Tips για να σταματήσεις να νιώθεις συναισθηματικά δεμένη με πράγματα

13:11 27/10/2019 - Πηγή: iPop

Tips για να σταματήσεις να νιώθεις συναισθηματικά δεμένη με πράγματα που δεν χρειάζεσαι και δεν σου είναι τόσο αναγκαία όσο νομίζεις ότι είναι.

Αυτό το άρθρο είναι για άλλους εκείνους που δεν μπορούν να αποχωριστούν για κανένα λόγο πράγματα που έχουν βαφτίσει ότι έχουν για εκείνους συναισθηματική αξία. Ή για εκείνους που ξεχνάνε ότι την πραγματική αξία δεν την έχουν τα αντικείμενα, αλλά όλα όσα έχουμε μέσα μας.

Για όλους εκείνους που μετακόμισαν σε ξένη χώρα και γύρισαν πίσω με δύο βαλίτσες πράγματα που γι’ αυτούς αποτελούν αναμνήσεις. Αναμνήσεις που το πιθανότερο είναι να παραμένουν

πεταμένες σε κάποιο κουτί στην αποθήκη. Για αυτούς που μπορεί να μετακομίζουν συχνά σπίτια και η απόφαση για το τι θα πρέπει να πάρουν και να αφήσουν είναι αρκετά δύσκολη.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι κακό να είσαι συναισθηματικά δεμένος με πράγματα που σε γεμίζουν χαρά ή σου θυμίζουν αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι πάντα ότι στην τελική είναι απλώς πράγματα και οι αναμνήσεις είναι μέσα σου. Όσο βαρύ κι εάν είναι το φορτίο, κάποιες φορές πρέπει να το αφήνουμε στην άκρη και να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για άλλα πράγματα.

Πώς θα σταματήσεις να νιώθεις συναισθηματικά δεμένη με πράγματα;Να θυμάσαι ότι όλα είναι παροδικά

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ακόμη και η αγαπημένη σου κούπα απ’ το Παρίσι μπορεί μια μέρα να πέσει κάτω και να σπάσει. Όσο πιο άνετα αισθανόμαστε με την ιδέα ότι μπορεί να χάσουμε πράγματα, τόσο μεγαλύτερη αξία μαθαίνουμε να δίνουμε στις απλές χαρές της ζωής. Αυτές που δεν χωράνε σε κουτιά και συρτάρια.

Να ζεις τη στιγμή

Είναι ωραίο να βγάζεις εκατό φωτογραφίες απ’ τα ταξίδια σου, αλλά είναι ακόμη πιο ωραίο να βλέπεις το μέρος που επισκέπτεσαι με τα ίδια σου τα μάτια και όχι μέσα απ’ την οθόνη μιας συσκευής. Βγάλε λίγες φωτογραφίες, όσες σου είναι αρκετές και μετά απόλαυσε τη στιγμή.

Unsplash/Artur TumasjanΣκέψου τι πραγματικά αντιπροσωπεύουν

Τα πράγματα που κρατάς επειδή σου θυμίζουν κάτι, μερικές φορές είναι κι αυτά που ανήκουν στο παρελθόν και μπορεί κάθε φορά που θα τα βλέπεις να σου προκαλούν περισσότερη λύπη απ’ ότι χαρά. Εάν κάτι ανήκει στο παρελθόν, καλό θα ήταν να το αφήσεις εκεί και να δώσεις θέση σε κάτι καινούριο. Για τέτοια αντικείμενα με «τεράστια» συναισθηματική αξία, μπορείς να ρωτάς τον εαυτό σου εάν θα σου λείψουν πραγματικά σε 10 χρόνια από τώρα ή εάν δεν θα θυμάσαι καν την ύπαρξή τους.

Δες το σαν ξεκαθάρισμα

Ακόμη και μελέτες έχουν αποδείξει ότι με την απαλλαγή από όλα εκείνα τα άχρηστα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, «καθαρίζει» και ο εγκέφαλός μας. Όταν απομακρύνεις απ’ τη ζωή σου όσα δεν έχεις ανάγκη, είναι σαν να αποκτάς ξανά τον έλεγχο της ζωής σου. Σαν να ξεκινάς απ’ την αρχή. Κι εάν μας ρωτάς, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από αυτό. Όταν κρατάς κοντά σου μόνα όσα αγαπάς και χρειάζεσαι, το ίδιο κάνεις και με όλες τις πτυχές της ζωής σου, τις σχέσεις, τη δουλειά, τις φιλίες κτλ.

Διάβασε ακόμη:

Self-care για τον καθένα σημαίνει διαφορετικά πράγματα

Photo: Unsplash/William Randles

Το άρθρο Tips για να σταματήσεις να νιώθεις συναισθηματικά δεμένη με πράγματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα