5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν το παιδί σου έχει τάση παχυσαρκίας

14:02 10/3/2021 - Πηγή: iPop

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να αυξάνεται όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια με πολλά παιδιά να παίρνουν περιττό βάρος από μικρή ηλικία. Τι να προσέξεις, όμως, αν δεις τα σημάδια και το παιδί έχει τάση παχυσαρκίας;

Ανοίγουμε το κεφάλαιο παιδί και παχυσαρκία, ένα κεφάλαιο απαιτητικό και ιδιαίτερα δύσκολο στην αντιμετώπιση για τους γονείς. Η παχυσαρκία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στις μέρες μας, καθώς πολλά παιδιά όχι μόνο δεν γυμνάζονται, αλλά και τρώνε αλόγιστα ό,τι θέλουν, την ίδια στιγμή που οι γονείς σημασία στη διατροφή και τη σωματική τους υγεία.

Ωστόσο, η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι αναγκαία και μάλιστα από νεαρή ηλικία, όσο ακόμα τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι καλό να τρώνε και τι όχι. Αν παρατηρήσεις, όμως, ότι το παιδί σου έχει τάση παχυσαρκίας, τι πρέπει να προσέξεις σε πρώτη φάση;

Το λάθος που κάνεις με τη διατροφή του παιδιού σου

Τι να προσέξεις αν το παιδί έχει τάση παχυσαρκίας;

Προτιμήσεις των παιδιών

Δώσε σημασία στις προτιμήσεις του παιδιού σου σχετικά με το φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες κατατάσσονται στις πρώτες προτιμήσεις των παιδιών και το δικό σου παιδί ίσως να μην αποτελεί εξαίρεση. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα το παιδί να αποκλείει από τη διατροφή του όχι απλά κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα όσπρια. Ωστόσο, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή απαιτεί ποικιλία καθημερινά. Το παιδί σου δεν πρόκειται να χάσει βάρος και να μην φτάσει εν τέλει στην παχυσαρκία, αν τρώνε μόνο junk food, γλυκά και ό,τι του αρέσει, το ξέρεις πολύ καλά αυτό.

Pexels

Σωματική άσκηση

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αυξάνεται συνεχώς, είναι σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι σωματικά ενεργά. Δεν έχει σημασία αν το παιδί σου θα επιλέξει ένα υπαίθριο άθλημα, ένα ομαδικό ή ένα πιο ανταγωνιστικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γυμνάζεται με κάθε ευκαιρία και να το αντιλαμβάνεται ως ευχαρίστηση και όχι ως υποχρέωση. Μάθε του την αγάπη για την άθληση από μικρή ηλικία.

Οικογενειακά γεύματα

Τα πρότυπα είναι πολύ σημαντικά από την μικρή ηλικία και το παιδί σου πρέπει να πάρει το καλό παράδειγμα, αν θες να μάθει να τρέφεται σωστά. Αν μέχρι τώρα το είχες αμελήσει, φρόντισε να δώσεις βάση στα οικογενειακά γεύματα. Δεν γίνεται εσύ και οι υπόλοιποι να τρώτε ανθυγιεινά και το παιδί σου να προσέχει. Έτσι, προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, δείχνοντας στο παιδί τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Freepik

Έτσι θα προλάβεις από νωρίς την παιδική παχυσαρκία!

Επαρκής ύπνος

Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος του παιδιού σου είναι ο ύπνος. Μήπως το παιδί σου τρέφεται σωστά, αλλά δεν κοιμάται καλά κι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Είναι ενδεχόμενα που πρέπει να σκεφτείς και να ψάξεις. Ο καλός και επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σου, γι’ αυτό φρόντισε να έχει μια καθημερινή ρουτίνα ύπνου.

Χρήση οθονών

Η υπερβολική χρήση οθονών μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, χωρίς καν να το καταλάβει το παιδί. Όταν είναι μπροστά από μία οθόνη, όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή το κινητό, είναι πιο εύκολο να τρώει περισσότερο και μάλιστα junk food και ανθυγιεινά σνακ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Γι’ αυτό θέσε σε έλεγχο την χρήση οθονών. Μόνο καλό θα του κάνει σε όλους τους τομείς.

Μην ξεχνάς πως όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν από νωρίς και ιδανικά πριν καν παρατηρήσεις μια αύξηση βάρους στο παιδί σου ή κάποια τάση προς την παχυσαρκία. Αν δεις ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση, θέσε πιο αυστηρά όρια και μίλα με τον γιατρό, ώστε να γίνει και σωστή ενημέρωση στο παιδί για το θέμα της διατροφής και της υγείας, για την καλύτερη πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν το παιδί σου έχει τάση παχυσαρκίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα