Covid-19: Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της τελευταίας υποπαραλλαγής Όμικρον 4 & 5

19:56 6/7/2022 - Πηγή: iPop

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στον Π.Ο.Υ. Ποιο είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα των υποπαραλλαγών και τι δείχνουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση των μολύνσεων του Covid-19 της τάξεως του μισού εκατομμυρίου, που οφείλεται κυρίως στις τελευταίες παραλλαγές Όμικρον 4

& 5. Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι η υψηλότερη των τελευταίων μηνών.

Πονοκέφαλος

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας, μέσω μιας εφαρμογής για την καταγραφή των συμπτωμάτων των ασθενών του κορονοϊού, πριν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ, μας έδειξε ότι το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος. Συγκεκριμένα, 2 στους 3 ασθενείς ανέφεραν ότι πάσχουν απο κεφαλαλγία, πριν διενεργήσουν κάποιον έλεγχο είτε αυτοδιαγνωστικό είτε εργαστηριακό. Κάποιοι επίσης, είχαν πονοκέφαλο προτού τους εμφανιστεί κάποιο άλλο σύμπτωμα όπως δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση ή βήχας.

Άλλα συχνά συμπτώματα

Παρόλα αυτά, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι το πιο συχνό σύμπτωμα των τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, επίμονος βήχας, καταρροή, έντονη κόπωση, πυρετός και φτάρνισμα είναι κάποια απο τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, ο βήχας, η καταρροή και η έντονη κόπωση είναι τα πιο εμφανή συμπτώματα για τα πλήρες εμβολιασμένα άτομα, σε αντίθεση βέβαια με το φτάρνισμα και τον πυρετό που εμφανίζονται πιο σπάνια. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς η παρουσίαση συμπτωμάτων όπως ζάλη ή λιποθυμική τάση, μπορεί να μας προϊδεάσει για θετικό τεστ κορονοϊού. Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες η ναυτία είναι ένα σύμπτωμα σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί απο την παραλλαγή Όμικρον.

Κορονοϊός-Κοινό κρυολόγημα

Πως μπορούμε να διακρίνουμε αν νοσούμε απο κορονοϊό ή αν έχουμε απλά ένα κοινό κρυολόγημα; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που ταλανίζει πάρα πολύ κόσμο την περίοδο της πανδημίας δεδομένου ότι η φύση των συμπτωμάτων του κορονοϊού τις περισσότερες φορές είναι ήπια. Έτσι λοιπόν, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον ιο απο το απλό κρυολόγημα και οι ειδικοί έχουν δώσει μερικές χρήσιμες απαντήσεις επί του θέματος. Οι επιστήμονες λοιπόν επισημαίνουν ότι τα δύο πιο κύρια συμπτώματα της Όμικρον είναι η έντονη κόπωση και η ζάλη.

PixabayΗ λύση στο πρόβλημα

Σίγουρα έχουμε κουραστεί πάρα πολύ τα τελευταία 3 χρόνια με το άλυτο πρόβλημα που λέγεται κορονοϊός, έχουμε χάσει πολλές όμορφες στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα και το κυριότερο έχουμε χάσει κοντινούς μας ανθρώπους με αυτή την ιστορία. Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα μας είναι ότι μόλις έχουμε κάποιο σύμπτωμα, το πιο “safe” που έχουμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε έναν αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακό έλεγχο για να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των κοντινών μας προσώπων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Covid-19: Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της τελευταίας υποπαραλλαγής Όμικρον 4 & 5 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα