Άρση μέτρων για τον κορονοϊό: Όλες οι ημερομηνίες που μας ενδιαφέρουν

09:40 28/4/2020 - Πηγή: iPop

Σήμερα, Τρίτη 28 Απριλίου, θα παρουσιαστεί κι επίσημα το σχέδιο σχετικά με την άρση μέτρων για τον κορονοϊό. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής; Ποιες είναι οι ημερομηνίες – κλειδιά για την επιστροφή στην κανονικότητα;

Μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ακολουθήσουν αναλυτικές, διευκρινιστικές ανακοινώσεις απ’ τους αρμόδιους υπουργούς.

Η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό θα μας φέρει σε μια νέα εποχή, μια νέα

κανονικότητα, που δεν θα έχει καμία σχέση με την εποχή προ κορονοϊού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα τόνισε πως με την έξοδο των πολιτών από τα σπίτια τους, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός.

Η εισήγησή μας είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι). Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς

Άρση μέτρων για τον κορονοϊό: Οι ημερομηνίες- κλειδιά

4 ή 5 Μαΐου: Τότε είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να μετακινούμαστε χωρίς να χρειάζεται να στείλουμε SMS ή να επιδείξουμε τη σχετική βεβαίωση. Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει μόνο εντός του νομού που κάποιος διαμένει ή αν θα μπορεί να μεταβεί και στο χωριό του.

4 Μαΐου: Mαζί με την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, θα ανοίξουν και κάποια καταστήματα, καθώς επίσης και τα κομμωτήρια αλλά και τα κέντρα αισθητικής. Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο). Τα καταστήματα λιανεμπορίου θα ανοίξουν επίσης εκείνες τις ημέρες, δεν θα έχουν τον περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων, ενώ απ’ την ίδια ημερομηνία θα επιτρέπεται η προπόνηση σε ατομικά αθλήματα.

4 έως 11 Μαΐου: Θα επιστρέψουν σταδιακά όλα τα Μέσα Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εφαρμοστούν διαφορετικές ώρες προσέλευσης.

18 Μαΐου: Θα αρχίσει να επιτρέπεται η μετακίνηση από μία περιφέρεια σε άλλη, πάντα με την παρότρυνση της λελογισμένης χρήσης εφόσον δεν υπάρχει δουλειά ή σοβαρός λόγος.

Τέλος Μαΐου- αρχές Ιουνίου: Θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, με το 1/3 των τραπεζιών και μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

2 Ιουνίου: Θα επιτραπεί η κολύμβηση στις παραλίες, σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Μέχρι μέσα Ιουνίου στόχος είναι να ξεκινήσει ο εσωτερικός τουρισμός.

1η Ιουλίου: Θα ανοίξουν και τα εποχιακά καταλύματα.

Τι θα ισχύσει με τα σχολεία & τις εκκλησίες

Το πιθανότερο είναι στις 11 Μαΐου να επιστρέψουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, για να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Οι υπόλοιπες βαθμίδες θα ανοίξουν σταδιακά, με τα δημοτικά να αναμένεται να επιστρέψουν απ’ την 1η Ιουνίου.

Η επαναλειτουργία των ιερών ναών θα γίνει σε δύο φάσεις. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο, όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Νέα συμπτώματα και χρήση μάσκας στην επόμενη φάση των μέτρων

Photo: Pixabay

Το άρθρο Άρση μέτρων για τον κορονοϊό: Όλες οι ημερομηνίες που μας ενδιαφέρουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρση, Όλες,arsi, oles