Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον οργανισμό μας;

11:19 27/10/2019 - Πηγή: iPop

Η ώρα μπήκε σε χειμερινούς ρυθμούς, γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω και τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη θα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή την αλλαγή. Πώς, όμως, η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι με τη χειμερινή ώρα «κερδίζουμε» ύπνο, καθώς κοιμόμαστε νωρίτερα το βράδυ, μιας και ο ήλιος πέφτει από νωρίς

και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πέσουμε στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βιολογικό μας ρολόι λειτουργεί καλύτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής ώρας. Όταν γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, ο εγκέφαλος μας στέλνει νωρίτερα το βράδυ την «ειδοποίηση» ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθούμε.

Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον οργανισμό μας;Επιπτώσεις στην υγεία

Οι μελετητές σε έρευνες τους έχουν υποστηρίξει ότι η αλλαγή της ώρας τις πρώτες μέρες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η διάθεσή μας αλλάζει

Σύμφωνα με έρευνες, μετά την αλλαγή της ώρας, ο οργανισμός μας βρίσκεται σε σύγχυση και μεταξύ άλλων επηρεάζεται και η λειτουργία των ορμονών. Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη ότι κατά τις πρώτες μέρες της αλλαγής στη χειμερινή ώρα, οι άνθρωποι βιώνουν πιο συχνά αλλαγές στη διάθεσή τους, ενώ επηρεάζεται ακόμη και η ικανότητα τους να λαμβάνουν αποφάσεις.

Unsplash/Kinga CichewiczΔιαφορές σε γυναίκες και άνδρες

Το βιολογικό ρολόι των γυναικών είναι ρυθμισμένο να λειτουργεί λίγο νωρίτερα από εκείνο των ανδρών. Παρόλα αυτά, επειδή συνήθως οι γυναίκες πηγαίνουν για ύπνο την ίδια ώρα με τον σύντροφό τους, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και αυτός να είναι ο λόγος που δεν κοιμούνται καλά.

Αίσθημα υπνηλίας

Κατά τους χειμερινούς μήνες, θα το έχεις καταλάβει κι εσύ, το αίσθημα υπνηλίας είναι εντονότερο, γι’ αυτό και συνιστάται να παραμένουμε όσο είναι δυνατό σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό φως, το οποίο και θα μας κρατήσει ξύπνιους για περισσότερη ώρα. Παράλληλα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την άσκηση κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς αυτή θα μας κουράσει και θα μας προκαλέσει νύστα πολύ νωρίτερα απ’ το προβλεπόμενο. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να κάνεις γυμναστική το πρωί, για να «ξυπνήσει» ο οργανισμός σου και να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.

Διάβασε ακόμη:

Οι ώρες που περνάς στα social media είναι ο λόγος που δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ!

Photo: Unsplash/Vladislav Muslakov

Το άρθρο Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον οργανισμό μας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα