Από καταφύγιο... χωράφι

Ενα δίκτυο τούνελ 33 μέτρων κάτω από το νοτιοδυτικό Λονδίνο που αρχικά κατασκευάστηκε ως καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα μεταμορφώνεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Παρότι πολλοί ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων είχαν επιχειρήσει να μετατρέψουν τα τούνελ αυτά σε κλαμπ, ή χώρους διοργάνωσης πάρτι, η έλλειψη εξόδων κινδύνου δεν επέτρεψε ποτέ την αξιοποίηση τους ως -κυριολεκτικώς- underground ξενυχτάδικων. Το να συνωστίζονται άνθρωποι υπό την επήρρεια αλκοόλ σε στενούς χώρους χωρίς διαφυγή δεν είναι άλλωστε και η

καλύτερη ιδέα. Κάτι που δεν ισχύει αν μιλάμε για... λαχανικά.

Ετσι αυτοί οι υπόγειοι άδειοι χώροι είναι πλέον... υδροπονικά «χωράφια», όπου καλλιεργούνται πράσινα φυλλώδη λαχανικά και βότανα καταναλώντας 70% λιγότερο νερό από μια ανοιχτή καλλιέργεια, χωρίς καθόλου χρήση φυτοφαρμάκων, με παραγωγή όλο το χρόνο, εκμηδενίζοντας την απόσταση από το χωράφι στον καταναλωτή και μειώνοντας το κόστος.

Τα λαχανικά θα πωλούνται σε εστιατόρια, χονδεμπόρους και αισίως απευθείας σε καταναλωτές. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η εταιρία Zero Carbon Food, εμπνευστές και ιδρυτές της οποίας είναι οι Στίβεν Ντρινγκ και Ρίτσαρντ Μπάλαντ. Η ιδέα γεννήθηκε καθώς οι δυο τους κουβέντιαζαν σε μια παμπ. Ο Μπάλαρντ σπούδαζε κινηματογράφο και είχε αναλάβει να φτιάξει ένα ταινιάκι για τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, με πειράματα για βιώσιμη ενέργεια από όλο τον κόσμο. «Πιστεύαμε και οι δύο ότι σύντομα ο πλανήτης θα ξεμείνει από φυσικούς πόρους και ορυκτά καύσιμα και θέλαμε να φτιάξουμε μια επιχείρηση που να αντέξει στο χρόνο και να δίνει λύσεις», λένε στο Wired. Και αυτό επιχειρούν τώρα με τα… υπόγεια χωράφια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Από καταφύγιο... χωράφι,