Sustainable Fashion: Τι σημαίνει, γιατί είναι τόσο αναγκαίο, είναι μόδα;

20:36 31/7/2019 - Πηγή: iPop

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η μόδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μολυντής του περιβάλλοντος μετά το πετρέλαιο. Οπότε θα έλεγε κάποιος πώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βιώσιμη». Και όμως, αν αγαπάς τα ψώνια αλλά και το περιβάλλον – ναι, μπορείς να έχεις και τα δύο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο όρος: Sustainable Fashion.  Ξέρεις, όμως,  πραγματικά τι σημαίνει;

“Sustainable Fashion” ο ορισμός

O όρος “Sustainable Fashion” ή αλλιώς «βιώσιμη μόδα»

περιγράφει ένα κίνημα και μια διαδικασία προώθησης της αλλαγής στα προϊόντα μόδας και το σύστημα μόδας προς μεγαλύτερη οικολογική ακεραιότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η βιώσιμη μόδα αφορά περισσότερο από την αντιμετώπιση των κλωστοϋφαντουργικών ή των προϊόντων της μόδας. Περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ολόκληρου του συστήματος της μόδας. Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση αλληλεξαρτώμενων κοινωνικών, πολιτιστικών, οικολογικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων . Σημαίνει επίσης την εξέταση της μόδας από την οπτική γωνία πολλών ενδιαφερομένων – χρηστών και παραγωγών, όλων των ζωντανών ειδών, σύγχρονων και μελλοντικών κατοίκων της γης. Ως εκ τούτου, η “Sustainable Fashion” ανήκει και αποτελεί ευθύνη των πολιτών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ένα βασικό παράδειγμα της ανάγκης για συστήματα που σκέπτονται στη μόδα είναι ότι τα οφέλη από πρωτοβουλίες σε επίπεδο προϊόντων, όπως η αντικατάσταση ενός τύπου ινών για μια λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον επιλογή, καταναλώνονται με την αύξηση του όγκου των προϊόντων μόδας. Ένας παρακείμενος όρος για τη βιώσιμη μόδα είναι η οικολογική μόδα.

Πώς μπορεί ένας καταναλωτής να γίνει μέρος της Sustainable Fashion (βιώσιμης μόδας);

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνεις μέρος του Sustainable Fashion, οι βασικοί όμως είναι:

Ένας «ηθικός καταναλωτής» θα πρέπει να ρωτάει «ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου» στο κατάστημα από το οποίο ψωνίζει.  Ο designer ή ο retailer θα πρέπει αν είναι σε θέση να του δώσει ακριβείς πληροφορίες σε ποια εργοστάσια έγινε το κάθε στάδιο παραγωγής του ρούχου του. Δυστυχώς ελάχιστα brands αυτή τη στιγμή μπορούν να μας πουν που φτιάχτηκε το ύφασμα και η πρώτη ύλη.Θα πρέπει να δώσει προσοχή στην  σύνθεση του υφάσματος, στις μεθόδους βαφής του και τη προέλευση του.Μάθε τι άλλο πρέπει να προσέχεις πριν κάνεις τα ψώνια σου!Τι σημαίνουν οι όροι “biodegradable”, “ethical”, “fair trade” που βλέπουμε στα ρούχα μας;

Και αφού είδαμε τον ορισμό, μπορούμε να δούμε τι σημαίνουν και άλλοι όροι που συναντάμε στα καταστήματα όπως “biodegradable”, “ethical”, “fair trade” και άλλοι

BIODE­GRADABLE  (ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ)

Τα υφάσματα από μετάξι, λινά, μαλλί και κάνναβη αποσυντίθενται εύκολα σε φυσικά στοιχεία (όπως και στο υλικό πληρώσεως χώρων υγειονομικής ταφής), αφού πεταχτούν.

Αυτά τα πράγματα γίνονται με ελάχιστη ζημιά στον πλανήτη, χωρίς να ρυπαίνουν ολόκληρο τον τόπο.

ETHICAL (ΗΘΙΚΑ)

Ένας όρος ομπρέλα που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε ένα αντικείμενο αντιμετωπίζονταν με ασφάλεια και πληρώνονταν δίκαια. Το να προχωρήσει ο αγοραστής στην αγορά ενός προιόντος που έχει επισημανθεί ως ethical σημαίνει πώς θα δώσει δύναμη στους εργαζόμενους.

FAIR TRADE (ΔΙΚΑΙΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ)

Αν το χαριτωμένο μίνι ρετρό τζιν  που μόλις αγόρασες είναι χαρακτηρισμένο ως fair trade, αυτό σημαίνει πως δημιουργήθηκε από εργαζόμενους σε μια υπανάπτυκτη χώρα που κερδίζουν δίκαιο εισόδημα διαβίωσης.

ORGANIC (ΟΡΓΑΝΙΚΟ)

Μέχρι σήμερα αγοράζαμε λαχανικά που είχαν αυτή την επισήμανση. Το ίδιο ισχύει πλέον και για τα ρούχα!  Το βαμβάκι στα παπούτσια, για παράδειγμα, καλλιεργήθηκε χωρίς να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε σκληρή χημική ουσία.

RECYCLED (ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ)

Ένα από τα τρία Rs που έμαθες από τη μέρα. Σημαίνει ότι ένα στοιχείο δημιουργήθηκε από υλικά (πλαστικό, καουτσούκ, μέταλλο, υφάσματα κ.λπ.) που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί.

SUSTAINABLE (ΒΙΩΣΙΜΟ)

Αν το ρούχο το οποίο θα αγοράσεις έχει στο καρτελάκι του την σήμανση ότι είναι “sustainable” σημαίνει πώς το προϊόν αποτελεί συνδυασμό «υλικών φιλικών προς το περιβάλλον» και «ηθικής». Η εταιρεία που έκανε τη φούστα σου με floral-print δούλεψε με φιλικά για το περιβάλλον υλικά και προσέχει τους εργαζόμενους της.

UPCYCLED

Βασικά, όταν σκουπίδια (ή, εντάξει, πράγματα που έχουν ξεπεράσει τον σκοπό τους) παίρνουν μια λάμψη ξανά. Για παράδειγμα, οι ίνες στα σούπερ χαριτωμένα μπικίνι που έχουν χαρακτηριστεί ως upcycled προϊόν έγιναν εν μέρει από τα δίχτυα αλιείας.

VEGAN

Όταν το προϊόν δεν έχει δημιουργηθεί από ζωικά προϊόντα (όπως το δέρμα, η γούνα ή ακόμα και το μετάξι).

Τώρα ξέρεις και δεν έχεις δικαιολογία να μην γίνεις μέρος της βιώσιμης μόδας ώστε να βοηθήσεις τον πλανήτη μας να αναπνεύσει!

Διάβασε επίσης:

Η Meghan Markle αρχισυντάκτρια της Vogue

Το άρθρο Sustainable Fashion: Τι σημαίνει, γιατί είναι τόσο αναγκαίο, είναι μόδα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα