Το ένζυμο «Pac-man» για το κάπνισμα

ΥΓΕΙΑΤο ένζυμο «Pac-man» για το κάπνισμαΤετάρτη, Αύγουστος 12, 2015 - 18:17

Ποιος θα το πίστευε, ειδικά οι χρόνια καπνιστές που δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια, πως ένα ένζυμο με την ικανότητα να... καταβροχθίζει τη νικοτίνη, «όπως ο Pac-man», θα γινόταν η λύση στο πρόβλημά τους!

Κι όμως, είναι πολύ πιθανόν σύντομα να δούμε την πρώτη θεραπεία οριστικής καταπολέμησης του καπνίσματος με τη βοήθεια ενός βακτηριδιακού ενζύμου που θα κυκλοφορεί στο αίμα μειώνοντας δραστικά την ποσότητα της νικοτίνης και τελικά εμποδίζοντάς

τη να φτάσει στον εγκέφαλο.

Εφόσον επιτευχθεί αυτό, ακυρώνεται στην πράξη η εθιστική δράση του τσιγάρου, οπότε το κάπνισμα παύει να έχει οποιοδήποτε νόημα.

Οι ερευνητές, που αναζητούσαν επί τριάντα χρόνια τη λύση του ενζύμου, ανακάλυψαν τελικά τον ιδανικό υποψήφιο σε ένα βακτήριο που ενδημεί στις καπνοκαλλιέργειες, τρεφόμενο από τη νικοτίνη, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή του για άνθρακα και άζωτο.

Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps (TSRI) της Καλιφόρνιας απομόνωσαν εργαστηριακά το ένζυμο και στη συνέχεια το δοκίμασαν σε ορό από το αίμα πειραματόζωων στα οποία είχε χορηγηθεί ποσότητα νικοτίνης που αντιστοιχούσε σε ένα τσιγάρο.

Η νικοτίνη

Οπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα της νικοτίνης στον ορό μειώθηκαν κατά το ήμισυ εντός 9-15 λεπτών, κάτι που χωρίς τη βοήθεια του ενζύμου θα έπαιρνε περίπου δυο-τρεις ώρες. Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι με μερικές χημικές τροποποιήσεις το ένζυμο θα είναι σε θέση να εξαφανίσει τη νικοτίνη πριν φτάσει, μέσω του κυκλοφορικού, στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διευκρινίζουν δε ότι στις δοκιμές που έγιναν έδειξε να είναι σταθερό σε θερμοκρασίες που αντιστοιχούν σε εκείνες του ανθρώπινου σώματος, αλλά και να μην έχει τοξικές παρενέργειες.

Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν πως το ένζυμο θα υποστεί επιπλέον επεξεργασία προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη από το βακτήριο -από το οποίο το έλαβαν-, ώστε να εξασφαλίσουν πως η λήψη του δεν θα πυροδοτήσει αντίδραση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η έρευνα, που δείχνει πως μπορεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους στην καταπολέμηση του καπνίσματος, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Chemical Society».

Keywords
Τυχαία Θέματα