Αν ακούσεις αυτή την φράση, κάλεσε αμέσως την αστυνομία

11:23 28/4/2020 - Πηγή: iPop

Μια σπουδαία παγκόσμια πρωτοβουλία εν μέσω κορονοϊού. Η κωδική φράση “Μάσκα 19” μπορεί να σώσει ζωές. Πώς μπορούν να την χρησιμοποιήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να ζητήσουν βοήθεια.

Τι είναι το “Μάσκα 19”;

Πρόκειται για τον διεθνή κωδικό για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με τον οποίο μπορούν να ζητήσουν διακριτικά βοήθεια, πηγαίνοντας στο φαρμακείο.

Η διεθνής πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο έκανε έκκληση προς τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής

βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες λόγω της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε τα φαρμακεία με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα εν λόγω άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ισχύει και στην Ελλάδα ο κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας;

Φυσικά. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να αναφέρουν σε οποιοδήποτε φαρμακείο αυτό τον κωδικό. Εάν κάποιος αναφέρει στον φαρμακοποιό του τον κωδικό “Μάσκα 19”, εκείνος θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι εθνικής εμβέλειας και δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Δες ακόμα:

Ενδοοικογενειακή βία και κορονοϊός: Δεν είσαι μόνη σου σ’ αυτό | Μίλα και προστάτευσε τον εαυτό σου

Το άρθρο Αν ακούσεις αυτή την φράση, κάλεσε αμέσως την αστυνομία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα