Κορονοϊός: Νέα συμπτώματα και χρήση μάσκας στην επόμενη φάση των μέτρων

18:37 27/4/2020 - Πηγή: iPop

Στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό πέρα από τα κρούσματα έγινε λόγος και για νέα συμπτώματα του κορονοϊού, καθώς και για τη χρήση μάσκας από ‘δω και πέρα. 

Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 2.534. Από τα κρούσματα αυτά

το 55.5% αφορά άνδρες. 12 από τα 17 νέα κρούσματα σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων.

Από τα παραπάνω συνολικά κρούσματα τα 580 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.228 (49%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

43 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών είναι τα 67 έτη και το 89% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 65 ασθενείς έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, ακόμα, δύο νέους καταγεγραμμένους θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από τον ιό αυτό μέχρι σήμερα να φτάνει τους 136 με 36 γυναίκες και τους υπόλοιπους άνδρες. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Νέα συμπτώματα του κορονοϊού

Η επιτροπή επιστημόνων του ΠΟΥ τοποθετήθηκε πρόσφατα σχετικά με τα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε υποψία πως έχουμε τη νόσο και προσέθεσε μερικά ακόμα. Πέρα από τα γνωστά, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα, το λαχάνιασμα και τη δυσκολία στην αναπνοή, οι ειδικοί προσέθεσαν ακόμα τις κρυάδες, το ρίγος, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία, τον πονόλαιμο και ξαφνική διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως 3-7 ημέρες.

Χρήση μάσκας στην επόμενη φάση των μέτρων

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή επιστημόνων τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων για τη χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνηση με ΜΜΜ και σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Η επιτροπή αποφάσισε πως αυτό πρέπει να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός ιατρικών αντενδείξεωn.

H μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζομένους.

Ωστόσο, η μάσκα δεν θα πρέπει να δίνει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ενώ θα πρέπει να τηρείται η προσεκτική υγιεινή των χεριών.

Ανοίγει ξανά η παραλία της Θεσσαλονίκης | Ποιες ώρες;  

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους και θα αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα:

Επίσημο: Τότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε SMS για τις μετακινήσεις μας

Photo: Freepik

Το άρθρο Κορονοϊός: Νέα συμπτώματα και χρήση μάσκας στην επόμενη φάση των μέτρων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα