Απονέμεται στο Γρ. Σηφάκη το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως»

09:24 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, θα δοθεί φέτος στον Γρηγόρη Σηφάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το βραβείο θα απονείμει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ενώ για το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά

του Γρηγόρη Σηφάκη θα μιλήσουν: Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Αλέξης Πολίτης Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Σουζάνα Παπαδοπούλου Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Αλέξης Καλοκαιρινός, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ίδιος ο τιμώμενος θα μιλήσει για την πορεία του στον χώρο των Γραμμάτων και του Πανεπιστημίου.
Η τελετή πλαισιώνεται μουσικά από την πιανίστα Λίλυ Δάκα και τον ερμηνευτή Γιάννη Κασσωτάκη.

Ο Γρηγόρης Σηφάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1935. Αποτελεί μια κορυφαία πνευματική μορφή, με σπουδαία πορεία στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Λος Άντζελες (1968-1970), στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1970-1991) και Κρήτης (1978-1979), και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003).
Από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής από το 1981 έως το 1986. Στενός συνεργάτης των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», με θαυμαστά επιτεύγματα: ως συγγραφέας και ως επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων. Υπήρξε άγρυπνος συμπαραστάτης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της αποστολής της. Ο κ. Σηφάκης, από πολλές θέσεις, με αδιάκοπη προσήλωση και αγάπη στον γενέθλιο τόπο του, συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή της πνευματικής Κρήτης, με πιο πρόσφατη η παρουσία του, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, στο 12ο «Κρητολογικό Συνέδριο», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 2016.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Γρηγόρη Σηφάκη και οι συνακόλουθες δημοσιεύσεις του οριοθετούνται κυρίως: στην από σκηνής ερμηνεία του αρχαίου δράματος, στην ποιητική της αφήγησης στην αρχαία, μεσαιωνική και νεώτερη λογοτεχνία, και στην παραδοσιακή λογοτεχνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα