1ο Φεστιβάλ WeFest στη Σκόπελο

15:58 1/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η φημισμένη στριφτή τυρόπιτα, τα …γατάκια που αποτελούν σήμα κατατεθέν και χουζουρεύουν σε όποια γωνία βρουν σκιά και ησυχία, μέχρι την εξερεύνηση της μοναδικής φύσης με καγιάκ και ποδήλατο, αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά του 1ου Φεστιβάλ WeFest που διοργανώνεται από τις 5 έως και τις 7 Αυγούστου 2016, στη Σκόπελο.

Σκόπελος

Με στόχο την αύξηση του τουρισμού και τη διεύρυνση της καλοκαιρινής σεζόν, μία ομάδα εθελοντών, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου και με τη υποστήριξη του δήμου Σκοπέλου, αποφάσισε να σταθεί, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά,

«απέναντι στην «ξεπερασμένη» μεμονωμένη σχέση τουρίστα-επιχειρηματία, εμπλουτίζοντας τον επισκέπτη με μοναδικές ψυχαγωγικές βιωματικές εμπειρίες πέρα των τουριστικών του συνηθειών».

Για τρεις ημέρες, υλοποιούνται 13 δράσεις που χωρίζονται σε τρεις θεματικές: τη δημιουργία, την εξερεύνηση και τη διασκέδαση.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μια ομάδα νέων θα έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί με τα ψηφιακά μέσα και την κινούμενη εικόνα και να δημιουργήσει ένα σποτάκι με θέμα τις γάτες της Σκοπέλου που αποτελούν μέρος της ταυτότητας του νησιού.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να φτιάχνουν στριφτή τυρόπιτα και «χαϊμαλιά«, το τοπικό παραδοσιακό γλυκό από αμύγδαλα, ζάχαρη και ροδόνερο.

Οι διοργανωτές προσκαλούν και για εξερεύνηση του νησιού με ποδήλατο και καγιάκ από τους αθλητές καγιάκ στην Αγγλία Neil και Yvonne, οι οποίοι ζουν στη Σκόπελο και δημιούργησαν σχολή στο Έλιος, το τρίτο μεγαλύτερο χωριό του νησιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, καλλιτεχνικά εργαστήρια για δημιουργία μάσκας και κεραμική, εμπνευσμένα από τις παραδόσεις του νησιού αλλά και κυνήγι θησαυρού από τη WWF.

Σκόπελος – Χώρα

Η οµάδα που στήνει αυτό το φεστιβάλ, χρόνια τώρα, ταξιδεύει σε όλα τα µήκη και τα πλάτη του κόσµου. Τα μέλη της έχουν καταλάβει ότι έναν τόπο δεν τον µαθαίνεις από οδηγούς και χάρτες, τον µαθαίνεις επειδή γίνεσαι ένα µε τους ανθρώπους του και τις συνήθειές τους. Ως ταξιδιώτες έμαθαν παίζοντας, και έχουν αναπτύξει (δυστυχώς) «κακές» συνήθειες. Μπαίνουν με φόρα σε κουζίνες και τις κάνουν µαντάρα, κρυφακούν ιστορίες, περπατούν σε απόµερα σοκάκια, χορεύουν σαν τα κατσίκια και αλλά πολλά.

Σκόπελος

«Τα ελληνικά νησιά έχουν όλα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αδιανόητα πλούσιες πολιτιστικές κληρονοµιές. Κατανοήσαµε, µελετώντας ότι οι ταυτότητες αυτές εξασθενούν και αυτά που παραµένουν είναι η θάλασσα, ο ήλιος και τα φυσικά τοπία που συνήθως µαγεύουν τους επισκέπτες. Για µας η Σκόπελος υπήρξε πυξίδα, σηµείο αναφοράς. Δεν γνωρίσαµε όµως όλα όσα της προσδίδουν την ταυτότητα της. Αυτά τα µάθαµε ψάχνοντας, στην προσπάθεια µας να στήσουµε αυτό το Φεστιβάλ. Τώρα που ανοίξαµε το µυαλό µας και µάθαµε να ονειρευόµαστε µεγάλα όνειρα θέλουµε η ιδέα µας, να µας ταξιδέψει και σε άλλα µέρη. Μας ενδιαφέρει η αναζήτηση και άλλων ταυτοτήτων. Κάθε τόπος είναι για µας µία νέα περιπέτεια. Δίνουµε προτεραιότητα στην ποιότητα της εµπειρίας που προσφέρουµε. Για αυτό και τα βήµατά µας θέλουµε να είναι σταθερά, προσεκτικά και σηµαντικά κάθε φορά. Ξεκινάµε από την πρώτη θάλασσα που βουτήξαµε για να συνεχίσουµε σε όλη την Ελλάδα…», λένε οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Περισσότερα για τη Σκόπελο από τη «Ραδιοτηλεόραση» και την Τζένη Χαραλαμπίδου

Σκόπελος
Keywords
Τυχαία Θέματα