13:13 22/11/2020 - Πηγή: iPop

Στην εποχή του κορονοϊού όλοι οι επιστήμονες βάζουν κάθε μέρα τα δυνατά τους προκειμένου να βρεθεί μία λύση και γρήγορα καθώς τα επίπεδα θνησιμότητας λόγω covid όλο και ανεβαίνουν. Μία ακόμα έρευνα φαίνεται να επιχειρεί να απαντήσει στο αν το στοματικό διάλυμα σκοτώνει τον κορονοϊό.

Το στοματικό διάλυμα σκοτώνει τον κορονοϊό;

Οι εργαστηριακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να απενεργοποιήσει τον ιό ωστόσο το αν λειτουργεί σε πραγματικούς ανθρώπους εξακολουθεί να παραμένει

ένα αναπάντητο ερώτημα. Η έρευνα από το Penn State College of Medicine υποδηλώνει ότι μπορεί η γαργάρα με στοματικό διάλυμα να είναι ένα ακόμα όπλο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι ότι τα στοιχεία είναι πρώιμα και ότι το στοματικό διάλυμα δεν είναι θαυματουργή θεραπεία. Η λοίμωξη μπορεί να ζήσει σε ένα άτομο παρά το μπούκωμα με το στοματικό διάλυμα.

unsplash/Timothy Dykes

Σε εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κοινά προϊόντα στοματικής πλύσης και γαργάρων όπως το Listerine απενεργοποίησαν το 99 τοις εκατό ενός στελέχους κορονοϊού γενετικά παρόμοιο με αυτό που προκαλεί το COVID-19 σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Ένα 1% διάλυμα σαμπουάν για βρέφη βρέθηκε επίσης πολύ αποτελεσματικό στην εξάλειψη σχεδόν όλων των ιών.

Ο Robert Glatter, MD, γιατρός στο τμήμα ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της έρευνας που διεξάγεται σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον και του δυναμικού μικροβιακού περιβάλλοντος που υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο στόμα. Τα δύο δεν μπορούν να συγκριθούν επαρκώς λόγω του δυναμικού τόσων πολλών άλλων χημικών επιδράσεων και παραπλανητικών παραγόντων που δεν μπορούν να μετρηθούν και να μελετηθούν επαρκώς.
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο σχεδιάζει να ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές αξιολογώντας την επίδραση του στοματικού πλυσίματος και των στοματικών εκπλύσεων σε ασθενείς με COVID-19, και το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ διεξάγει ήδη μια κλινική δοκιμή για να προσδιορίσει εάν οι ρινικές αλατούχες αρδεύσεις μπορούν να μειώσουν τους ιούς και τα συμπτώματα σε ασθενείς με COVID-19. Ένας στόχος δεν θα είναι μόνο να δούμε αν τέτοιες εκπλύσεις σκοτώνουν τον ιό στο στόμα και τις ρινικές οδούς, αλλά και να εκτιμήσουν πόσο μακροχρόνιες είναι οι θεραπείες

reshot.com/Lotlot Anna

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal τον Ιούνιο έδειξε ότι οι καλές πρακτικές στοματικής υγείας που μειώνουν την ποσότητα βακτηρίων στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων COVID-19 όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι συγγραφείς συνιστούν να «διατηρείται η στοματική υγιεινή, εάν δεν βελτιωθεί, κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης SARS-CoV-2, προκειμένου να μειωθεί το βακτηριακό φορτίο στο στόμα και ο πιθανός κίνδυνος βακτηριακής επιμόλυνσης».

Επειδή το στόμα είναι μια πύλη μέσω της οποίας βακτήρια και άλλα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και στη ροή του αίματος, οι γιατροί έχουν συνδέσει τη στοματική υγεία με τη γενική υγεία. Η κλινική Mayo λέει ότι η στοματική υγεία μπορεί να συμβάλει σε διάφορες ασθένειες και καταστάσεις, όπως ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων ή βαλβίδων της καρδιάς), καρδιαγγειακές παθήσεις, επιπλοκές εγκυμοσύνης και γέννησης, διαβήτης, οστεοπόρωση και νόσος του Αλτσχάιμερ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μπορεί το στοματικό διάλυμα να σκοτώσει το μικρόβιο του covid-19; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα