Το δίλημμα Μητσοτάκη: Ή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές με απλή αναλογική

13:14 25/6/2019 - Πηγή: Aixmi

«Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική -που σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».

Το μήνυμα αυτό έστειλε

ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες, θέτοντας ουσιαστικά και το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου: Ή αυτοδύναμη ΝΔ ή ξανά εκλογές με απλή αναλογική μέσα στο καλοκαίρι. «Το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή. Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους, ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή -πράγμα που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία», υπογράμμισε. Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ «να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλος την ψήφο των πολιτών».

Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε στον ραδιοφωνιικό σταθμό Θέμα 104,6 (στον Γιάννη Πρετεντέρη), και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα. «Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία, πόσο σεβόμαστε τους Θεσμούς. Δεν μπορώ υπό οποιοδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

Για το θέμα της απλής αναλογικής, την οποία ψήφισε η προηγούμενη Βουλή, τόνισε: «Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Θα είναι ευχής έργον αυτό να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».

Σχολιάζοντας το ναυάγιο στην υπόθεση του τηλεοπτικού ντιμπέτιτ, σημείωσε ότι ο ίδιος ήθελε να γίνει, πρότεινε τρεις ημερομηνίες και αντιπρότεινε άλλες όταν υπήρξε το κώλυμα του πρωθυπουργού, λόγω της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους», είπε.

 Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και στους υποψήφιους βουλευτές. «Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψηφίους βουλευτές που, διεκδικώντας τον σταυρό, ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, κάνουν υπερβολές, προεξοφλούν υπουργοποίηση για να εξασφαλίσουν σταυρό. Επειδή έχω γνώση, προειδοποιώ ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι. Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια. Θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους, χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική συμφωνία. Δεν μιλάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Μιλάμε για πολιτικούς συμβολισμούς και ικανότητα αξιοποίησης χαρτοφυλακίων. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, τόνισε ότι «η επόμενη Βουλή είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να διερευνήσει και θα διερευνήσει την υπόθεση. Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ο μόνος που κάνει ότι δεν τον γνωρίζει είναι ο πολιτικός τουπροϊστάμενος. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έγινε στην υπόθεση Novartis».

The post Το δίλημμα Μητσοτάκη: Ή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές με απλή αναλογική appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα