Ο Ερντογάν έχασε την Πόλη και «κόντυνε» -Ο Ιμάμογλου, νέα δύναμη

17:52 24/6/2019 - Πηγή: Aixmi

Mετά από 25 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και, μάλιστα, χρεώθηκε στο ακέραιο την ήττα μιάς που πρωταγωνίστησε ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία, προσπαθώντας να ενισχυσει τον στενό του συνεργάτη Μπιλαλί Γιλντιρίμ. Μεγάλος νικητής είναι ο εκλεκτός της κεμαλικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίοςε κατάφερε να ξεπεράσει με περισσότερες από 800,000 ψήφους τον αντίπαλό του. Αν σκεφθεί κανείς ότι στις πρώτες εκλογές του περασμένου Μαρτίου είχε επικρατήσει με μόλις 13,000

ψήφους διαφορά, μπορεί να αντιληφθεί την ένταση του θυμού που επικράτησε στους ψηφοφόρους όταν είδαν τον Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει τις εκλογές, επειδή αυτό απαίτησε ο Ερντογάν.

Ο χαρισματικός Ιμάμογλου κέρδισε και τον τίτλο του «αδικημένου» και, πλέον, ήταν έτοιμος να αναδειχθεί στο μεγάλο αστέρι της αντιπολίτευσης, σε έναν αντι-Ερντογάν, που αναζητούσαν αλλά δεν έβρισκαν οι κεμαλιστές εδώ και χρόνια. Στο πλευρό του στάθηκαν και οι Κούρδοι, αντιδρώντας στη βάναυση καταστολή που βιώνουν από το 2016. Ήδη πολλοί αναλυτές αρχίζουν να συγκρίνουν τη νίκη του με εκείνη που είχε πετύχει στον δήμο Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν το 1993 -νίκη που είχε αποτελέσει την αρχή της θριαμβευτικής του πορείας προς την πρωθυπουργία και την προεδρία της Τουρκίας. Άλλωστε, ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει, πλέον, ο Ερντογάν. Μετά τις προεκλογικές κατηγορίες, όταν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ενδεχόμενη νίκη του Ιμάμογλου θα χαροποιήσει τους Έλληνες και θα τους κάνει να ονειρευτούν πως θα πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη, φαίνεται τώρα να κατεβάζει τους τόνους αναδιαμορφώνοντας τη στρατηγική του. Ήδη τον συνεχάρη για τη νίκη του και ευχήθηκε να είναι θετική για την Πόλη. Γνωρίζει καλά, όμως, ότι στο πρόσωπό του θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο, ο οποίος ίσως καταφέρει να τον εκθρονίσει, με σύμμαχο την κακή πορεία της οικονομίας. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 20%, η λίρα έχασε πέρυσι 30% της αξίας της και η ανεργία είναι υψηλή. 

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αποδυνάμωση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ίσως ενισχύσει τους διαφωνούντες μέσα στο κόμμα του, οι οποίοι διστάζουν έως τώρα να ιδρύσουν δικό τους κόμμα. Κορυφαίοι ανάμεσά τους είναι ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα προχωρήσουν σε δικό τους πολιτικό βήμα; Όλα είναι ανοιχτά, καθώς ο Ερντογάν παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας.

Μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα κάνει ο ηγέτης της Ακροδεξιάς Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αποτελεί τον σταθερότερο κυβερνητικό του σύμμαχο. Θα μείνει στο πλευρό του ή θα επιστρέψει στην αντιπολίτευση, μεταμορφωνόμενος ξανά σε πολέμιό του, όπως τα προηγούμενα χρόνια;

The post Ο Ερντογάν έχασε την Πόλη και «κόντυνε» -Ο Ιμάμογλου, νέα δύναμη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα