Κόντρα Κλίντον-Τραμπ για το ζήτημα με την οικογένεια του λοχαγού Χαν

14:13 1/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την κατηγορία ότι καθιστά «αποδιοπομπαίους τράγους» τους γονείς μουσουλμάνου στρατιωτικού, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ, εξαπολύει κατά του Ντόναλντ Τραμπ η Χίλαρι Κλίντον, μετά την επιλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ να σχολιάσει τοποθέτηση του πατέρα του αξιωματικού στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το Σαββατοκύριακο από το ABC, ο Ντόναλντ Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί η Γαζάλα Χαν, μητέρα του λοχαγού του αμερικανικού

στρατού Χουμαγιούν Χαν, στεκόταν αμίλητη δίπλα στον σύζυγό της Κιζρ Χαν, όταν αυτός ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει στην κεντρική διάσκεψη των Δημοκρατικών, την προηγούμενη εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η μητέρα του Αμερικανού αξιωματικού δεν επιτρεπόταν να μιλήσει ενώ μιλούσε ο σύζυγός της.

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσβάλλει μία οικογένεια η οποία έχει θυσιάσει τα πάντα, και χρησιμοποίησε το επεισόδιο αυτό για να δείξει την αντίθεση μεταξύ της δικής της θρησκευτικής πίστης και αυτής του Τραμπ, που χρησιμοποιεί απροσδιόριστα την έννοια της θρησκευτικής πίστης στην προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν κατακρίνω κανέναν για την πίστη του ή για την απιστία του, αλλά τρέμω μπροστά σε αυτούς που θυματοποιούν άλλους Αμερικανούς, που προσβάλλουν τους ανθρώπους για τη θρησκευτική τους πίστη, την καταγωγή τους ή την αναπηρία τους,» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον στις δηλώσεις που έκανε σε αφροαμερικανική εκκλησία στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

«Έτσι ακριβώς μεγάλωσα κι αυτό με δίδαξαν στην εκκλησία μου», τόνισε η Κλίντον, που ακολουθεί το δόγμα του Μεθοδισμού. «Τόσο ο Τιμ Κέιν όσο κι εγώ είμαστε άνθρωποι της πίστης,» συμπλήρωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφερόμενη στον υποψήφιο αντιπρόεδρό της που είναι καθολικός.

Με την τοποθέτησή της, η Κλίντον δίνει το πολιτικό στίγμα ενός ενωτικά πολιτικού προφίλ, εκμεταλλευόμενη τις διαχωριστικές γραμμές που καλλιεργεί η τακτική των προσωπικών επιθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Καταδίκη δηλώσεων Τραμπ

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, όσο και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τραμπ σε ξεχωριστές δηλώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά στον προεδρικό υποψήφιο του κόμματός τους.

«Πολλοί Αμερικανοί μουσουλμάνοι έχουν υπηρετήσει με γενναιότητα στο στρατό μας, προχωρώντας στην υπέρτατη θυσία. Ο λοχαγός Χαν είναι ένα γενναίο παράδειγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν.

«Τόσο η θυσία του, όσο και αυτή των γονιών του, πρέπει να τιμώνται πάντα. Τελεία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την Κυριακή, η Γαζάλα Χαν με άρθρο της στην Washington Post τόνισε πως ο σύζυγος της τη ρώτησε προηγουμένως αν θα ήθελε να μιλήσει στη διάσκεψη. Η ίδια του είπε ότι δε μπορεί να μιλήσει μπροστά σε τέτοιο ακροατήριο εξαιτίας του πόνου που αισθάνεται από τον χαμό του γιου τους, το 2004. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ίσως δε μου επιτρεπόταν να μιλήσω. Αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε η ίδια: «Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για το Ισλάμ, είναι αδαής».

«Ένας Αμερικανός ήρωας»

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του ο Μάικ Πενς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων «πιστεύουν πως ο λοχαγός Χουμαγιούν Χαν είναι ένας Αμερικανός ήρωας».

Η οικογένειά του, όπως και οι οικογένειες άλλων Αμερικανών ηρώων «πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τον κάθε Αμερικανό», τόνισε ο Πενς.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ τόνισε ότι ο Χαν πέθανε υπερασπιζόμενος τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα μειώσει την πιθανότητα να αισθανθούν άλλες οικογένειες τον πόνο που αισθάνθηκε η οικογένεια Χαν.

Η πρόσκληση του Χαν

Ο Κιζρ Χαν είναι μουσουλμάνος, Αμερικανός πολίτης, πακιστανικής καταγωγής και μίλησε για τον ήρωα γιο του στην κεντρική διάσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος, σχολιάζοντας την εξαγγελία Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Χαν προσκάλεσε τον Τραμπ να διαβάσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αλλά και να επισκεφτεί τα μνήματα των Αμερικανών στρατιωτών με διαφορετική εθνική καταγωγή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλικγτον, στην Ουάσιγκτον.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ τόνισε ότι ο γιος του Χαν, σκοτώθηκε πριν από 12 χρόνια: «Ο λοχαγός Χαν σκοτώθηκε πριν από 12 χρόνια. Ήταν ένας ήρωας. Όλο το ζήτημα που προκαλείται είναι για την ακραία ισλαμική τρομοκρατία και την αδυναμία των “ηγετών” μας να την εξαφανίσουν».

Captain Khan, killed 12 years ago, was a hero, but this is about RADICAL ISLAMIC TERROR and the weakness of our "leaders" to eradicate it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 31, 2016

Παράλληλα, δήλωσε ότι δέχθηκε μοχθηρή επίθεση από τον Χαν για το σύνταγμα. «Δεν μου επιτρέπεται ν’ αντιδράσω;» αναρωτήθηκε ο ίδιος, ενώ προσπάθησε ν’ αλλάξει και το αντικείμενο της συζήτησης αναφορικά με τον πόλεμο: «Η Χίλαρι ψήφισε για τον πόλεμο στο Ιράκ. Όχι εγώ!».

I was viciously attacked by Mr. Khan at the Democratic Convention. Am I not allowed to respond? Hillary voted for the Iraq war, not me!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 31, 2016

Ο Τραμπ δέχθηκε τα δυσμενή σχόλια πολλών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Twitter αναφορικά με την επιλογή του να στοχεύσει προεκλογικά στην οικογένεια Χαν, μερικοί εκ των οποίων δεν δίστασαν να τον αποκαλέσουν «βλάκα», χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτα» και «απρεπή» τα σχόλια του.

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ, δήλωσε ότι συμπάσχει με την οικογένεια Χαν, τονίζοντας ότι η απώλειά τους δεν είναι το θέμα της συζήτησης σήμερα.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι ο ακραίος ισλαμικός τζιχαντισμός και το ρίσκο ασφάλειας που αντιμετωπίζει η αμερικανική εσωτερική ασφάλεια», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, υπερασπιζόμενος την εξαγγελία του Τραμπ να αναστείλει τη μετανάστευση από ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε ο «πυροσβεστικός» σε πολιτικό επίπεδο ρόλος του υποψηφίου αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος μάλλον θα επεμβαίνει σε δεύτερο επίπεδο για να διορθώνει την όποια ζημιά έχει προκληθεί από δηλώσεις Τραμπ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα