Fight Club: Όταν η Κίνα αποφάσισε να αλλάξει μια από τις εμβληματικότερες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου

17:19 30/1/2022 - Πηγή: iPop

Πάνω από 20 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που το αριστούργημα του David Fincher μετρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το Fight Club, η εμβληματική ταινία με ένα από τα πιο ιδιοφυή plot twists στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα καταναλωτικά πρότυπα διεισδύουν και καθορίζουν την ζωή μας δημιουργώντας μια καπιταλιστική κοινωνία την οποία στην τελευταία σκηνή βλέπουμε να γκρεμίζεται

με ένα συμβολικό τρόπο. Αυτήν ακριβώς την τελευταία σκηνή θέλησαν να αλλάξουν στην Κίνα, δίνοντας μια άλλη, πιο εύπεπτη εκδοχή της έκβασης των γεγονότων.

To Don’t Look Up κατέρριψε όλα τα ρεκόρ θέασης στο Netflix- Εσύ ακόμα να το δεις;

Το Fight Club προβάλλεται με ένα εντελώς διαφορετικό τέλος στην Κίνα

Για να αποφύγουμε κάθε είδους spoiler αρκεί να πούμε πως στα τελευταία λεπτά της ταινίας, ο πρωταγωνιστής Edward Norton πιάνει το χέρι της κοπέλας του, την οποία υποδύεται η Helena Bonham Carter και λέγοντας της την φράση “Σε γνώρισα σε μια πολύ περίεργη περίοδο της ζωής μου”, γυρνούν προς το παράθυρο και βλέπουν τους ουρανοξύστες – σύμβολο του καπιταλισμού- να καταρρέουν υπό τον ήχο του “Where is my mind”.

Σε αντίθεση με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, μπορούμε να υποθέσουμε που ήταν το μυαλό των αρχών της Κίνας όταν αποφάσισαν να αφαιρέσουν εντελώς την σκηνή που μόλις περιγράψαμε από τη δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα streaming Tencent Video. Οι αυστηροί κανόνες λογοκρισίας που διέπουν την χώρα δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτρέψουν να προβληθεί μια σκηνή η οποία, έστω και συμβολικά, παρουσιάζει μια μορφή αναρχίας η οποία καταφέρνει να οδηγήσει στην καταστροφή του κράτους.

Αντίθετα, προτίμησαν να παρουσιάσουν μια άλλη οπτική, περισσότερο συμβατή με την κινεζική πραγματικότητα, η οποία δεν γίνεται να αμφισβητεί – ούτε καν μέσω της προβολής μιας αμερικάνικης ταινίας – την ισχύ του κράτους. Έτσι, στην έκδοση που είναι διαθέσιμη στο Tencent Video, ολόκληρη η σκηνή με τις εκρήξεις έχει αποκοπεί και έχει αντικατασταθεί με μια λεζάντα που εξηγεί στο κοινό ότι οι αρχές έφτασαν στην ώρα τους και έσωσαν τον κόσμο από την καταστροφή:

“Μέσα από το στοιχείο που έδωσε ο Tyler, η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα το όλο σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας”, γράφει η λεζάντα. “Μετά τη δίκη, ο Tyler στάλθηκε σε ένα τρελοκομείο όπου έλαβε ψυχολογική θεραπεία. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012”.

Η λογοκρισία ταινιών, όμως, έχει μακρά ιστορία στην Κίνα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αρχές επέτρεψαν να προβάλλονται μόνο μερικές δεκάδες ξένες ταινίες στη χώρα κάθε χρόνο — για παράδειγμα, μόνο εννέα από τους 26 νικητές των Όσκαρ καλύτερης ταινίας προβλήθηκαν δημόσια στην Κίνα από το 1994 έως το 2019. Ταινίες ή εκπομπές με αμφιλεγόμενα θέματα, όπως εκείνες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν την Κίνα από αρνητική σκοπιά ή παρουσιάζουν ιστορίες LGBTQ, αποκλείονται εντελώς.

To παράδοξο στην όλη ιστορία είναι πως ο συγγραφέας του μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε η ταινία, ο Chuck Palahniuk, είπε ότι το τέλος των Κινέζων είναι πιο κοντά στον τρόπο με τον οποίο τελειώνει η ιστορία στο βιβλίο: “Η ειρωνεία είναι ότι με τον τρόπο που το άλλαξαν οι Κινέζοι, έχουν ευθυγραμμίσει το τέλος σχεδόν ακριβώς με το τέλος του βιβλίου, σε αντίθεση με το τέλος του Fincher, που ήταν ένα πιο θεαματικό οπτικό τέλος”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Fight Club: Όταν η Κίνα αποφάσισε να αλλάξει μια από τις εμβληματικότερες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fight Club, Όταν, Κίνα,Fight Club, otan, kina