Δύο νύχτες με «βροχή» από πεφταστέρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔύο νύχτες με «βροχή» από πεφταστέριαΤετάρτη, Αύγουστος 12, 2015 - 16:40

Απόψε κορυφώνεται η τελευταία καλοκαιρινή βροχή από πεφταστέρια. Οσοι ξενυχτήσουν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα που αναμένεται να προσφέρουν οι Περσείδες, με δεκάδες φωτεινά μετέωρα την ώρα να σκίζουν τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό. Πάντως αρκετά πλούσια σε πεφταστέρια θα είναι και η αυριανή νύχτα.

«Πρόκειται

για μια ιδιαίτερα πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο την περίοδο αυτή, με τη μέγιστη έξαρσή της τις πρωινές ώρες της 13ης Αυγούστου, όταν το θέαμα υπόσχεται να είναι αρκετά έντονο, με την εμφάνιση 75-150 μετεώρων κάθε ώρα» λέει ο επίτιμος διευθυντής του Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Οπως εξηγεί, το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται βροχή των Περσείδων, επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνεται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα. Στην πραγματικότητα οφείλονται στα μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, που χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων, η οποία κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

«Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο ή πεφταστέρι» προσθέτει ο κ. Σιμόπουλος. Σύμφωνα με μελέτη της NASA για τα έτη 2008-2013, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα