Σουφλέ τυριών

ΔιαδικασίαΔέκα λεπτά πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία βγάζουμε τα υλικά (γάλα, βούτυρο και αυγά) από το ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Προτιμούμε τον αέρα από τις αντιστάσεις για να ψηθεί το σουφλέ απ’ όλες τις πλευρές. Βουτυρώνουμε καλά μια μεγάλη φόρμα σουφλέ (δύο λίτρων).

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Χτυπάμε με το μπλέντερ χειρός το περιεχόμενο του φακέλου με 1/2 λίτρο γάλακτος. Προσθέτουμε στο τέλος τη 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο και ξαναχτυπάμε για να ενωθεί

καλά. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, και βάζουμε τα ασπράδια στο ψυγείο με μια πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους στην μπεσαμέλ και χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε και την τριμμένη γραβιέρα ή το μείγμα τυριών που επιλέξαμε.

Βγάζουμε τα ασπράδια από το ψυγείο και χτυπάμε στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από την μαρέγκα στο μείγμα της μπεσαμέλ για να ελαφρύνει. Έπειτα προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα προσέχοντας να μην την «σπάσουμε». Να μείνει δηλαδή ως αφρός.

Ανακατεύουμε απαλά από πάνω προς τα κάτω. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα του σουφλέ φροντίζοντας να αφήσουμε ένα περιθώριο το λιγότερο 4 εκ. από το χείλος του σκεύους. Φουρνίζουμε αμέσως για 35 λεπτά και δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο όσο ψήνεται το σουφλέ μας, γιατί δεν θα φουσκώσει. Σερβίρουμε αμέσως γιατί αν μείνει θα ξεφουσκώσει.

Συμβουλές

Για να γίνει η μαρέγκα πρέπει τα ασπράδια των αυγών να είναι καθαρά (να μην περιέχουν καθόλου κρόκο) και κρύα. Έτσι, η μαρέγκα θα πήξει. Αν δεν πήξει μπορούμε να την «διορθώσουμε» προσθέτοντας μισό φακελάκι Μαγιά Γιώτης και χτυπώντας ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουφλέ,soufle